İş Yatırım iki hisse için AL tavsiyesi verdi, işte iki hissenin kazandırma potansiyeli

İş Yatırım, bir banka bir sanayi hissesi için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı. İşte iki hissenin kazandırma potansiyeli

İş Yatırım, Tüpraş (TUPRS), ve Garanti Bankası (GARAN) hisseleri için AL tavsiyesi ile hedef fiyatlarını açıkladı. BIST'ın aynı dönemdeki beklentisine oranla daha yüksek prim potansiyeline işaret edilen iki hisse senedi için İş Yatırım'ın değerlendirmeleri şöyle:

İş Yatırım'ın,TUPRS hisseleri için %49’luk getiri potansiyeline işaret eden 242TL/hisse hedef fiyat ile AL tavsiyesi korunurken, şirketin 10,38TL/hisse tutarında (%6,4 temettü verimi) ikinci bir temettü ödemesi yapmasının beklendiği ifade edildi. 

Raporda, sürdürülebilir Havacılık Yakıtından (SAF) gelecek tahmini FAVÖK katkısını değerlemeye dahil edildi ve 2024 FAVÖK tahmini hafif aşağı revize edildi.. Bunların neticesinde hedef fiyataa değişiklik olmadı. SAF satışlarından 2027 yılında 55 milyon dolar 2028-2030 yılları arasında ise yıllık 110 milyon dolar ilave FAVÖK katkısı öngörüldü. 

Yılın ilk yarısında RUP bakımının etkisiyle zayıf seyreden operasyonel performans hisse performansını olumsuz etkilediği belirtildi. Yılın ikinci yarısında bakım çalışmasının tamamlanmasının etkisi ortalama üzeri ürün marjları, daha yüksek beyaz ürün verimi ve ham petrol fiyat farklarının katkılarıyla finansallarda iyileşme beklendiği dile getirildi. Mevcut yüksek faiz ortamına rağmen, akaryakıt talebinde önemli bir düşüş öngörülmedi ve bu durumun Tüpraş’ı bu yılın ikinci yarısı ve 2025 için defansif bir seçim olarak öne çıkardığı ifade edildi.

İş Yatırım'ın raporu şöyle sürdü;

Ürün marjları normalleşse de arz kısıtları nedeniyle pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kalıyor. Ürün marjları 2022 ve 2023’ün zirvelerinden geri çekilse de arz tarafındaki sorunlar ortadan kalkmadığı sürece tarihsel ortalamaların üzerinde kalmaya devam edecek. Karadeniz ve Kızıldeniz’deki gerilimler nedeniyle Avrupa’da yaşanan arz açığı orta distilat ürün marjlarını desteklemeye devam ederken, Rusya’nın benzin ihracat yasağını askıya alması benzin marjlarını aşağı çekiyor. Benzin marjlarında talebin mevsimsel olarak güçlü olduğu önümüzdeki aylarda toparlanma bekliyoruz. Nijerya’daki kapasite artırımları (650 bin varil/gün) tam olarak devreye girdiğinde arz açığını hafifletebilir.

Pandemi sonrası yaratılan güçlü nakit akışı stratejik dönüşüm planına yatırım yapmak için kullanılıyor. Son yıllardaki rekor rafineri marjlarından faydalanan şirket, net nakit pozisyonunu önemli ölçüde artırarak 1Ç24 sonunda 51,6 milyar TL’ye ulaştı. Şirketin Stratejik Dönüşüm Planı’na göre yeni yatırımların önemli bir kısmı sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF), hidrojen ve sıfır karbon elektrik üretimine ayrılacak.

Riskler. Avrupa’da rafineri ürünleri talebinde beklenenden daha fazla daralma, ürün piyasalarında savaş kaynaklı tedarik sorunlarının ortadan kalkması veya hafiflemesi, küresel rafinaj kapasite artışlarının beklenen seviyelerin üzerinde gerçekleşmesi, enerji maliyetlerinde beklenenden fazla artış değerlememiz için aşağı yönlü temel risk faktörleri. Kapasite artışlarında yaşanacak gecikmeler ile ağır ham petrol arzında artış yaşanması yukarı yönlü temel riskleri oluşturmaktadır.

İş Yatırım, GARAN-Garanti BBVA için hedef fiyatını 108 TL'den 165 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "al" olarak korudu. Raporda şu satırlara yer verildi:

Garanti Bankası için hedef fiyatımızı hisse başı TL 165’e yükseltiyoruz. Bankanın var olan yüksek karlılığının, özellikle bu senenin son çeyreğinde başlayıp 2025 boyunca devam etmesini beklediğimiz faiz oranlarındaki indirim döngüsünden çok olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Bankanın, 2024’ün ilk çeyreğinde ortaya koyduğu ve benzer bankalara göre çok daha kuvvetli gözüken karlılığının; yapısal olarak daha güçlü duran marj gelişimi ile genel karlılığa çok olumlu katkı veren faiz dışı gelir tabanının gücü sayesinde gerçekleştiğini görüyoruz.

