İş Yatırım açıkladı: Yabancıların son 1 ayda en çok aldığı, sektörüne göre en ucuz hisseler

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların son 1 ay içinde paylarını en az 1 puan artırdığı ve sektörüne göre en iskonto oranı en yüksek BIST hisseleri

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 21 Mayıs'ta tarihinde ilk defa 11 bin puanın üstünü test edip, 22 Mayıs'ta 10.899 ile tarihindeki en yüksek kapanışı gerçekleştirdikten sonra teknik düzeltme trendine girdi. Endekste 22 Mayıs'tan sonraki bu düzeltmede kayıp, cuma günkü 10.138 baz alındığında yüzde 7'ye yaklaştı.

Araştırmalar ve yayınlanan raporlar, endekste orta ve uzun vadeli teknik göstergeler ile beklentilerin değişmediğini gösteriyor. Henüz teknik düzeltme niteliğindeki bu geri çekilme, fonlar, kurumsal yatırımcılar başta olmak üzere tüm yatırımcılar için aslında bir gözden geçirme dönemi. Sektör ortalamalarını altında kalmış veya aşırı prim yapmış ya da tam tersi durumda olan hisseler yeniden değerlendiriliyor.

Borsa İstanbul'da önemli araştırmaları ile bilinen İş Yatırım'ın araştırmasına göre, "sektör ortalamalarına göre iskonto oranı yüksek hisseler içinde son 1 ay içinde yabancı yatırımcıların alımlarını artırdığı" hisseler şunlar:

Anadolu Sigorta Hisse Senedi | ANSGR

  • Son Öneri Tarihi 02.05.2024
  • Hedef Fiyat 123,00
  • Getiri Pot %9

Yatirim Teması

Beklentimiz olan TL 2.25 milyar ve piyasa ortalama beklentisi TL 2.4 milyardan çok daha iyi olarak Anadolu Sigorta yılın ilk çeyreğinde TL 2.87 milyar solo net kar rakamı açıkladı. 2023 yılının sonunda getirilen ve karşılıkları daha düşük hesaplayan metodolojinin kullanımını şirket 2024 yılına ertelemişti. Bu imkandan ilk çeyrekte yararlanıldığını görüyoruz. Anadolu Sigorta’nın ilk çeyrek bileşik oranı (kombine oranı) %100 seviyesinde gelerek 2023 ortalaması olan %119’a göre oldukça gerileyerek teknik kar maRjının ilk çeyrekte oldukça güçlü geliştiğini ortaya koydu. Karşılıkların daha az hesaplanma imkanından yararlanmış olsa da ilk çeyrekteki teknik kar marjındaki iyileşmenin tümünü bu duruma bağlamak doğru olmaz diye düşünüyoruz. Güçlü prim artışı (TL 16.4 milyar, yıllık artış %80) ve hasar frekansının özellikle trafik branşında stabil giden döviz kurlarına paralel olarak düşük seyri de kar majlarını desteklemiş gözüküyor. Kombine oranının önümüzdeki çeyreklerde normalize olmasını ve 2024 ortalamasının %110’un hafif altına sarkmasını bekliyoruz. .

Riskler ve Katalizörler

Anadolu Sigorta’nın yöenttiği yatırım portföyünün tutarı TL 30 milyar seviyesine ulaştı. Teknik tarafa aktarılan yatırım geliri ise bir önceki çeyrek seviyesi olan TL 2.3 milyardan bu çeyrekte TL 4.1 milyara ulaşmış durumda. 2024 yılında şirketin yatırım gelirleirnin TL 20 milyara yakınlaşacağını, net teknik akrın TL 13 milyar, net karın da TL 10.4 milyar olacağını tahmin ediyoruz.

Değerleme

Anadolu Sigorta için 2024 ve 2025 net kar tahminlerimizi yaklaşık %15 olarak yukarı çekiyoruz. Şirketin orta vadeli sürdürülebilir özkaynak karlılığını %35 olarak görüyoruz. Şirket için belirlediğimiz yeni hedef fiyat TL 123 ve Anadolu Sigorta için AL demeyi sürdürüyoruz.

SONRAKİ SAYFA: Vestel Beyaz Esya Hisse Senedi | VESBE

Vestel Beyaz Esya Hisse Senedi | VESBE

  • Son Öneri Tarihi 24.10.2023
  • Hedef Fiyat 27,61
  • Getiri Pot %26

Yatirim Teması

Vestel Beyaz Eşya'yı i) ihracat gelirlerinin %74'lük yüksek payı, ii) son dönemde yapılan kapasite yatırımları ile desteklenen uzun vadeli büyüme görünümü, iii) Türkiye'deki rekabetçi üretim kapasitesinin sunduğu ölçek ve lojistik avantajları, iv) diğer ODM oyuncuları arasından öne çıkan gelişmiş ARGE yetenekleri, v) nispeten sınırlı işletme sermayesi ihtiyacı ile güçlü nakit üretim kapasitesine bağlı olarak beğenmeye devam ediyoruz.

