İş Yatırım, BIST'te %47, %50 ve %66 artış beklediği 3 gıda hissesini açıkladı

İş Yatırım'ın "AL" önerisi verdiği ve en az %47 prim beklediği gıda hisseleri hangisi

İş Yatırım, gıda&içecek sektöründeki üç hisse senedi için hedef fiyat ve tavsiyesinde güncelleme yaptı. İş Yatırım'ın % 47, %50 ve %66 kazanç beklediği 3 gıda&içecek hissesi için değerlendirmesi şöyle:

Güncel makro varsayımlarımıza dayanarak revize ettiğimiz birim fiyat ve hacim tahminlerimizin ardından takip listemizdeki gıda ve içecek sektörü şirketleri için hedef fiyatlarımızı revize ettik.

Hisseler uluslararası benzerlerine kıyasla iskontolu işlem görmekte, ancak özellikle ULKER ve AEFES'in solo bira grubunun iskontoları hala oldukça cazip seviyelerde. Şirketler TL'nin değer kaybını, artan hammadde maliyetlerini ve enerji fiyatlarını iyi yönetirken, güçlü faaliyet marjlarıyla birlikte reel anlamda ciro büyümeleri ortaya koydular.

Gıda ve içecek firmaları, Türkiye'de hem reel anlamda ciro büyümelerine olanak tanıyan fiyat avantajlarına hem de farklı uluslararası satış payları ile güçlü pazar pozisyonlarına sahip dövize bağlı gelir akışlarına sahipler. AEFES'in bira grubunun cirosunda uluslararası satışların payı en yüksek iken, Ülker ise en yüksek yurtiçi satış payına sahip. CCOLA'nın orta vadede büyümesinin başlıca kaynağının uluslararası hacim büyümesi olmasını bekliyoruz. Şirketler maliyet risklerini aktif bir şekilde yönettikleri için marj seviyelerini koruma konusunda yüksek görünürlük sağlıyorlar.

Şirketler faaliyet marjları tarafında enflasyon muhasebesinden olumsuz etkilenirken, parasal kazançlar net karlarına olumlu yansıyor. Enflasyonun düşmesiyle birlikte UMS-29’un marjlar üzerindeki etkisinin normalleşmesini bekliyoruz.

ULKER: Güçlü faaliyet marjları , fiyatlama avantajı ve nakit akışı yaratımı. Maliyetler hedge edilmiş durumda.

CCOLA: Geçen yılın nispeten zayıf bazına bağlı olarak hacim artışı beklenmekte. 2025'te Bangladeş’ten güçlü hacim katkısı görebiliriz.

AEFES: CCOLA paylarına ek olarak cazip solo bira grubu değerlemesi. Bira grubunun düşük borçluluk oranıyla güçlü nakit akışı yaratımı.

>>> SONRAKİ SAYFA: Ülker Bisküvi Hedef 

Ülker Bisküvi Hedef

Fiyat Değişikliği

Birim fiyat varsayımlarımızı ve hacim büyüme beklentilerimizi revize ettikten sonra, ULKER hisseleri için hedef fiyatımızı TL240/hisseye yükseltiyor ve AL tavsiyemizi koruyoruz. Ülker, Türkiye'deki fiyat avantajı ve uluslararası operasyonlardaki dövize bağlı gelirleri sayesinde önemli bir yatırım fırsatı sunuyor. Şirket, 1Ç24'te Net Borç/FAVÖK oranını 1,5x'e düşürdü. ULKER hisseleri 2024T 6,7x FD/FAVÖK çarpanı ile uluslararası benzerlerine kıyasla %35 iskonto ile işlem görmekte. Finansal yatırımların likide olması ve kur riski yönetimi ile beraber, net kar görünürlüğü önemli ölçüde iyileşirken, sıkı operasyonel gider yönetimi ve hammadde hedgeleri sayesinde operasyonel marjlar yine güçlü seyrediyor.

Ülker, güçlü ciro büyümesi ve marjlardaki iyileşme sayesinde 2024 yılına çok güçlü bir başlangıç yaptı. UMS-29 kapsamında, Ülker'in 1Ç23'te 17.347mn TL olan toplam satış gelirleri 1Ç24'te %13 artarak 19.601mn TL'ye yükseldi, bu artış yurt içi operasyonlardaki yıllık %17'lik ve uluslararası operasyonlardaki yıllık %5'lik büyümeden kaynaklanıyor. Toplam satış hacmi, Türkiye operasyonlarındaki güçlü satışlar sayesinde 1Ç23'teki 173 ktondan 1Ç24'te 200 ktona yükseldi. Konsolide brüt kar marjı 130 baz puan artarken, FAVÖK marjı %20,6 ile yatay seyretti. 1Ç24’te gözlemlenen işletme sermayesindeki artış temel olarak mevsimsellik nedeniyle özellikle yurtiçi operasyonlardaki alacakların artmasından kaynaklansa da önümüzdeki çeyreklerde bir toparlanma öngörüyoruz. Şirket 1Ç24 itibariyle kısa döviz pozisyonunun %65'ini hedge ederken 2024 hammadde maliyetlerinin neredeyse tamamını hedge etti.

UMS-29 kapsamında, şirketin 2024 yılı için 85 milyar TL net satış ve %18,5 FAVÖK marjı beklentisine paralel olarak yılı 85,5 milyar TL net satış ve %18,5 FAVÖK marjı ile tamamlamasını bekliyoruz. Şirketin 2024 yılında güçlü operasyonel performans göstermesini ve uzun vadede serbest nakit akışında iyileşme bekliyoruz.