Garanti Bankası özellikle ilk çeyrek sonuçlarıyla karlılık anlamında benzer bankalara göre çok daha iyi bir performans ortaya koydu. Bankanın karşılık giderleri öncesi faaliyet marjının %8 gibi en yakın bankanın neredeyse iki katı seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bankanın net faiz marjının TL fonlama maliyetlerinin çok hızlı artışıyla ve kredilere göre daha erken fiyatlamasıyla bu sene yıllık olarak 50 baz puan düşeceğini ancak önümüzdeki sene yine yıllık olarak 100 baz puan artacağını tahmin ediyoruz.

Swaplara dahil ederek hesapladığımız marjın seneye %5,5’a yükselmesini öngörürken artış eğiliminin 2026 ve 27 yıllarında da devam edeceğini düşünüyoruz. TL krediler tarafında bankanın tüketici ve kredi kartlarındaki güçlü konumu marjların daha da düşmesini engellerken, fonlama içinde swaplarının payının görece düşük olması ve mevduatın ana fonlayan kalem durumunda oluşu, bankanın marj yapısını görece olarak daha sağlıklı bir konuma yerleştiriyor. Bunun yanında vadesiz mevduat tabanının toplam fonlama içindeki yerinin yine karşılaştırmalı olarak yüksek oluşu, yapısal olarak marjı daha iyi bir konuma oturtuyor. Ayrıca bankanın TÜFEX portföyünün aktiflere göre oranının benzer bankalara göre daha düşük olması, enflasyon oranları gerilediği zaman bu portföylerin getirilerinin düştüğü ortama daha çabuk adapte olma özelliğini de beraberinde getiriyor.

2024 yılında Garanti Bankası'nın net ücret ve komisyon gelir artışının yıllık olarak yaklaşık iki katı bir büyüklüğe erişeceğini tahmin ediyoruz. Özellikle faiz oranlarının yüksek olduğu bu dönemde hacim artışı katkısıyla da kredi kartları ücret ve komisyonları çok güçlü bir artış gösteriyor. Bu durum 2025 yılında faizlerin düşmesiyle değişebilir ancak bu segmentten elde edilen komisyon gelirlerinin yine de enflasyon üzerinde büyümesini bekliyoruz. Komisyon gelirleri yanında özellikle döviz alım alım-satım spredlerinin genişlemesiyle trading gelirleri döviz işlem gelirleri nedeniyle güçlü seyrini korumaya devam ediyor. Ayrıca menkul kıymet alım satım gelirleri de toplam trading gelirlerine katkı yapmakta ve bunun önümüzdeki sene hızlanmasını bekliyoruz.

Diğer faiz dışı gelirler kalemi ise provizyon iptal gelirleri ve takip portföy satışlarından elde edilen gelirler ile toplam gelir olumlu katkı vermeye devam ediyor. Takip portföylerine özellikle kredi kartları ve tüketici krediler kesimlerinden giriş olmasına rağmen Garanti'nin aktif kalitesi oldukça yüksek. Son yıllarda uygulanan muhafazakâr ve yüksek karşılık ayırma politikalarının yavaşlama dönemlerinde daha düşük karşılık giderleri ayırma sonucunu doğurduğunu ve bunun karlılığa olumlu yansıdığını görüyoruz. Bankanın risk maliyetinin 2024 yılında kurdan arındırılmış
olarak 100 baz düzeyinde gerçekleşeceğini ve bu seviyenin de takip eden üç yılda 100 100-110 baz aralığın- da oluşacağını tahmin ediyoruz. Bankanın yüksek karşılık ayırma ve takipten piyasalar müsaade ettiği sürece uygun satış yapmasını öngörüyoruz. Bankanın faaliyet giderleri sadece net ücret ve komisyon gelirleriyle karşılanabiliyor bu nedenle faaliyet gider baskının Garanti de görece düşük olduğunu düşünüyoruz.

Garanti Bankası için önümüzdeki üç sene ortalama %37 özkaynak karlılığı tahmin ediyoruz. Bu önceki tahminlerimize göre yaklaşık 300 baz puan yukarı revizyon anlamına geliyor. Net kar beklentilerimizde bu sene %27, 2025 ve sonrası için %38 ortalama olarak yukarı revize edildi. Yüksek özkaynak karlılık beklentilerimizin yanı sıra, sermaye maliyetinde de makro revizyonlarımızdan sonra bir miktar aşağı yönlü değişim oldu. Sonuç olarak, Garanti Bankası için yeni belirlediğimiz hedef fiyat hisse başı TL 165 seviyesine geldi. Banka için AL tavsiyemiz devam ediyor.