2020 yılının başında devreye alınan ve 2024’e kadar yaklaşık %50’lik kapasite artışı hedeflenen yatırımının önümüzdeki dönemde Şirket’in özellikle yurtdışındaki büyümesini desteklemesini bekliyoruz. Şirket, 2020 sonunda 12,5mn olan toplam yıllık üretim kapasitesini 2022 sonu itibariyle 15,6mn adede çıkararak kapasite artırım programının ilk fazını tamamlamıştır. İkinci faz için ise (19 milyon adede ulaşılması hedefleniyor), Avrupa'daki zayıf talep koşulları nedeniyle bir miktar ertelenme söz konusu. Bu nedenle 2023 için daha düşük yatırım harcaması öngörüyoruz. Diğer yandan, kısa süre önce yatırımın ikinci fazı için Merkez Bankası’ndan temin edilen oldukça uygun faizli avans yatırım kredisi ile yatırım hız kazanabilir.

Katalizör

Pazarın üzerinde büyüme devam ediyor. 2023 yılında beyaz eşya talebinin durgun seyretmesi beklense de, Vestel Beyaz'ın ana pazarlardaki pazar payını artırmayı ve Avrupa dışı pazarlardaki güçlü büyümeyi sürdürerek hem iç pazarda hem de ihracat pazarlarında piyasanın üzerinde performans göstermeye devam etmesini bekliyoruz. İhracat büyümesinin hem mevcut müşterin artan talebi hem de yeni müşteri kazanımı ile desteklenmesini bekliyoruz. A markalar arasında süregelen üretim ihtiyacının dış kaynaklardan temin etme trendi ve yüksek enflasyon nedeniyle daha ucuz alternatifler arayan tüketicilerin yarattığı trade down etkisi, Vestel Beyaz'a yurt dışında pazar payını artırma fırsatı sunmaya devam ediyor. Bu nedenle Şirket için 2023 yılında orta tek haneli hacim büyümesi öngörüyoruz. İç piyasada enflasyonist fiyatlamanın devam etmesini beklerken, artan rekabet nedeniyle ihracat fiyatlarında önemli bir artış öngörmüyoruz. Sonuç olarak, Şirketin 2023'te %42 ciro büyümesi kaydedeceğini tahmin ediyoruz. FAVÖK tarafında ise azalan hammadde ve lojistik maliyetleri sayesinde 1,4 puan marj artışı bekliyoruz.

Riskler

Riskler: i) Beklentimizden zayıf talep koşulları, ii) kar marjlarını olumsuz etkileyecek hammadde fiyat artışları, iv) maliyet artışının fiyatlar üzerine yansıtılamaması, v) Avro’nun ABD Doları karşısında değer kaybetmesi, vi) Çin’li üreticilerin daha rekabetçi hale gelmesi sektör için önde gelen risk unsurladır.

SONRAKİ SAYFA:Albaraka Türk Hisse Senedi | ALBRK

Albaraka Türk Hisse Senedi | ALBRK

  • Son Öneri Tarihi 24.10.2023
  • Hedef Fiyat 5,70
  • Getiri Pot %5

Yatırım Teması

Albaraka 2022 yılını daha çok yeniden yapılanma dönemi olarak geçirdi. Bu toparlanma döneminde aktif kalitenin yükseltilmesi ve sorunlu kredilerin takip hesaplarına atılarak karşılıkların arttırılması ana odak noktası olurken bankanın karlılığı da özellikle yılın ikinci yarısından itibaren olumlu bir yola girmiş oldu. Aynı görünümün 2023 yılında da devam etmesini öngörüyoruz. Kredi-mevduat spredlerinde ticari bankalar kadar bir daralma beklememekle beraber kredi tarafında getirilerin görece düşük seyredeceği bir ilk yarı geçirilecek. Fonlama tarafında ise bankanın görece bir avantajı bulunuyor. Bu sene karşılık gider baskısının daha düşük olması aslında karlılık için en önemli itici güç olacaktır. Buna rağmen marjlardaki görece düşük seyir ve faaliyet gider baskısı da karlılık için olumsuz faktörler. Albaraka için hedef fiyatımızı TL 3.03 olarak güncellerken hisse için TUT olan tavsiyemizi koruyoruz.

SONRAKİ SAYFA: Petkim Hisse Senedi | PETKM

Petkim Hisse Senedi | PETKM

  • Son Öneri Tarihi 27.03.2024
  • Hedef Fiyat 25,00
  • Getiri Pot %16

Yatırım Teması

Devam eden arz-fazlası ve zayıf talep koşulları ürün satış fiyatları ve ürün karlılığında belirleyici olmaya devam ediyor. Global pazarda ihracatın yeniden başlaması, tedarik sorunlarının ortadan kalkması, piyasadaki aşırı arz ve yüksek hammadde fiyatları petrokimya sektöründe zayıflamaya neden oldu. Rusya-Ukrayna savaşı ile gelen yaptırımlardan dolayı Avrupa pazarına gönderilemeyen ürünler Türkiye pazarındaki arzı arttırmayı sürdürdü. Pozitif olarak, benzin pazarındaki iyimserliğin aromatik ürünlerin karlılığı üzerindeki olumlu etkisi devam etti.

