İş Yatırım, dün bilançosunu beklentilerin bir miktar üstünde net kar rakamı ile açıklayan Akbank için tavsiyesini açıkladı. Kurum, Akbank hisseleri için "AL" tavsiyesini korurken hede fiyatını 53 TL'ye yükseltti. Akbank hisseleri son kapanışını (1 Şubat 2024) 40.08 TL'den yapmıştı. İş Yatırım'ın hedef fiyatı, son kapanış fiyatı ile yüzde 32.23 prim potansiyeli barındırıyor
Gerçekleşen ve Tahminler
Akbank, 4Ç23’de beklentilerin %10 üzerinde TL 15 milyar solo net kar açıkladı. Akbank, yılın son çeyreğinde piyasa bizim ve piyasa beklentisi olan TL 13.6milyardan %10 daha iyi olarak TL 15milyar solo net kar açıkladı.
Açıklanan net kar ile tahminlerimiz arasındaki sapmanın ana kaynağı beklentilerden daha iyi gelen net trading gelirleri ile yine tahminimizden daha düşük kalan karşılık giderleri olarak ortaya çıkıyor. Yıllıklandırılmış öz kaynak karlılığı %30 olarak gerçekleşirken, bir önceki çeyrek seviyesi olan %45’e göre önemli bir gerileme var. Ancak yıllık öz kaynak karlılığı %38 olarak gerçekleşmiş oldu. Akbank’ın bu çeyrekte, TL fonlama giderlerinin yükselişi, swap maliyetlerinin artışı ve TÜFEX gelirlerindeki gerileme nedeniyle swaplara göre düzeltilmiş marjının yaklaşık 360 baz puan gerileyerek %3.2 düzeyinde gerçekleştiğini görüyoruz. TL 5 milyar düzeyine fırlayan swap maliyeti ile bir önceki çeyrekte TL 24 milyardan bu çeyrekte TL 16 milyara gerileyen TÜFEX gelirleri ile marjların baskı altında kaldığını görüyoruz.
Bankanın son çeyrekteki ana faaliyet gelirlerini destekleyen en önemli unsurlardan biri ücret ve komisyon gelirleri olarak gözüküyor. Çeyreklik %27, yıllık olarak %188 artan komisyon gelirleri kar momentumunun en önemli parçalarından biri olmaya devam ediyor. Faaliyet giderleri ücret düzeltmeleriyle çeyrekte %20 artarken senelik ise %133 yükselmiş durumda. Ancak burada deprem bağışları gibi bir defalık giderler de bulunuyor. Bu çeyrekte büyük bir dosya takibe atılırken bu dosya için daha önce önemli bir karşılık düzeyinin korunması ve güçlü devam eden tahsilatlarla risk maliyeti bütçe hedef düzeyi olan 100 baz puana yakın bir şekilde 110 baz puanda kalmış durumda.
2024 bütçesi: Akbank 2024 yılında %40 düzeyinde bir TL kredi büyümesi beklerken, YP cinsi kredilerinin de dolar bazında artmasını öngörüyor. Swaplara göre düzeltilmiş marjın %4 civarında kalması beklenirken, ücret ve komisyon gelirlerindeki artış beklentisi %80’in üzerinde. Faaliyet giderlerinin ortalama enflasyon kadar artması beklenirken, kura göre düzeltilmiş net risk maliyetinin ise 150 baz puanın altında kalacağı tahmin ediliyor. Biz bütçeyi bir miktar muhafazakar buluyoruz. TÜFEX portföyünün %40 ile değerlenmesi (Ekimden Ekime enflasyon daha yukarıda olabilir) ile özkaynak kârlılığı %30 civarında tahmin edilmiş. Tahminimiz bunun %33 düzeyinde gerçekleşmesi yönünde. Revizyonlardan sonra Akbank için yeni hedef fiyatımızı hisse başı TL 53 olarak belirliyoruz.
