İran kendisine uygulanan yaptırımların kaldırılmasından üç ay sonra uluslararası elektronik ödemeler sistemi SWIFT'e tekrar dahil olmasının öngördüğünü ve yabancı şirketlerin özelleştirilen şirketlerden pay almasının kolaylaştırılacağını açıkladı.
İran Sanayi Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ülkenin uzun zamandır dünya piyasasından izole olan ancak yüksek büyüme potansiyeline sahip enerji sektörüne dayalı ekonomisinin yaptırımların ardından yatırımlara daha açık olacağını ifade etti.
Tahran'ın nükleer silah üretmek için nükleer program uyguladığını iddia eden Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle dış ticaret için hayati öneme sahip SWIFT sistemini kullanamıyordu.
İran ile büyük devletler arasında 14 Temmuz'da varılan anlaşmaya göre Tahran'ın nükleer programını sınırlaması karşılığında ülkeye uygulanan ekonomik ve askeri yaptırımlar kademeli olarak kaldırılacak.
Nematzade İran'ın döviz rezervleri hakkında şu ana kadarki en ayrıntılı resmi açıklamayı da yaparak, ulusal varlık fonundaki kaynaklar dahil olmak üzere ülkenin 115 ile 125 milyar dolar arasında döviz rezervi olduğunu ifade etti.
İran'ın döviz rezervinin büyüklüğü ve nasıl harcanacağı yıllardır yaptırım altındaki ekonominin nasıl yeniden inşa edileceği açısından kritik öneme sahip.
Viyana düzenlenen bir toplantıda konuşan Nematzade, planlanan kamu şirketi özelleştirmelerinde yabancı şirketlerin pay alabileceğini belirterek, "Petrokimya veya rafineri gibi enerji işleme ve dağıtım alanları ya tamamı ya da geri kalan kısmı özelleştirilecek" dedi.
Bakan İran ulusal petrol şirketi NIOC'un satılmayacağını ve "önemli endüstrilerde" devletin yüzde 20'ye kadar oranlarda pay sahibi olacağını belirtti, ancak başka ayrıntı vermedi.