iPhone yasağının kapsamı genişliyor, ancak uygulama zor

Çin, yetkililerin iPhone kullanmasına yönelik yasağı genişletiyor ancak uygulamıyor.

Çin hükümetinin personelinin iPhone kullanmasını yasakladığına dair devam eden haberler, daha fazla yetkiliye iPhone'larını değiştirmelerinin söylendiğini ancak bunun tutarsız ve uygulanmayan bir plan dahilinde yapıldığını gösteriyor.

Çarşamba günü Çin, merkezi hükümet personelinin artık Apple'ın iPhone'unu kullanamayacağını ve iPhone'ları binaya getiremeyeceğini resmen zorunlu kıldı. Güvenlik kaygıları nedeniyle olduğu söylenen bu uygulamanın daha çok ABD/Çin ilişkilerinde süregelen bir misilleme olduğuna inanılıyor.

Reuters'e göre, yasağın devlete ait işletmeleri de kapsadığına dair daha önce çıkan haberler doğru olmakla birlikte, uygulama yarım yamalak yürütülüyor.

En az üç bakanlık ve devlet kurumundaki kaynaklar yasağı doğrularken, bir kaynak yasağa uymaları için kendilerine bir süre verilmediğini söyledi. Etkilenen bakanlıklardan birindeki bir başka kaynak ise böyle bir emir almadıklarını ve şu anda iPhone kullanmaya devam ettiklerini bildirdi.

Reuters'a konuşan ve bu kez bir düzenleyici kurumdan olan bir başka kaynak ise personele iPhone kullanmayı bırakmalarının söylenmediğini belirtti. Bununla birlikte, iPhone kullanımları nedeniyle herhangi bir sorun ortaya çıkması halinde sorumlu tutulacakları söylendi.

Tüm bunlar Çin hükümetinin son hamlelerinin en iyi ihtimalle düzensiz olduğunu gösterirken, iPhone'u yasaklamaya yönelik tek hamle de değil. Başka bir düzenleyici kurumdan beşinci bir kaynak Reuters'e yaptığı açıklamada, üst düzey personelin iki yıl önce iPhone'larını Huawei gibi yerel üretim alternatiflerle değiştirmeleri gerektiğini söyledi.

Üç yıl önce Çin Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Lijian Zhao, ABD'nin WeChat'i yasaklaması tehdidi karşısında Çinlilerin iPhone kullanmaya devam etmeleri için hiçbir neden kalmayacağını söylemişti. WeChat daha sonra Ocak 2021'de yasaklanmış, ancak yasak altı ay sonra kaldırılmıştı.

Çin hükümetinin iPhone'ları yasaklayacağına dair haberler, Apple'ın hisselerinin Perşembe günü piyasa öncesi işlemlerde neredeyse %3 düşmesine neden oldu.

Bu düşüşün arkasındaki düşünce, Çin'in Apple için önemli bir pazarı temsil ettiği ve kazancının yaklaşık %19'unun bu ülkeden geldiği olabilir. Ancak yasak yalnızca devlet kullanımını etkiliyor ve bu da söz konusu %19'luk oranın çok küçük bir kısmını oluşturuyor.

Çin'de satılan iPhone'ların çoğunluğu genel halk tarafından satın alınıyor ve halka yapılan satışlar giderek artıyor.