Sektör için en kötünün geride kalmış olabileceğini düşünüyoruz. FAVÖK rakamımızda 2024 yılında beklediğimiz toparlanmanın, STAR Rafinerisi’nin 4Ç23’ten itibaren finansallara girmesinin ve rafineri için güncel bir değerleme yapılacak olmasının hisse için bir katalizör olabileceğini düşünüyoruz.

Riskler

Ekonomilerde beklenenin üzerinde yavaşlama ve ürün marjlarının tahminlerimizi ötesinde baskılanması hedef fiyatımız için en önemli aşağı yönlü risk faktörü. Öte yandan, FED faiz artışlarının durması ya da Çin’deki ekonomik faaliyetlerin toparlanması neticesinde petrokimya ürünlerine olan talebin ve karlılık dinamiklerinin beklentilerimizin üzerinde gerçekleşmesi değerlememiz açısından en önemli yukarı yönlü risk faktörü.

SONRAKİ SAYFA: Şok Marketler Hisse Senedi | SOKM

Şok Marketler Hisse Senedi | SOKM

  • Son Öneri Tarihi 24.10.2023
  • Hedef Fiyat 92,00
  • Getiri Pot %56

Ürün çeşitliliği, mağazalarında markalı ürünlere de yer vermesi ile Şok’un iş modeli diğer hard discount zincirlere göre farklılık gösteriyor. Hızlı mağaza açılışları, büyüme ve karlılık gelişimine bakıldığında iş modelinin başarılı olduğu görülüyor. Mağazalarının nispeten daha yeni olması, önümüzdeki dönemlerde verimlilik ve karlılık artışı için yeri olabileceğine işaret ediyor. Şirket 2020de tüketici ile buluşturduğu online satış kanalı CEP’TE ŞOK platformunun konsolide gelire katkısını arttırmaya devam ediyor. Platform mevcut mağaza ve depoları kullandığından şirkete ekstra bir maliyet baskısı oluşturmuyor. Çeşitli ödeme (kapıda kredi kartı veya nakit ödeme) ve satın alma (telefon, web ya da uygulama üzerinden satın alma) kolaylıkları sunan bu kanal 2022 yılında oldukça güçlü performans gösterdi. 81 ilde faaliyet göstererek kullanıcı sayısına ikiye katlayan platform gelirlerini de, 4Ç22’de 3.8 kat arttırdı. 2023 yılında ve sonraki yıllarda da bu kanalın az maliyetle yüksek katkı sunacağını düşünüyoruz.

Güçlü baz nedeniyle 2023 yılında enflasyonda beklediğimiz normalleşmenin etkisi ile ciro büyümesini %80 olarak tahmin ediyoruz. Şirket Ocak ayında belli başlı bazı ürünlerde fiyat sabitlemesi yapacağını ve bu ürünlerin marjları yönetilebilir ürünler arasından seçildiğini ifade etmişti. Bunun şirketin stokları kaynaklı herhangi bir marj erozyonuna yol açmayacağını, öte yandan mağaza trafiğine olumlu katkıda bulunarak mevsimsel zayıf geçen ilk çeyrek mağaza trafiğini, dolayısıyla ciro büyümesini desteklemesini bekliyoruz. 2023 yılında üretici enflasyonundaki baskının görece azalması ve faaliyet giderlerinin güçlü baz etkisi ile normalleşmesi ile FAVÖK marjının %8 oranında yatay kalmasını bekliyoruz.

Riskler

Şirketin büyümesini ve karlılığını sınırlayacak yasal düzenlemeler, fiyat artışları üzerinde sınırlamalar tahminlerimiz ve değerlememiz için en önemli risk faktörleri. 

SONRAKİ SAYFA: Albaraka Türk Hisse Senedi | ALBRK

Albaraka Türk Hisse Senedi | ALBRK

  • Son Öneri Tarihi24.10.2023
  • Hedef Fiyat5,70
  • Getiri Pot%5

Yatırım Teması

Albaraka 2022 yılını daha çok yeniden yapılanma dönemi olarak geçirdi. Bu toparlanma döneminde aktif kalitenin yükseltilmesi ve sorunlu kredilerin takip hesaplarına atılarak karşılıkların arttırılması ana odak noktası olurken bankanın karlılığı da özellikle yılın ikinci yarısından itibaren olumlu bir yola girmiş oldu. Aynı görünümün 2023 yılında da devam etmesini öngörüyoruz. Kredi-mevduat spredlerinde ticari bankalar kadar bir daralma beklememekle beraber kredi tarafında getirilerin görece düşük seyredeceği bir ilk yarı geçirilecek. Fonlama tarafında ise bankanın görece bir avantajı bulunuyor. Bu sene karşılık gider baskısının daha düşük olması aslında karlılık için en önemli itici güç olacaktır. Buna rağmen marjlardaki görece düşük seyir ve faaliyet gider baskısı da karlılık için olumsuz faktörler. Albaraka için hedef fiyatımızı TL 3.03 olarak güncellerken hisse için TUT olan tavsiyemizi koruyoruz.

SONRAKİ SAYFA: Araştırma kapsamındaki tüm hisseler

Araştırma kapsamındaki tüm hisseler