İmalat PMI Kasım'da 44.7'ye sınırlı yükseldi, daralmanın art arda sekiz aydır sürdüğüne işaret etti
İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Kasım'da 44.7'ye yükselmesine rağmen sektördeki daralmanın sekizinci aya girdiğine işaret etti. İmalat sektörü üzerindeki maliyet baskıları belirgin ölçüde azalırken, zorlu faaliyet koşulları üretim ve yeni siparişlerdeki gerilemenin sürmesine yol açtı. Bu iki alandaki gerileme Ekim'e kıyasla hafifledi.
IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Eylül ayında 42.7'ye gerileyerek Mart 2009'dan bu yana en düşük değeri almıştı. Ekim'de 44.3'e yükselen endeks, bu ay da yükseliş kaydetti.
PMI'da 50'nin üzeri seviyeler büyümeye, altı daralmaya işaret ediyor.
Liranın kaydettiği kademeli toparlanma hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyat artışlarının Kasım ayında belirgin güç kaybetmesini sağladı. Girdi fiyatlarındaki artış Eylül 2017'den beri gözlenen en düşük hızda gerçekleşirken, nihai ürün fiyatları son derece sınırlı artış kaydetti.
Üretim alt endeksi Ekim ayındaki 40.5 seviyesinden 42.2'ye, yeni siparişler alt endeksi 38.8'den 39.7'ye yükselse de bu iki alandaki keskin daralmanın sürdüğünü gösterdi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 47.6'dan 47.2'ye gerileyerek, üçüncü ayda da düşüş kaydetti.
Talep koşullarındaki zayıflık, imalatçıları yeni girdiler almak yerine mevcut stokları kullanmaya yöneltti. Bunun yansıması olarak hem girdi alımı, hem de girdi stokları Kasım ayında azaldı.
Tedarikçilerin teslimat süresi Kasım ayında artmaya devam etti. Bazı imalatçılar tedarikçilerin girdi malı bulmakta zorlandığını ifade etti. Bazıları ise tedarikçilerin nakit ödeme talep ettiklerini bu nedenle teslimat sürelerinin uzadığını belirtti.
İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.