Intel Dow Jones endeksinden çıkma riski altında

Önde gelen iki teknoloji şirketinden biri konumundaki Intel hisselerinde yaşanan son düşüş sonrasında, Dow Jones endeksi kapsamından çıkma riski taşıyor. 

Intel, 1999'daki dot-com döneminde Microsoft ile birlikte Dow Jones Sanayi Endeksine katılan ilk iki teknoloji şirketinden biriydi. Şimdi, hisse senedi fiyatındaki düşüş, Amerikan çip üreticisinin blue-chip endeksindeki yerini kaybetmesine neden olabilir.

Analistler ve yatırımcılar, Intel'in Dow'dan çıkarılmasının muhtemel olduğunu, şirketin hisselerinde bu yıl yaklaşık %60'lık bir düşüş yaşandığını ve bunun da onu endekste en kötü performans gösteren şirket yaptığını ve fiyat ağırlıklı Dow'da en düşük hisse senedi fiyatına sahip bıraktığını belirtti.

Bir çıkarma, Intel'in zaten zedelenmiş olan itibarına zarar verecek. Şirket, OpenAI yatırımını devrettikten sonra yapay zeka patlamasını kaçırdı ve çip üreticisinin TSMC'ye 
meydan okuma umuduyla inşa ettiği sözleşmeli üretim biriminde kayıplar artıyor.

Bir dönüşümü finanse etmek için Intel, geçen ayki bilanço açıklamasında temettüyü askıya aldı ve iş gücünün %15'ini etkileyen işten çıkarmalar duyurdu. Ancak bazı analistler ve eski bir yönetim kurulu üyesi, bu hamlelerin çip üreticisi için çok az ve çok geç olabileceğine inanıyor.

Carson Group'un baş piyasa stratejisti Ryan Detrick. "Intel'in çıkarılması muhtemelen uzun zamandır beklenen bir şeydi," dedi 

Detrick, son sonuçların şirketin Dow'dan çıkarılması için gereken son hamle olabileceğini ekledi.