Uluslararası Para Fonu (IMF), Mısır'ın 3 milyar dolarlık kurtarma programının ilk incelemesini gerçekleştirmeden önce daha kapsamlı reformlar yapmasını bekliyor. Washington merkezli kreditör, devlet varlıkları için özelleştirme anlaşmaları ve Mısır para birimi için gerçek anlamda esneklik görmek istiyor.
IMF, Kuzey Afrika ülkesi için 46 aylık bir programı Aralık ayında onaylamış ve ilk inceleme sürecinin Mart ayında tamamlanacağını belirtmişti. Pazar günü yapılan açıklamada, IMF Mısır misyon şefi Ivanna Vladkova Hollar, fon personelinin Mısır yetkilileriyle Washington'daki Dünya Bankası ve IMF İlkbahar toplantıları sırasında gerçekleşen ilk inceleme görevi için "verimli tartışmalar" yaptığını söyledi.
Perşembe günü düzenlenen bir basın toplantısında, IMF Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya direktörü Jihad Azour, "döviz kuru esnekliğinin Mısır'ın ekonomisini dış şoklardan korumanın en iyi yolu olduğunu" belirtti.
IMF'in genel müdürü Kristalina Georgieva ise fonun incelemeyi gerçekleştirmeye hazırlandığını söyledi ve "Ekipler çalışıyor ve iyi bir sonuç elde edeceğimize güveniyorum" dedi.
IMF anlaşması, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin şok dalgalarıyla krize sürüklenen ve son yılların en kötü döviz sıkışıklığı ve en yüksek enflasyonunu yaşayan Mısır ekonomisini düzeltme çabalarının önemli bir bileşeni.
IMF, Mısır'ın devletin ekonomideki rolünü kısması için yerel şirketlerdeki hisselerin satılmasını da içeren adımlar atmasını istiyor. Özel sektörün, devlet şirketlerinden kaynaklanan haksız rekabet nedeniyle büyük ölçekli yabancı yatırımların önünde engel olduğunu ileri sürüyor.
Mısır, Haziran ayında sona erecek olan mali yıl boyunca devlete ait hisselerin satışından 2 milyar dolar elde etmeyi bekliyor.
Para birimi hızla değer kaybetti
Mısır yetkililerinin açıklamalarına göre, esnek döviz kuru politikasına geçilen ülkede ulusal para birimi Mısır Pound'u Mart 2022'den bu yana üç kez değer kaybetti.
Enflasyon endişeleri - zaten 2016'daki bir para krizinin ardından en yüksek seviyesinde - ve 104 milyondan fazla insanın yaşadığı ülkedeki sosyal istikrar üzerindeki etkisi, politikaya sınırlamalar getiriyor olabilir. IMF, Ocak ayında merkez bankasının "politik ve sosyal baskıya maruz kalabileceği" konusunda uyardı.
Mısır merkez bankası, önümüzdeki yılın dördüncü çeyreğine kadar enflasyonu yüzde 7, artı veya eksi 2 puan hedefliyor. Mart ayında tüketici fiyatları yıllık yüzde 32,7 oranında artarak neredeyse altı yılın en hızlısı oldu.
Enerji zengini Körfez ülkeleri, daha önce Mısır için hızlı ve güvenilir yardım kaynakları olmuştu. Ancak, Suudi Arabistan ve Katar yaklaşık bir yıl önce 10 milyar doların üzerinde yatırım vaat etmelerine rağmen, bunun sadece bir kısmı, döviz politikaları ve daha derin reformlar konusunda daha fazla netlik talep ettikçe gerçekleşti.
İncelemenin onayı, Haziran ayına kadar IMF yönetim kurulu tarafından görüşülecek ve Mısır'ın kredinin ikinci dilimini almasına yol açacak. Bu da IMF'nin Özel Çekme Hakları'ndan 261,13 milyon değerinde veya yaklaşık 354 milyon dolarlık bir dilim demek.
IMF, bazı durumlarda incelemeleri birleştirebiliyor. Eğer incelemelerin ilki Haziran ayına kadar tamamlanmazsa, 2023'ün ikinci yarısında gerçekleşmesi gereken bir sonraki inceleme ile birleştirilebilecek.