Türkiye PMI endeksi Şubat’ta 49,7’ye yükselerek beklentilerin üzerinde geldi.
İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen Şubat ayı PMI anket verileri Türk imalat sektöründe genel anlamda stabilizasyon sağlandığına işaret etti.
Geçen ay 48,7 olarak gerçekleşen verinin 48,2'ye gerilemesi bekleniyordu.
Düşüş beklentilerine karşın sürpriz bir şekilde yükselen endeks Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
İmalat üretimi bir önceki aya göre artarken, Üretim Endeksi Ocak 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İstihdam son 7 ayda altıncı kez olacak şekilde yükseldi.
IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin şunları söyledi:
“Şubat ayında 49,7’ye yükselen PMI endeksi Türk imalat sektöründe genel anlamda stabilizasyona yakın olunduğuna işaret etti. Üretimin yükselmesi ve istihdamın yeniden artmaya başlaması umut verici gelişmeler olarak kayda geçti. Son anket verileri aynı zamanda fiyat baskılarının genel olarak yüksek düzeyde kalmaya devam ettiğine, ama enflasyonun önceki aylara kıyasla gerilediğine işaret etti.”
Yeni Siparişler Endeksi nötr düzey 50,0’nin altında kalmasına rağmen son 4 ayın en yüksek düzeyine yükseldi. Son anket verileri girdi fiyatları enflasyonunun geçen yılın Ekim ayından beri gözlenen en düşük değerine gerilediğine işaret etti.
50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir. Ocak’ta 48,7 olarak kaydedilen PMI endeksi Şubat’ta 49,7’ye yükseldi ve 2016 yılı ortalaması olan 48,8 düzeyinin üzerinde kaydedildi. PMI endeksinin Şubat ayındaki yükselişinde, eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşen mevsimsel etkilerden arındırılmış Üretim ve İstihdam endekslerinin yanı sıra, nötr düzeyin altında kalmasına rağmen artan Yeni İhracat Siparişleri Endeksi büyük ölçüde etkili oldu. Tedarikçilerin Teslim Süreleri Endeksi’nden de hafif bir olumlu katkı geldi. Şubat’ta yeni ihracat siparişleri hacmi son 7 ayda beşinci kez olacak şekilde yükseldi.