İngiltere'de birçok modern cihaz tarafından kullanılan USB-C gibi belirli bir şarj kablosu kullanmanın faydaları hakkında görüşler isteniyor. Bu tartışma, Avrupa Birliği'nin 2022 yılında firmaların Aralık ayına kadar benimsemesi gereken ortak bir şarj kablosu yasasını kabul etmesinin ardından geldi.
Birleşik Krallık hükümeti o dönemde benzer kuralları düşünmediğini söylemişti. AB'nin yasası, küçük ve orta ölçekli elektronik cihaz üreticilerinin USB-C şarj cihazlarını kullanmasını zorunlu kılarak elektronik atıkları azaltmayı amaçlıyor.
Apple kararı eleştirdi ama nihayetinde 2023 yılında iPhone'lar için özel lightning şarj kablolarından vazgeçti.
Cep telefonlarından e-okuyuculara ve kulaklıklara kadar elektronik eşyaların şarj portu ve kablo gereksinimleri hala farklılık gösteriyor.
AB'nin yasasını takiben, birçok cihaz artık USB-C şarj kablosu kullanıyor, ancak bazıları hala mikro-USB gibi diğer kablolara ihtiyaç duyuyor.
Apple, 2012 yılında iPhone 5 ile kendi tescilli lightning konektörlerini tanıttı.
Ancak on yıldan fazla bir süre kullanıldıktan sonra, geçtiğimiz Eylül ayında iPhone 15 ile başlayarak telefonlarının daha yeni sürümlerinde aşamalı olarak kaldırıldı ve USB-C bağlantı noktaları ile değiştirildi.
Tüketici grupları sık sık e-atık kaynağı olarak cihazlardaki farklı konektör seçeneklerine bağlı olarak ihtiyaç duyulan ve atılan farklı kabloların sayısına dikkat çekiyor.
Elektrikli cihazların yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü teşvik eden bir yardım kuruluşu olan Materials Focus, bakır içeriklerine yönelik artan talebi karşılamak için insanları eski kabloları geri dönüştürmeye teşvik ediyor.
Recycle Your Electricals kampanyası tarafından yapılan araştırma , Birleşik Krallık'ta 600 milyondan fazla kullanılmayan ya da atılmış kablo olduğunu ortaya koydu.