İran, İsraile'e füzeleri ateşledi

İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e füze fırlattığını söyledi.

- İsrail Savunma Kuvvetleri'nin duyurusu, Beyaz Saray yetkilisinin NBC News'e, ABD'nin İran'ın güney Lübnan'a kara harekâtının hemen ardından İsrail'e "yakında" balistik füze saldırısı başlatmaya hazırlandığına dair işaretler gördüğünü söylemesinden saatler sonra geldi.

- Beyaz Saray yetkilisi, İran'ın İsrail'e doğrudan herhangi bir saldırısının "İran için ciddi sonuçlar doğuracağı" konusunda uyardı.

- Petrol zengini Orta Doğu'da artan gerginlik korkuları nedeniyle WTI ham petrolünün maliyetindeki artışlın etkisine giren Dow Jones Sanayi Endeksi, , 250 puandan fazla düştü.

İsrail ordusu, İran'ın Salı günü İsrail'e füze fırlattığını söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin duyurusu, Beyaz Saray yetkilisinin NBC News'e, ABD'nin İran'ın İsrail'in güney Lübnan'a kara harekâtının hemen ardından İsrail'e "yakında" balistik füze saldırısı başlatmaya hazırlandığına dair işaretler gördüğünü söylemesinden birkaç saat sonra geldi.

Beyaz Saray yetkilisi, İran'ın İsrail'e doğrudan herhangi bir saldırısının "İran için ciddi sonuçlar doğuracağı" konusunda uyardı. Yetkili, "İsrail'i bu saldırıya karşı savunma hazırlıklarını aktif olarak destekliyoruz" dedi.

Söz konusu yetkili ve Savunma Bakanlığı yetkilisi, İran'ın sivil yerleşim yerlerini değil askeri ve hükümet tesislerini hedef almasının beklendiğini söyledi.

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın Salı öğleden sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ulusal güvenlik yetkilileriyle beklenen saldırıyı görüşmek üzere bir araya geldiğini söyledi.

Beyaz Saray kıdemli basın sekreteri yardımcısı Emilie Simons, sosyal medya sitesi X'te yaptığı paylaşımda, "ABD'nin İsrail'in saldırılara karşı savunma yapmasına ve ABD personelini korumasına yardımcı olmak için yaptığı hazırlıkların durumunu gözden geçirdiler" dedi.

ABD, İsrail'deki vatandaşlarını uyardı 

Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği, İsrail'deki tüm ABD hükümet çalışanlarına ve ailelerine "başka bir duyuruya kadar yerlerinde kalmaları" talimatını verdi.

Büyükelçilik aynı duyuruda, "ABD vatandaşlarına, havan ve roket ateşi ve insansız hava aracı sistemi İHA saldırıları da dahil olmak üzere güvenlik olaylarının genellikle uyarı yapılmadan gerçekleşmesi nedeniyle dikkatli olmaları ve kişisel güvenlik farkındalıklarının artırılması gerektiğini hatırlatıyor" dedi.

Duyuruda, "Güvenlik ortamı karmaşık olmaya devam ediyor ve siyasi duruma ve son olaylara bağlı olarak hızla değişebiliyor" denildi.

İsrail askerleri Lübnan topraklarına tecavüz etti 

İran'ın şüpheli planlı saldırısı, İsrail kara kuvvetlerinin İran tarafından desteklenen militan grup Hizbullah'a yönelik bir saldırının parçası olarak Güney Lübnan'a girmesiyle gerçekleşti. İsrailli bir yetkili NBC News'e, Lübnan'a giren İsrail askerlerinin sayısının "yüzlerce" olduğunu söyledi.

İsrail geçen hafta Beyrut'ta düzenlenen bir bombalamada Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdü.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, bu saldırıda Nasrallah ve kıdemli bir Devrim Muhafızları komutanının öldürülmesinin "cevapsız kalmayacağını" söyledi. Araghchi, ABD'nin "bu suça ortak olduğunu" söyledi.