İş Yatırım üç hisse için hedef fiyat yükseltti

İş Yatırım, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel hedef fiyatlarında yukarı yönlü revizyon yaptı

İş Yatırım, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel hedef fiyatlarında yukarı yönlü revizyon yaptı. İş Yatırım'ın İhracatın toplam gelirler içerisindeki yüksek payından faydalanılıyor başlığı ile yayımlanan Dayanıklı Tüketik Sektörü Raporu şöyle:

Hedef fiyatlarımızda yukarı yönlü revizyona gidiyoruz

Dayanıklı tüketim sektörü altında takip ettiğimiz hisseler için fiyat hedeflerimizi, güncellenen makro varsayımlarımız nedeniyle yukarı yönlü revize ediyoruz. Sektör kapsamımızda yer alan ARCLK ve VESBE için tavsiyemizi AL olarak, VESTL için ise tavsiyemizi TUT olarak koruyoruz. 2022’de alım gücündeki zayıflama ve artan fiyatlar nedeniyle yurtiçi beyaz eşya pazarında daralma öngörsek de, yapılan fiyat artışları, güçlü ihracat gelirleri ve hammadde fiyatlarında meydana gelmesi beklenen normalleşme sayesinde şirketlerin karlı büyümelerini sürdürmelerini bekliyoruz. Revize hedef fiyatlarımız neticesinde görece daha yüksek getiri potansiyeli sunan Vestel Beyaz Eşya en beğendiğimiz hisse olarak öne çıkıyor.

Vestel Beyaz’ın Türkiye'deki rekabetçi üretim kapasitesinin sunduğu ölçek ve lojistik avantajlarının ve sene başında devreye alınan 2024’e kadar yaklaşık %50’lik kapasite artışı hedeflenen yatırımının önümüzdeki dönemde Şirket’in özellikle yurtdışındaki büyümesini desteklemesini bekliyoruz. 9A21 sonu itibari ile toplam gelirlerinin %77’si ihracat olan Şirket’in bu oranı 2022’de %85 seviyesine yükselteceğini tahmin ediyoruz. Benzer şekilde Arçelik'in de yurt dışında büyümesini devam ettirmesini bekliyoruz. Arçelik'in döviz bazlı gelirin toplam içerisindeki payı, yeni satın almalar (Hitachi GLS ve Whirpool Manisa Fabrikası) ve zayıflayan TL'nin etkisiyle bir önceki yıl %63 seviyesinden 9A21'de %67'ye yükseldi. 2022'de uluslararası/ ihracat gelirlerinin payının %80'e ulaşacağını öngörüyoruz.

Türk beyaz eşya üreticileri ihracat büyümelerini sürdürüyor

Türkiye beyaz eşya ihracatı 10 aylık dönemde yıllık bazda %24 artış ile 21.5 milyon adet olarak gerçekleşti. Yılın üçüncü çeyreğinde yüksek baz etkisi, aşılanmanın yaygınlaşması ile birlikte normal hayata dönüş ve tüketicilerin harcama alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler (eğlence ve seyahat harcamalarına daha çok bütçe ayrılması) nedeniyle ihracat satış büyümesinde hafif bir yavaşlama meydana geldi. Yılın dördüncü çeyreğinde, yüksek baz nedeniyle yıllık bazda düşüşün devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle pazarın 2021’i yıllık %20 ihracat büyümesi ile bitirmesini bekliyoruz. Diğer yandan, Türkiye, navlun maliyetlerindeki ciddi artış göz önüne alındığında özellikle Çinli üreticiler karşısında Avrupa’ya olan coğrafi yakınlığı ile rekabet avantajını sürdürüyor. 2022’de ise talebin güçlü kalmaya devam etmesi ve oyuncuların yurtdışı pazarlarda artan etkinliği ile ihracat adetlerinde düşük tek haneli artış meydana gelmesini bekliyoruz.

Yurtiçi talepte daralma öngörüyoruz

2020 Haziran ayında ertelenen talebin devreye girmesi ve düşük faiz oranları ile oluşan güçlü talep koşullarının yarattığı yüksek baz etkisi nedeniyle 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yurtiçi beyaz eşya talebinde zayıflama gözlenmeye başlandı. Daralmanın devam ettiği yurtiçi pazarda Ekim ayında yıllık bazda %13 düşüş gerçekleşirken, 10A21’de kümülatif iç satış hacmi yıllık bazda %9 büyüyerek 7.3 milyon adete ulaştı. 2021 yıl geneli için beyaz eşya iç satışlarında orta tek haneli büyüme tahmin ediyoruz. Yılın son çeyreğinde yüksek baz etkisi ve alım gücündeki düşüşe rağmen fiyatların artacağı beklentisi ile talebin öne çekilmesi kısa vadede yurt içi satışları destekleyecektir Diğer yandan, 2022 için yurtiçi talebin yüksek fiyatlar ve alım gücünün düşmesi nedeniyle yıllık bazda düşük çift haneli daralma kaydetmesini bekliyoruz.

Maliyet baskısı hafifliyor

Başta çelik ve plastik olmak üzere hammadde maliyetlerindeki keskin artış, 2021'de marjlar üzerinde baskı yarattı. 3Ç21'de zirve seviyesine ulaştıktan sonra çelik fiyatları rekor seviyelerden geriledi. Yılın ikinci çeyreğinde tepe noktasına ulaşan ortalama plastik fiyatları, arz fazlası ve fors majör uygulamalarının azalmasının etkisiyle 3Ç21’de düşüş göstermişti. Fiyat artışları, yüksek kapasite kullanımı ve hammadde maliyetlerinde meydana gelen bir miktar normalleşmenin şirketlerin dördüncü çeyrek marjlarını desteklemesini bekliyoruz. Üreticiler 2022’nin ikinci yarısında hammadde fiyatlarında gevşeme öngörüyor. Enflasyonist baskıların kademeli olarak fiyatla yansıtılabileceği varsayımıyla şirketlerin marjlarını sınırlı arttırarak operasyonel karlılıklarını koruyacaklarını tahmin ediyoruz. İhracat gelirlerinin artan payı, aynı zamanda şirketlerin alacak vadelerinin kısalmasına yol açarak nakit yaratımlarını pozitif etkilemektedir.

>>TIKLA: Raporun tümünü okuyun