İngiliz İşçi Partisi lideri Corbyn: Bombalar hayat kurtarmayacak veya barış getirmeyecek

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, ülkesinin ABD ve Fransa ile Esed rejimine yönelik gerçekleştirdiği askeri operasyonu “hukuken sorunlu” buldu.

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, ülkesinin ABD ve Fransa ile Esed rejimine yönelik gerçekleştirdiği askeri operasyonu “hukuken sorunlu” buldu.

Operasyona ilişkin yazılı bir açıklama yapan Corbyn, “Bombalar hayat kurtarmayacak veya barış getirmeyecek.” ifadesini kullandı.

Corbyn, “Hukuken sorunlu olan bu eylem, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in de kabul ettiği üzere zaten yıkıcı olan bir çatışmada gerilimi daha da yükseltme riski taşıyor. Bu nedenle de savaş suçları ve kimyasal silahların kullanımından sorumlu olanların hesap vermesi ihtimalini artırmıyor, azaltıyor.” değerlendirmesini yaptı.

İngiltere’nin ABD’den talimat alarak kendi askerini riske attığını savunan Corbyn, “İngiltere çatışmada ateşkesi sağlamada liderlik rolü oynamalı.” görüşünü dile getirdi.

“Theresa May'ın, Donald Trump’ın peşine takılmayıp parlamentoda onay alması gerekirdi.” ifadesi kullanan Corbyn, şunları kaydetti:

“Hükümet, Rusya ile ABD’nin geçen hafta gerçekleşen korkunç kimyasal saldırıyla ilgili BM öncülüğünde bağımsız bir soruşturma konusunda anlaşması için mümkün olan herşeyi yapmalı ki sorumlulardan hesap sorulabilsin.”

"Dış politikayı parlamento belirlemeli"

Öte yandan İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada May’in parlamento onayı almamasını eleştirerek, Suriye’ye askeri müdahalenin gerilimi yükselme riski taşıdığı uyarısını yaptı.

Suriye’deki hava operasyonlarının sorunu şimdiye kadar çözmediği belirten Sturgeon, “İngiltere’nin dış politikasını parlamento belirlemeli, ABD Başkanı değil.” ifadesini kullandı.

YouGov'un kamuoyu yoklamasına göre İngiltere'de halkın sadece yüzde 22'si Suriye'ye karşı hava harekatına destek veriyor. Yüzde 43 harekata karşı çıkarken, yüzde 34 fikri olmadığını beyan ediyor.

Parlamentoya bilgi verecek

Başbakan May, bu sabah düzenlediği basın toplantısında Suriye operasyonuyla ilgili olarak pazartesi günü parlamentoyu bilgilendireceğini ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayacağını söylemişti. May, herhangi bir oylama sözü vermekten kaçınmıştı.

İngiltere'de hükümetlerin askeri müdahale kararı almak için parlamentodan onay alması zorunluluğu bulunmuyor.

Ülkede böyle bir onay için parlamentoya ilk defa 2003'teki Irak işgali öncesinde tezkere sunuldu. O tarihten itibaren hükümetler teamül olarak parlamentoya tezkere sunuyor.

Ancak 2011'de Libya'ya, 2014'te de Irak'ta DEAŞ'a karşı askeri hareketler katılan ülke, parlamentoya müdahaleler gerçekleştikten sonra tezkere sundu.

İngiltere, bu sabaha karşı ABD ve Fransa ile Suriye rejimine yönelik gerçekleştirilen hava harekatına Kıbrıs Rum kesimindeki Akrotiri Hava Üssü'nden kalkan 4 uçakla katılmıştı.