Aralarında Yeni Akit Gazetesi Yazarı Abdurrahman Dilipak'ın da bulunduğu bir grup, İş Bankası Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak bankadaki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) hisselerinin devredilmesini istedi.
İş Bankası'nın kuruluşundaki sermayenin o dönemde Hindistan'daki Hilafet Fonu'ndan geldiğini belirten Dilipak, "Herkes biliyor ki İş Bankası'nın ana sermayesi Hilafet Fonu'ndan aktarılmıştır ve şahıslara temlik edilmiştir" dedi.
Levent'teki İş Kuleleri önünde toplanan ve kendilerini 'Finansal Tetikçilikle Mücadele Platformu ve Adalet Platformu' olarak tanıtan grup basın açıklaması yaptı. Yazar Dilipak, CHP'nin İş Bankası ile ilişkisinin kesilmesi gerektiğini, İş Bankası'nın ana sermayesinin Hilafet Fonu'ndan aktarıldığını söyledi.
Dilipak, "Biz İş Bankası'na karşı bir tavır içinde değiliz. İş Bankası'nın adı da kalabilir. 'İ' harfini İslam ile çevirirsek. Böylece de dini vergiler bir adreste toplanır. Bütün dünyadaki dini vergilerin toplanacağı böylesine büyük bir finans kuruluşu da dünyanın en büyük bankalarından biri olur. Herkes biliyor ki İş Bankası'nın ana sermayesi Hilafet Fonu'ndan aktarılmıştır ve şahıslara temlik edilmiştir. Bu temlik gerçeğinin tespit edilmesinin ardından bankanın yeniden yapılandırılmasını ve kesinlikle CHP ile ilişkisinin... ki dini vergilerle, riba haramdır diyen bir inanç geleneğinden gelen insanların dini vergileri, faiz ilişkisi içindeki bir bankanın sermayesi yapılıyor ve kendini laikçi olarak tanımlayan bir partinin yönetimine terk ediliyor. Böyle bir şey çok trajikomik bir olaydır." şeklinde konuştu.
CHP'nin ismi de değişmeli
Cumhuriyet Halk Partisi ismiyle bir partinin de olamayacağını söyleyen Dilipak, "Eğer geçmişle kavgalı olmak istemiyorsa geçmişi geçmişte bırakması gerekir. Cumhuriyetçi Halk Partisi olabilir, Cumhuriyet Merkez Bankası gibi, Cumhuriyet Savcılığı gibi bir Cumhuriyet partisi olamaz. O, tek partiden kalma tarihi bir olaydır... Ama artık Türkiye tek parti ile yönetilmiyor." ifadesini kullandı.
Grup adına basın açıklamasını yapan Adem Çevik ise İş Bankası'nın kuruluşunun 90. yıldönümü olduğunu hatırlatarak bankanın kurucu ortaklarının haklarının 90. yıldır gasp edildiğinin bilindiğini savundu. Çevik, "İş Bankası 1927 yılında Osmanlı İtibari Milli Bankası ile birleşti. Sonra 23 banka birleşti. Bu birleşmeden sonra şirketler, yardım sandıkları kuruldu. İş Bankası'nın nasıl yönetildiği labirent gibi bir sır. İş Bankası devlet kurumu mu özel kurum mu bu da belli değil. Dünyada örneği olmayan bir tüccar parti de yönetimde." dedi.
Hisseler Diyanet'e devredilsin
İş Bankası'nın kuruluşunda kullanılan 1 milyon liranın tamamının Hindistan'dan Hilafet Fonu'ndan geldiğini, ve gelen paranın banka tarafından kullanıldığının kayıtlarda bulunduğunu söyleyen Çevik, isteklerini de sıraladı. CHP'nin banka yönetiminden çekilmesi gerektiğini söyleyen Çevik, "Bizim isteklerimiz şu: CHP ile İş Bankası ilişkisi sonlandırılmalı. CHP'nin hisseleri Diyanet'e ya da vakıflara devredilmeli. Hilafet Fonu'ndan gelen bu paralarla ilgili Meclis'in geniş bir açıklama yapmasını ve İş Bankası ile Osmanlı İtibari Bankası'nda hissesi olanların gasp edilen haklarının iadesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.