iPhone 16, Apple'ı Çin'de ikinci sıraya yükseltti

Apple iPhone 16 Satışları Sayesinde Çin Akıllı Telefon Pazarında İkinci Sıraya Yükseldi

Araştırma şirketi IDC'nin son verilerine göre, iPhone 16'nın Çin'deki güçlü satışları, Apple'ı üçüncü çeyrekte yerel akıllı telefon pazarında ikinci sıraya taşıdı. Daha önce ilk beşin altına düşen Apple, bu dönemde Vivo'nun ardından liderlik yarışında önemli bir konuma geldi.

IDC'nin bugün yayımladığı rapora göre, Eylül ayında sona eren üç aylık dönemde iPhone’un sevkiyat oranı pazarın %15,6'sını oluşturdu. İlk sırada yer alan Vivo, %18,6'lık bir payla liderliğini korudu. Her ne kadar iPhone’un pazar payı geçen yıla göre %16,1'den %15,6'ya gerilese de, iPhone 16'nın satışları Apple'a önemli bir ivme kazandırdı.

Huawei ise üçüncü çeyrekte sevkiyatlarını %42 artırarak %15,3’lük pazar payıyla Apple’ın hemen arkasında yer aldı. Geçtiğimiz yıl ABD onaylı işlemcilerle donatılmış yeni premium telefonlarını piyasaya sürmesi, Huawei'nin Çin'deki popülaritesini artırarak patriotik bir destek görmesini sağladı.

Apple, bu yılın ikinci çeyreğinde Çin'de altıncı sıraya kadar gerileyerek Vivo, Huawei, Oppo, Honor ve Xiaomi gibi yerel markaların gerisinde kalmıştı. Çin, Apple’ın en büyük pazarlarından biri olmasına rağmen, yoğun rekabet şirketi satışlarda zorlamıştı. IDC verilerine göre, Çin’deki akıllı telefon sevkiyatları bu çeyrekte %3,2 artarak 68,8 milyon adede ulaşarak üst üste dördüncü çeyrekte de büyüme kaydetti.

South China Morning Post'ta yer alan bir habere göre IDC Çin’in kıdemli araştırma analisti Arthur Guo, Çin akıllı telefon pazarında büyümeye dikkat çekerek, özellikle cihaz yükseltme taleplerinin toparlanmaya katkı sağladığını belirtti. Vivo, Huawei ve Xiaomi gibi Çinli akıllı telefon markaları yıllık bazda çift haneli büyüme kaydetti. IDC'ye göre Vivo, %21,5’lik sevkiyat artışıyla pazar liderliğini sürdürdü.

Xiaomi ise hem bütçe hem de premium segmentlerde güçlü bir satış performansı sergileyerek sevkiyatlarını %12,8 oranında artırdı ve pazarın %14,8'ini elde ederek dördüncü sırada yer aldı. Honor ise %14,6 pazar payıyla beşinci sırada kalırken sevkiyatları %22,5 düştü.

Apple, yoğun yerel rekabetle mücadele edebilmek için Çin'de iPhone 16’ya özel promosyonlar sunmaya başladı. Pinduoduo ve Alibaba'nın Taobao gibi online perakende platformları, iPhone 16’nın resmi lansmanı öncesinde indirim kampanyaları başlattı. Apple, Bekarlar Günü alışveriş festivalinde de iPhone 16 için ek indirimler sundu.

Apple CEO’su Tim Cook, Çin'i bu yıl ikinci kez ziyaret etti ve Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek şirketin Çin’deki geleceği ile siber ve veri güvenliği konularını ele aldı. Yapay zeka temelli Apple Intelligence hizmetinin Çin'de ne zaman sunulacağına ilişkin detaylar ise açıklanmadı.