Hürriyet gazetesi yazarı Jale Özgentürk, Davutoğlu'nun gidişinin ardından iş dünyasının beklemeye geçtiğini yazdı. İşte Özgentürk'ün o yazısı;
İş dünyası da sil baştan!
Türkiye'de bir süredir farklı bir siyasi kriz yaşanıyor.
İktidar partisinin içinde olduğu durum için “kriz” demek belki biraz ağır olsa da sonuç olarak Başbakan ve hükümet değişikliğine neden olan ağırlık derecesinde bir gelişme bu...
Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık’tan şaşırtıcı bir hamle ile uzaklaştırılmasının yarattığı yeni dönem, Türkiye için de başkanlık sistemine gidişte önemli bir dönemeç...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında bir gerilimin olduğu biliniyordu ancak boyutları tahmin edilememişti.
BEKLEME DÖNEMİ BAŞLIYOR
Haziran seçimlerinde koalisyon gerçeğini bir kez daha yaşayan seçmen, kasım seçimlerinde “AK Parti’ye dünya krizi sırasında istikrarlı bir hükümetimiz olsun” diye tekrar çoğunluk oyunu vermişti.
Şimdi yine bir bekleme dönemi başlıyor.Son gelişmelerden etkilenebilecek bir kesim de iş çevreleri...
İş dünyası ile Davutoğlu kabinesinin bakanları arasında son dönemde yoğun bir şekilde sürmekte olan uyumlu bir çalışma ilişkisi şekillenmekteydi.
Ciddi yatırım sorunları yaşayan, finansman sıkıntısıyla karşı karşıya bulunan iş dünyası düzenlenen toplantılar, ziyaretler ve turlarla dertlerini hükümete daha kolay iletebilir hale gelmişti.
Geçen hafta yaşanan sürpriz gelişmelerle birlikte iş dünyasında yine bir merak başladı, bir dizi soru yeniden zihinlere yerleşti.
Yeni gelişmelere ilişkin beklentilerini sorduğum isimleri ben de saklı iş dünyası temsilcileri başlıca şu sorulara yanıt arıyor:
Başbakan kim olacak? Ekonomi yönetimi değişecek mi? Değişecekse yeni bakanlar kim olacak? Yeni bakanlarla, yeni başbakanla iş dünyası arasında yeniden nasıl bir çalışma ortamı yakalanacak? Kulislerde adaylar arasında başbakanlığa en yakın isimler Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Berat Albayrak, Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu olarak sıralanıyor.
EN ÖNEMLİ İSİMLER
Yeni başbakanla tabii hükümette de ciddi bir yenilenme bekleniyor.
Değişmesi beklenen isimler arasında Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci sayılıyor.
Bu isimler iş dünyasının en rahat çalıştığı isimlerdi.
Şimşek ise Ali Babacan’dan sonra teknik yaklaşımı ile ekonomi dünyasının önem verdiği, uluslararası finans çevrelerinin de güven duyduğu bir isim.
İş çevrelerinde bundan sonrasının nasıl ilerleyeceği artık meçhul.
Yapılan yorumlara göre zaten bir süredir beklemeye geçmiş olan Ankara bürokrasisinde işlerin yürümesi en azından yeni tablo ortaya çıkana kadar biraz daha ağırlaşabilir.
Türkiye gerçekten zor bir dönemden geçiyor.
İhracat geriliyor, 2023 hedeflerini yakalamak zorlaşıyor, turizm zorda...
Böyle bir ortamda Standart and Poors’tan gelen göreceli de olsa olumlu haberle biraz ferahlayan iş dünyasında neler yaşanacağını önümüzdeki aylarda izleyeceğiz!