İş Yatırım, Garanti Bankası'nın 2023 yılı 3. çeyrek bilançosunu analiz etti. Analizde Garanti Bankası hisse senedinin yüzde 32 yükselme potansiyeli ile 12 aylık hedef fiyat 64 TL verildi.
İş Yatırım, 3, çeyrek Garanti Bankası kar analizi
Gerçekleşen ve Tahminler
Garanti beklentilerin yaklaşık %30 üzerinde üçüncü çeyrek net karı açıkladı. Ortalama ve bizim (ortalamaya yakın) beklentimiz olan TL 18,5 milyarın üzerinde, Garanti yılın üçüncü çeyreğinde TL 23,7 milyar solo net kar açıkladı. Açıklanan kar ile tahminler arasındaki en önemli fark bankanın dönem içinde kaydettiği TL 3 milyarlık serbest karşılık iptali gelir rakamı oldu. Tüm yıl için %28 olarak hedeflenen öz kaynak karlılığı, 2023’ün ilk dokuz ayında %41 olarak gerçekleşerek, yılsonunda da bu hedefin rahatlıkla aşılabileceğini gösteriyor. Bankanın brüt net faiz marjı yaklaşık %6 düzeyinde kalırken, çekirdek marjı ise bir önceki çeyreğe göre 113 baz puan gerileyerek %2.5 seviyesinde oluştu ancak KKM ile ilgili devletten alınan ödemeler trading kalemi altında sınıflandırılıyor ve buna göre düzeltme yaptığımızda çekirdek marjın zor koşullara rağmen 130 baz puan genişlediği görülüyor. Banka çeyrekte TÜFEX portföyü için kullandığı enflasyon varsayımını %35’den %55’e yükselterek TL 5 milyarlık ek bir gelir elde etti. Bu da marjların fonlama maliyet baskısına rağmen yüksek düzeyde kalmasına yardımcı oldu. Bunun yanında yıllık olarak %121 büyüyen net ücret ve komisyon gelirleri, güçlü tahsilatlar nedeniyle diğer faiz dışı gelirler kaleminin güçlenmesi ve kuvvetli seyrini koruyan iştirak gelir kalemleri bankanın 2023’ün üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir net kar açıklamasına neden oldu. Beklendiği gibi faaliyet giderleri yüksek bir seviyede gerçekleşirken, bankanın risk maliyeti ise kur farkı hariç ilk dokuz ayda 66 baz puan olarak gerçekleşerek tüm yıl için beklenen 100 baz puanın altında kalmaya devam ediyor.
Son Çeyrekte Öne Çıkanlar
Marjlar gerilemesine rağmen çekirdek ve brüt marj gerilemesi rekabete göre daha iyi gözüküyor. TL kredileri çeyrekte %12 oranında artarken, döviz kredileri ise önceki çeyreklere paralel daralmaya devam etti. Çekirdek spreyler çeyrekte fonlama maliyetlerinin artışı ve kredi getirilerindeki sınırlamalar nedeniyle 113 baz puan çeyreklik daralırken, TÜFEX gelirlerine baz teşkil eden enflasyon varsayımının %55 kullanımı sonucu bu portföyden elde edilen gelir TL 10,7 milyara çıkarken aynı rakam bir önceki çeyrekte TL 5.8 milyar seviyesinde bulunuyordu. Garanti’nin TÜFEX için kullandığı enflasyon varsayımı rekabet ortalamasına göre düşük ve bu da son çeyrekte gerçekleşen enflasyon kullanıldığında önemli bir olumlu gelir farkı yaratabilir.
Aktif kalitesi kuvvetli görünümünü koruyor. Net takibe atılan krediler kura göre düzeltilmiş olarak TL 230 mn düzeyinde gerçekleşerek bir önceki çeyrek rakamı olan TL 657mn’un oldukça altında gerçekleşerek tahsilat performansının gücünü gösteriyor.. Kur etkisi hariç risk maliyetinin de ilk dokuz ayda 66 baz puan olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bankanın tüm yıl hedefi olan 100 baz puanın ilk yarıda altında kalınırken son çeyrekte de aktif kalitesinin yüksek seyretmesini ve karşılık gider baskısının bütçelenenden daha az olmasını bekliyoruz.
Komisyon gelirlerindeki artış çok çarpıcı. Çeyreksel bazda %53, yıllık bazda ise %121 artan ücret ve komisyon gelirleri bankanın bu alanda daha önce enflasyon oranı kadar artış hedefini yılsonunda muhtemelen aşacağını ortaya koyuyor. Çeyrek içinde yaşanan özellikle tüketici kaynaklı kredi büyümesi yanında yükselen işlem hacim etkisiyle artan kredi kart komisyonları ve diğer kanallardan elde edilen komisyon gelirlerdeki olumlu tablo ücret ve komisyon gelirlerinin tüm yıl için güçlü seyredeceğine işaret ediyor.
Serbest karşılık iptal geliri faiz dışı gelir bazını olumlu etkiledi. Trading gelirlerinin TL 13.1 milyardan TL 6.9 milyara gerilemesiyle toplam faiz dışı gelirleri bir miktar olumsuz etkilendiren, TL 3 milyar seviyesindeki serbest karşılık iptal geliri kısmen bunu telafi etmiş gözüküyor.. Faaliyet giderleri yıllık olarak %117 yükselirken çeyreklik bazda yatay kaldı. Ancak bu artışın 8 puanı kur etkisi, 5 puanı ise deprem bağışları nedeniyle oluşmuş durumda. Birkaç kez yapılan maaş artışları, mevduat sigorta prim ödemelerinin artması, düşük baz ve geçen yılki enflasyon oranının yüksek oluşu bu seneki maliyet gelişimini etkiliyor.
Değerleme üzerindeki etki ve görünüm
Marjların kuvvetli seyri bankanın karlılığını olumlu etkiliyor. Çekirdek kredi spredlerin dayanıklı görünümü ve enflasyon değerlemesinin ilk dokuz ayda göreceli olarak düşük tutulması (9AY=55%), marjların göreceli olarak son çeyrekte daha hızlı toparlanma ihtimalini arttırıyor. Garanti Bankası için 2023 yılı net kar tahminimizi TL 71 milyar düzeyinde TL 78 milyara yükseltiyoruz. Sonuçlara piyasa tepkisinin olumlu olmasını bekliyoruz.