İngiltere faiz indirdi, Londra borsası rekora koşuyor

İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü dört yıldan fazla bir süreden sonra ilk faiz indirimini gerçekleştirdi ve Borsadaki düşüşün önüne geçti 

İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü dört yıldan fazla bir süreden sonra ilk faiz indirimini gerçekleştirdi ve kilit faiz oranını %5'e indirdi. 

Birçok analist BOE'nin son toplantısında faiz indirimi açıklayabileceğini ifade etse de merkez bankasından net bir sinyal gelmemesi kararın belirliliğini gölgelemişti.

,

Andrew Bailey

Politika yapıcılar sonuçta indirim lehine 5-4 oy verirken, Başkan Andrew Bailey komitenin temkinli davranacağını söyledi.

İngiltere'de enflasyonun BOE'nin %2 hedefini iki aydır üst üste tutturmasına rağmen piyasalar, Ağustos toplantısında kilit faiz oranında 25 baz puanlık bir indirimi %61 olasılıkla fiyatlıyordu.

Banka Faiz Oranı, Ağustos 2023'ten bu yana 16 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25'te tutuluyordu.

BOE genellikle diğer bazı merkez bankalarına göre daha az ileriye yönelik ipuçları sağlıyor, ancak Perşembe günü alınan karar, İngiltere genel seçimleri nedeniyle iletişiminin kısıtlandığı son altı haftalık dönem göz önüne alındığında özellikle tahminlere yakın bir karar olarak görülüyor.

Bu kararın ardından Avrupa borsaları arsında Almanya DAX yüzde 0,71, Fransa CAC 40 yüzde 0,79 oranında düşüşle işlem görürken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,23 oranında artış sergiliyor. İngiltere FTSE 250 endeksi ise yüzde 0.3 artışla Şubat 2022'den beri en yüksek seviyeleri gördü