Konuya yakın bir kaynak, Almanya'nın ABD'li çip üreticisi Intel'e Magdeburg'da kurmayı planladığı fabrika için 10 milyar avro (10,91 milyar dolar) sübvansiyon vereceğini ve yaklaşık 30 milyar avro değerinde olması beklenen proje için aylardır süren görüşmelerin sona erdiğini söyledi.
CEO Pat Gelsinger yönetimindeki Intel, yonga üretimindeki hakimiyetini yeniden tesis etmek ve rakipleri AMD, Nvidia ve Samsung ile daha iyi rekabet edebilmek için üç kıtada fabrikalar kurmak üzere milyarlarca yatırım yapıyor.
Almanya'daki anlaşma, Polonya'daki 4,6 milyar dolarlık çip fabrikası ve İsrail'deki 25 milyar dolarlık fabrikanın ardından Intel'in dört gün içindeki üçüncü büyük yatırımı olacak.
Söz konusu kişi, Intel'in Magdeburg fabrikasına yaklaşık 30 milyar avro yatırım yapmayı planladığını söyledi.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Almanya'nın Intel ile Pazartesi günü bir anlaşma imzalayacağı ve törende hem Şansölye Olaf Scholz'un hem de Intel CEO'su Pat Gelsinger'in hazır bulunacağı belirtildi.
Scholz Pazartesi günü yaptığı açıklamada hükümetinin Almanya'yı yarı iletken üretiminde dünyanın önde gelen merkezlerinden biri haline getirecek yatırım projeleri üzerinde çalıştığını söyledi.
Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Avrupa, devlet sübvansiyonları ve elverişli mevzuatın bir karışımı yoluyla büyük sanayi oyuncularını cezbetmeye çalışırken, Berlin yatırım yapılacak bir yer olarak cazibesini kaybetmekten endişe ediyor.
Alman hükümeti, tedarik zincirinin kırılganlığı ve çipler için Güney Kore ve Tayvan'a bağımlılık konusunda artan alarm nedeniyle teknoloji şirketlerini Almanya'ya çekmek için milyarlarca avroluk sübvansiyon yatırımı yapıyor.
Berlin şu anda Tayvanlı TSMC ve İsveçli elektrikli araç bataryası üreticisi Northvolt ile Almanya'da üretim yapma konusunda görüşüyor ve Tesla'yı Avrupa'daki ilk gigafabrikasını burada kurmaya ikna etmiş durumda.
Frankfurt'ta işlem gören Intel hisseleri gün içinde %0,7 daha düşüktü.
Çip üreticisi geçen yıl, AB'nin ABD ve Asya tedarikine olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken Avrupa Komisyonu'nun finansman kurallarını ve sübvansiyonlarını hafifletmesinden faydalanmak için İrlanda ve Fransa'daki tesislerin yanı sıra Almanya'da da büyük bir çip kompleksi inşa etmeyi planladığını duyurdu.
Gelsinger Cuma günü Reuters'e verdiği demeçte Almanya'nın teklif ettiği ile Intel'in ihtiyacı olan arasındaki farkın çok büyük olduğunu ancak bir anlaşmaya varmayı beklediğini söyledi ve talebinin maliyet açısından rekabetçi olmak olduğunu sözlerine ekledi.
"Bu sektörü Asya'ya kaptırdık, eğer geri getireceksek rekabetçi olmak zorundayız" dedi ve tesis için yapılacak toplam yatırımın "on milyarlarca dolar" olacağını sözlerine ekledi.