İlk Faiz indirimi ECB'den mi geliyor 

Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü faiz oranlarını salgının sona ermesinden bu yana düşüren ilk büyük gelişmiş ekonomi merkez bankası olması bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü faiz oranlarını salgının sona ermesinden bu yana düşüren ilk büyük gelişmiş ekonomi merkez bankası olması bekleniyor. ECB'nin faiz indirimi kararının bir sonraki ayı İngiltere Merkez Bankası ve sonbahar aylarında da ABD Merkez Bankası tarafından takip edilmesi bekleniyor.
Piyasalar haftalardır Avrupa Merkez Bankası'nın mevduat faiz oranını rekor yüksek seviyesi olan %4'ten %3,75'e 25 baz puanlık bir indirimi fiyatlıyor. Çoğu ECB yetkilisi bu varsayıma itiraz eden bir açıklamada bulunmadı. 
Sonuç olarak, Perşembe günü yatırımcıların odak noktası, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın gelecekteki politika gidişatına dair sağladığı ipuçları olacak. 
Bu bağlamda, bu haftaki olay, pek çok analist tarafından "şahin kesintisi" olarak nitelendiriliyor; borçlanma maliyetlerinin kısılması, piyasayı yakın zamanda daha fazlasını beklemekten vazgeçirmeye yönelik retorik ve öngörülerle birlikte yapılıyor.
XTB araştırma direktörü Kathleen Brooks, "ECB'nin bu perşembe günü faiz oranlarını düşürme ihtimali %95" diyor. "Ancak finansal piyasalar ve özellikle euro için bundan sonra ne olacağı daha önemli" diye ekliyor.
ING FX stratejisti Francesco Pesole'ye göre, piyasaların bu senaryoya yalnızca %10'luk bir şans vermesi nedeniyle Temmuz ayında arka arkaya bir kesinti pek olası görünmüyor. Pesole, "İkinci kesintinin neredeyse tamamı Ekim ayına kadar fiyatlandırılacak, ancak bu yılki üçüncü kesinti henüz net değil" diye ekledi.
Çoğu analist, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın, özellikle de avro bölgesindeki enflasyonun geçen ay %2,4'ten %2,6'ya yükselmesi nedeniyle daha fazla politika gevşemesinin zamanlaması konusunda taahhütte bulunmayacağını bekliyor.
Nomura'nın Andrzej Szczepaniak liderliğindeki ekonomi ekibi, "Basın toplantısı sırasında soruların Haziran ayının ötesindeki faiz oranlarına odaklanmasını bekliyoruz ve Bayan Lagarde'ın veri bağımlılığının ve toplantı bazında bir yaklaşım benimseyeceğinin altını çizeceğine inanıyoruz" dedi.
Pantheon Macro Economics'in euro bölgesi baş ekonomisti Claus Vistesen yakın tarihli bir notunda daha da ileri gidiyor: "ECB bu hafta politika faizini 25 baz puan düşürecek, ancak iletişim şahin olacak."
Merkez Bankalarının faiz oranlarını indirme sürecine girmesi halinde ise bu durumun küresel düzeyde hisse senedi piyasalarına olumlu yansıması bekleniyor.