Son Çeyrekte Öne Çıkanlar
Marjlarda son çeyrekte önemli daralma var. Swaplara göre düzeltilmiş marj çeyrek içinde, TÜFEX’lerden elde edilen gelirlerin düşüşü, swap maliyetlerinin zıplaması nedeniyle 360baz puan daralarak %3.2’ye gerilerken, banka tüm yıl marjını da %4.7 olarak açıklamış oldu. TL kredi spredlerinde 100 baz puan iyileşme olmasına rağmen halen negatif bölgede kalınmaya devam ediliyor. Ancak YP kredi spredleri %7 gibi yüksek bir düzeyde ve genel marj yapısını destekliyor. Bu çeyrekte marjın gerilemesinin bir sebebi ise bir önceki çeyrekte TL 24 milyar gelir yazılan TÜFEX portföyünden bu sefer TL 16 milyarlık bir gelir elde edilmesi olarak gösterilebilir. Akbank 2024 yılında swaplara göre düzeltilmiş marjını %4 civarında beklerken, bizim tahminlerimiz bu seviyenin biraz daha üzerinde bir marjın oluşacağı yönünde.
Büyük bir dosyanın takibe atılması nedeniyle takibe giren net kredilerde önemli artış oldu. Çok güçlü olarak devam eden tahsilat performansına rağmen, büyük bir dosyanın sektörde ve bu arada Akbank’ta da takibe atılması nedeniyle net takibe giriş miktarı önemli derecede yükselerek TL 5 milyar seviyesine yükseldi. Ancak bu dosya için ayrılan karşılıkların yüksek oluşu nedeniyle net risk maliyeti tüm yıl için 110baz puan seviyesinde kalarak tüm yıl için hedeflenen 100 baz puana oldukça yakın bir düzeyde gerçekleşti. Banka 2024’de net risk maliyetinin 150 baz puanın altında kalmasını bekliyor.
Net ücret ve komisyon gelir büyümesi son derece güçlü seyrini koruyor. Özellikle güçlü kredi büyümesi, yeni müşteri kazanımına bağlı komisyon üretimi ve kredi dışı alanlardan elde edilen komisyonların güçlü seyriyle yıllık bazda net komisyon gelirleri %188 düzeyinde artış gösterdi. Özellikle sigorta, para transferi ve varlık yönetimi gibi alanlarda gözüken güçlü performansın bu yıl da devam etmesi bekleniyor. Ayrıca çok kuvvetli seyreden döviz alım-satım ve türev gelirleri de karı çok olumlu destekledi. Yüksek enflasyon ortamında bu gelirlerin kalıcı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Faaliyet gider artışı daha çok maaş artışlarına bağlı. Bankanın yıllık faaliyet gider artışı %133 gibi yüksek bir düzeyde gerçekleşti. 2022 yüksek enflasyonunun ücretler ve diğer kalemlerle buraya yansıması, deprem bağışları, pazarlama giderlerinin yükselişi ve zayıf seyreden TL, toplam giderleri yıllık olarak önemli derecede yükseltti. Yeni yılda faaliyet giderlerinin ortalama enflasyon kadar artması öngörülüyor.
Değerleme üzerindeki etki ve görünüm
Piyasa tepkisinin tahminlerin üzerinde gelen net kara rağmen göreceli muhafazakar bütçe hedefleri nedeniyle nötr düzeyde kalmasını bekliyoruz. Bankanın %4’lük marj hedefini muhafazakar bularak bunun üzerinde bir performansın rahatlıkla yapılacağını düşünüyoruz. Burada TÜFEX gelir değerlemesinde kullanılan enflasyon varsayımının daha yüksek kalarak gelirlerin bütçede öngörülenden daha iyi olabileceğini öngörmekteyiz. Banka için revizyonlardan sonra hedef fiyatımızı hisse başına TL 53 düzeyine çıkartarak AL demeyi sürdürüyoruz.