Intel hisseleri çöktü, yatırımcıları işlemci devini mahkemeye verdi

Intel hissedarları, temettü kesintileri ve işten çıkarma kararı sonrası şirket hisse senetlerinde düşüşü görmesinin ardından yonga üreticisine dava açtı.

Intel Çarşamba günü, Silikon Vadisi çip üreticisinin zayıf sonuçlar yayınlamasına, işten çıkarmalara ve temettüsünü askıya almasına neden olan ve piyasa değerinin bir günde 32 milyar dolardan fazla düşmesine neden olan sorunları hileli bir şekilde gizlediğini söyleyen hissedarlar tarafından dava edildi.

Intel, İcra Kurulu Başkanı Patrick Gelsinger ve Finans Direktörü David Zinsner aleyhine açılan toplu dava San Francisco federal mahkemesinde görüldü.

Hissedarlar, Intel'in 1 Ağustos'ta yabancılar için sözleşmeli olarak çip üreten dökümhane işinin kendi deyimleriyle "bocaladığını" ve gelirler azalırken bile milyarlarca dolar fazladan maliyete neden olduğunu açıkladığında gafil avlandıklarını söylediler.

Dava, Intel'in geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, 2025 yılında 10 milyar dolar tasarruf etmeyi amaçlayan bir yeniden yapılanmanın parçası olarak, işgücünün %15'inden fazlasını ya da 15.000'den fazla kişiyi işten çıkaracağını ve dördüncü çeyrekten itibaren temettü ödemesini askıya alacağını açıklamasının ardından geldi.

Intel ayrıca ikinci çeyrekte 1,61 milyar dolar net zarar açıkladı, gelir %1 düşüşle 12,83 milyar dolara geriledi .

Şirket rakip yonga üreticilerinin rekabetini savuşturmakta ve yapay zeka alanındaki büyümeden faydalanmakta zorlanıyor.

Rakipleri arasında Advanced Micro Devices (AMD), Nvidia, Samsung ve Tayvanlı TSMC  yer alıyor.

Intel'in hisse fiyatı, çeyrek dönem sonuçlarını, işten çıkarmaları ve temettüyü askıya aldığını açıklamasının ertesi günü, 2 Ağustos'ta %26 düşüşle 21,48 dolara geriledi.

Hisseler Çarşamba gününü %3,6 düşüşle 18,99 dolardan kapattı ve duyurudan bu yana %34,6 düştü.