İran'ın füze saldırıları havayolu trafiğini felç etti

İran'ın füze saldırısının ardından havayolları şirketleri, uçuşlarını başka yöne çevirmek için çabalıyor.

İran'ın Salı günü İsrail'e balistik füze fırlatmasının ardından İsrail'in komşuları hava sahalarını kapattı ve havayolu şirketleri tırmanan bir çatışmadan kaçındı. FlightRadar24'ün bir sözcüsü, uçuşların "mümkün olan her yere" yönlendirildiğini söyledi ve bölgesel trafiğin anlık bir görüntüsü, uçuşların kuzeye ve güneye geniş yaylar halinde yayıldığını ve birçoğunun Kahire ve İstanbul'a yaklaştığını gösterdi.

FlightRadar24, Türkiye'nin güneyindeki İstanbul ve Antalya'da yaşanan sıkışıklığın bazı havayolu şirketlerini güneye yönlendirmeye zorladığını belirtti. Salı günü Emirates, British Airways, Lufthansa, Qatar Airways tarafından işletilen ve Dubai, Doha ve Abu Dabi gibi büyük Orta Doğu merkezlerine giden yaklaşık 80 uçuşun Kahire ve Avrupa şehirleri gibi yerlere yönlendirildiğini gösterdi. Birçok havayolu da bölgeye uçuşlarını askıya aldı ya da etkilenen hava sahasını kullanmaktan kaçınıyor.

İran saldırıları İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah müttefiklerine karşı başlattığı harekâta misilleme olarak başlatmış, İsrail de düşmanına "acı verici bir karşılık" verme sözü vermişti.

Avrupa hava trafik kontrol ajansı Eurocontrol daha önce pilotları tırmanan çatışma konusunda uyarmış ve "Son birkaç dakika içinde İsrail'e karşı büyük bir füze saldırısı başlatıldı"

Kısa bir süre sonra Ürdün ve Irak hava sahasının yanı sıra Kıbrıs tarafından kontrol edilen hava sahasına önemli bir geçiş noktasının kapatıldığını duyurdu. Iraklı bir pilot bülteninde Bağdat kontrolündeki hava sahasının güvenlik endişeleri nedeniyle bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığı belirtildi.

Irak Ulaştırma Bakanlığı daha sonra hava sahasını havaalanlarını kullanan sivil uçuşlara yeniden açtı. Ürdün devlet haber ajansı X'te FlightRadar24, "Uçuşların tekrar aktif hale gelmesi biraz zaman alacak" dedi.

Ürdün de İran'dan İsrail'e atılan füzelerin ardından kapatılan hava sahasını yeniden açtı. Ulaştırma Bakanı Ali Hamie X'te yaptığı açıklamada, Lübnan hava sahasının Salı günü iki saatlik bir süre için hava trafiğine kapatılacağını söyledi.

Son aksaklıkların, İsrail ile Hamas ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar nedeniyle zaten kısıtlamalarla karşı karşıya olan bir sektöre daha fazla darbe vurması bekleniyor.