>>> SONRAKİ SAYFA: Coca-Cola İçecek A.Ş

Coca-Cola İçecek A.Ş

Hedef Fiyat Değişikliği

Revize edilmiş birim fiyat varsayımlarımıza ve hacim büyüme beklentilerimize dayanarak, CCOLA hisseleri için hedef fiyatımızı TL1202/hisseye yükseltiyor ve AL tavsiyemizi koruyoruz. CCOLA hisseleri nispeten daha gelişmiş olan Türkiye Alkolsüz hazır içecek pazarının yanı sıra kişi başına tüketimin düşük olduğu ve önemli büyüme fırsatları sunan ülkelere de erişim imkanı sunuyor. Şirket, güçlü yatırım harcamaları tahsisi ile Özbekistan operasyonlarında art arda gelen hacim büyümeleri ile çok güçlü bir performans gösterirken yakın zamanda Bangladeş operasyonlarını da portföyüne ekledi. CCOLA hisseleri 24T FD/FAVÖK çarpanına göre uluslararası benzerlerine kıyasla %12 iskonto ile işlem görüyor.

CCİ 2024 yılı için hammadde ihtiyacının neredeyse tamamını hedge etti. Şirketin yatay faaliyet kar marjı beklentisi üzerinde aşağı yönlü bir risk beklemiyoruz. Enflasyon muhasebesi operasyonel marjları üzerinde hafif bir olumsuz etkiye sahip olsa da, parasal kazançlar karlılığı artırmakta. Coca Cola İçecek 2023 yılında Pakistan'daki hacim baskısından zarar gördü. Makro gelişmeler ve geçen yılın düşük bazının ardından Pakistan hacimlerinde 2Y24'te bir toparlanma görebiliriz. Bangladeş'in 1Ç24'te minimal bir etkisi oldu, ancak CCI’ın 100 milyon kişiye hizmet vereceği ülkedeki kişi başı tüketim tüketim CCI ekosistemindeki ülkelerden önemli ölçüde daha düşük. Şirketin 2024 yılında Bangladeş'te dağıtım kanallarının yeniden düzenlenmesi ve soğutucu yerleştirmeleri için sermaye ayırması bekleniyor. Sonuç olarak, 2025 yılında güçlü hacim büyümesi rakamları görebiliriz. Uzun vadeli hacim büyümesinin uluslararası operasyonlardan kaynaklanmasını beklerken, Türkiye'deki yüksek enflasyonun da ciro büyümesini destekleyeceğini düşünüyoruz. CCOLA 2023 yılında 2,5$ Net Satış Geliri/Ünite Kasa kaydetti. Birim fiyatların yıllık bazda bu seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Son birkaç çeyrekte, kar marjları üzerinde olumlu etkisi olan küçük hacimli ürünlerin satışlardaki payında bir artış gözleniyor.

>>> SONRAKİ SAYFA: Anadolu Efes

Anadolu Efes

Hedef Fiyat Değişikliği

CCOLA hisseleri için hedef fiyatımızı artırdıktan ve bira grubu değerlememizi revize etmemizin ardından AEFES hisseleri için hedef fiyatımızı 385TL/hisse seviyesine yükseltiyoruz. Anadolu Efes, bira grubu için Rusya ve Türkiye'deki pazar konumu ve hedef değerlememizin % 67’sini oluşturan CCOLA'daki payı sayesinde cazip bir yatırım fırsatı sunmaktadır. Solo bira grubu 3,4x 24T FD/FAVÖK çarpanı ile, uluslararası benzerlerine kıyasla %63 iskonto ile işlem görmekte. Bira grubunun net borç pozisyonu güçlü serbest nakit akımı yaratımı sonrasında önemli ölçüde azalmış olup 2023 yıl sonu itibarıyla Net Borç/ FAVÖK oranı 0,3x seviyesine geriledi

Bira grubu için nominal tahminlerimiz, şirketin enflasyon muhasebesi hariç 200 baz puan FAVÖK marjı düşüşü ve hafif hacim artışı beklentisi ile uyumlu. Öte yandan, hem Rusya hem de Türkiye hacimleri 1Ç24'te güçlü büyüme rakamları kaydetti. Rusya'daki maliyet baskıları, şirketin de öngördüğü gibi, marjlar üzerinde büyük olasılıkla olumsuz bir etki yaratacak. Ancak, bira grubunun son iki yılda marjlarını önemli ölçüde genişlettiğini ve bunun da 2024 yılı için oldukça yüksek bir baz oluşturduğunu belirtmek gerek. Şirketin Rusya'da daha fazla pazar payı elde etmek için güçlü bira grubu marjlarından vazgeçmesini beklemiyoruz.

Anadolu Efes ve AB InBev, doğrudan nakit çıkışı yerine Rusya ve Ukrayna operasyonlarından gelen nakit akışlarını belirli bir süre paylaşacak. Bu durum değerleme risklerini aşağı indirirken, Anadolu Efes'e bu operasyonların terminal değerini bedelsiz olarak elde etme şansı verecek. Hisse alımının tamamlanmasına ilişkin tek risk, bu ülkelerdeki global bira markalarının kaybı olabilir, ancak bu kayıp Anadolu Efes'in geniş ürün portföyü ile telafi edilebilir. Dolayısıyla, yabancı markaların yokluğu nedeniyle önemli bir pazar payı kaybı yaşanmasını beklemiyoruz.

>>> İş Yatırım AEFES için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı