İş Yatırım'ın BIST 100’de en az %40 getiri potansiyeli gördüğü 7 hisse

BIST 100’de en az %40 getiri potansiyeli olan ve özsermaye karlılığı yüksek şirketler hangileri

İş Yatırım'ın Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksine dahi şirketler içinde özsermaye karlılığı yüksek ve hisselerinde en az yüzde 40 prim potansiyeli öngördüğü 7 hisse senedi şunlar:

Ford Otosan Hisse Senedi | FROTO

  • Son Öneri Tarihi21.07.2024
  • Hedef Fiyat1.510,00
  • Getiri Pot%52

Yatirim Teması

Ford Otosan’ı yeni ticari araç modelleri, elektrikli araç yatırımları, Ford Otosan üretimi ticari araç modellerinin Avrupa’daki yüksek pazar payı, yüksek ihracat gelirleri, yeni modellerle artacak üretim kapasitesi ile yüksek kapasite kullanım oranı ve sürdürülebilir temettü politikası nedeniyle beğenmeye devam ediyoruz.

İleriye Dönük Beklentiler

Ford Otosan’ın Courier eski modelinin üretimine 2023 Temmuz ayında son verilmesinden sonra 4Ç23’de yeni Courier’nin içten yanmalı modelinin üretimine Romanya’daki Craiova fabrikasında başlandı. Elektrikli Courier modelinin üretimine ise 4Ç24’de başlanacak. Yine 4Ç23’de yeni Custom modelinin üretimi Yeniköy’de başlamıştı. Ford Otosan’ın elektrikli kamyon modelinin üretimini ise 2024’de devreye alacak. Tüm bu modellere ek Ford – VW işbirliğiyle de birlikte Ford Otosan’ın 2022 sonundaki 722 bin adet üretim kapasitesi 2025’e 900 bin adete ulaşacak.

2024’de yurtiçi otomotiv pazarındaki %20 daralma beklentimize rağmen yeni modellerin hem yurtiçi hem de ihracat satışlarına katkısı nedeniyle şirketin toplam satış hacminin %14 artmasını, konsolide net satış gelirlerinin de dolar bazında %17 büyüme göstereceğini öngörüyoruz. 2024’de ihracatın artan payı, iç pazarda filo satışlarının normalize olma beklentisi ile iç satışlardaki karlılığın gerilemesi ile FAVÖK marjının yıllık bazda gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

Değerleme ve Riskler

FROTO için AL tavsiyemizi koruyoruz. Yurtiçi otomotiv pazarında beklentimizden daha fazla daralma ve Avrupa’da durgunluk etkilerinin artması ile ihracattaki düşüş, TL’nin € karşısında artan oynaklığı, girdi fiyatlarında beklentimizin üzerinde artışı ve yurtiçi talebi olumsuz etkileyecek beklentimizin üzerinde faiz artışları tavsiyemiz için ana risk faktörlerini oluşturmaktadır.

>>> SONRAKİ HİSSE: Türk Traktör Hisse Senedi | TTRAK

Türk Traktör Hisse Senedi | TTRAK

  • Son Öneri Tarihi22.07.2024
  • Hedef Fiyat1.119,99
  • Getiri Pot%45

Yatirim Teması

Türkiye geneli güçlü bayii ağı, iç pazarda kesintisiz 16 yıllık pazar liderliği, güçlü ihracat performansı, yüksek KKO, sağlıklı bilanço ve sürdürülebilir temettü politikası Türk Traktör önemli yatırım özellikleri olarak öne çıkıyor.

İleriye Dönük Beklentiler

Ziraat Bankası sübvansiyon sonrası faiz oranı TCMB faiz artışlarıyla Mart ayında %29.4 yükseldi. Düşen yağışlar, faiz oranlarındaki artış, artan girdi maliyetleri ve yüksek baz yılı nedeniyle 2024 yılında yurtiçi traktör pazarında %20 daralma öngörüyoruz. Türk Traktör’ün 2022 ve 2023 yıllarında yaşadığı tedarik problemleri nedeniyle kaybettiği pazar payını 2024’de 2024’de geri almayı hedefliyor. 2024’de öngördüğümüz pazar payı artışı sayesinde Türk Traktör’ün iç pazar satış hacmindeki %9 daralma öngörüyoruz. Şirketin ihracat satış hacminde ise yine zayıf dış pazar koşulları nedeniyle %10 düşüş öngörüyoruz. Düşen kapasite kullanım oranı ve pazar payı kazanımı nedeniyle pazarlama giderlerinde öngördüğümüz artış nedeniyle şirketin karlılığında gerileme bekliyoruz.

Değerleme ve Riskler

2024 de şirketin faaliyetlerinde reel büyüme öngörmediğimizden TTRAK için TUT tavsiyemizi koruyoruz. Riskler: i) Beklentimizin altında gerçekleşecek Türkiye ve Avrupa traktör pazarı ii) girdi fiyatlarında beklentimizin üzerinde artış iii) yurt içi talebi olumsuz etkileyecek faiz artışları iv) TL’nin € karşısında artan oynaklığı v) €’nun $ karşısında değer kaybı.

>>> SONRAKİ HİSSE: Türkiye Sigorta Hisse Senedi | TURSG

Türkiye Sigorta Hisse Senedi | TURSG

  • Son Öneri Tarihi26.04.2024
  • Hedef Fiyat85,00
  • Getiri Pot%41

Yatirim Teması

Türkiye Sigorta’nın büyüme ve karlılık dinamikleri son derece olumlu gelişmeye devam ediyor. Şirketin 2024 yılında yıllık %72 artışla TL 102 milyar brüt prim üreteceğini öngörüyoruz. Bu performans şirketin aslında sektörün en fazla prim üretim alanı olan trafik branşındaki piyasa payının azaldığı bir dönemde gerçekleştirilecek olması son derece dikkat çekici. Şirket, özellikle bu sene karlı branşlarda son derece yüksek büyüme oranları sergiliyor ve bunun genel teknik ve net kara çok olumlu yansımasını bekliyoruz. Trafik riski az olan ve çeşitlendirilmiş prim üretim portföyü faaliyet karını ve özkaynak karlılık göstergelerini sektöre göre daha iyi bir konuma getiriyor. Üç kamu bankasının dağıtım gücü yanında bu sene acente dağıtım kanalının da aktif kullanılmasıyla şirket sektör liderliğini karlı biçimde perçinliyor. Türkiye Sigorta’nın 2024 kombine oranının %100’ün hemen altında gerçekleşmesini bekliyoruz.

Türkiye Sigorta’nın yatırım portföy hacmi de yılın ilk yarısı itibarıyla TL 50 milyar barajını geçmiş durumda. Yüksek faiz ortamından son derece iyi yararlanan şirketin yatırım gelirlerinin toplam karlılığa katkısı artarak devam edecek.

Şirket için 2024 yılında TL 13.3 milyar 2025 yılında ise TL 19 milyar net kar tahmin ediyoruz. Sermaye yeterliliği sektöre göre yüksek olan şirketin güçlü temettü ödeme pratiğinin de önümüzdeki dönemler de devam etmesini bekliyoruz.

>>> SONRAKİ HİSSE: ofaş Fabrika Hisse Senedi | TOASO

Tofaş Fabrika Hisse Senedi | TOASO

  • Son Öneri Tarihi21.07.2024
  • Hedef Fiyat510,00
  • Getiri Pot%82

Yatirim Teması

Türkiye Stellantis Otomotiv pazarlama şirketinin satın alınması sonrası birleşmenin etkisiyle yurtiçi oto pazarındaki %30'un üzerindeki pazar payı ile elde edilecek liderliğin, bu birleşme ile yaratılacak sinerji sayesinde yurtiçi faaliyetlerindeki maliyetlerdeki gerilemenin, iç pazarda artan rekabet avantajının, yeni nesil araç projeleri ile orta vadede artması beklenen KKO ve olası yeni projelerin yeni eklenen markalara ürünler sunma potansiyelinin olmasının orta vadede Tofaş için değer yaratacağına inanıyoruz. Bayi ağında elde edilecek optimizasyon ile personel ve dağıtım maliyetlerinde yaratılacak düşüş sayesine satın alımın yurtiçi faaliyetlerde önemli sinerji yaratması bekleniyor.

İleriye Dönük Beklentiler

Stellantis Otomotiv Pazarlama’nın Tofaş finansallarına konsolidasyonunun Rekabet Kurulu onayından sonra 2024’ün ikinci yarısında gerçekleşeceğini bekliyoruz. Tofaş’ın 2025 yılı başından itibaren beş marka için üretimine başlanması planlanan “K0” hafif ticari araç modeli yatırım detaylarının 2Y24’de açıklanmasını bekliyoruz. Süre uzatımı sonrasında üretimi 2025 yılsonunda sona erecek mevcut “Tipo/Egea” binek araç modelinin yerine gelecek yeni bir binek araç model yatırımına ilişkin açıklamalarının da 2024 yılında gelebileceğini düşünüyoruz.

Yurtiçi otomotiv pazarında 2023’de gerçekleşen %55 büyümenin ardından 2024’de faizlerdeki artış, kredi kullanımındaki sınırlamalar ve zorluklar ile faiz oranlarının enflasyona yakınsaması ile otomobilin yatırım aracı motivinin azalacağını düşünüyor ve yurt içi otomotiv pazarında %20 daralma öngörüyoruz. Otomotiv markalarının yurtiçi pazarda talebi canlı tutmak adına yapabileceği satış kampanyalarının karlılıktaki etkisine ek olarak, filo satışlarının payının toplam iç pazar satışlarında normal seviyelerine döneceği beklentimiz ile otomotiv markalarının 2024’de karlılıklarında gerileme bekliyoruz.

Değerleme ve Riskler

TOASO için AL tavsiyemizi koruyoruz. Yurtiçi otomotiv pazarında beklentimizden daha fazla daralma ve Avrupa’da durgunluk etkilerinin artması ile ihracattaki düşüş, TL’nin € karşısında artan oynaklığı, girdi fiyatlarında beklentimizin üzerinde artışı ve yurtiçi talebi olumsuz etkileyecek beklentimizin üzerinde faiz artışları tavsiyemiz için ana risk faktörlerini oluşturmaktadır.

>>> SONRAKİ HİSSE: Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. Hisse Senedi | ANHYT

Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. Hisse Senedi | ANHYT

  • Son Öneri Tarihi11.07.2024
  • Hedef Fiyat165,00
  • Getiri Pot%41

Yatırım Teması

Anadolu Hayat için karlılık dinamikleri gücünü koruyor. Her ne kadar düzenlemelerle kredi büyümesi yavaşlasa da şirketin geçmiş poliçelerden devam eden prim akışı 2024’ün ilk çeyreğinde hayat dalı prim artışının enflasyon üzeri gerçekleşmesini sağlayarak karlılığa katkı vermeye devam etti. Bunun yanında kredi dışı hayat prim üretimi de gücünü koruyarak bu segmentin büyümesine katkı verip karlılığın yüksek düzeyde kalmasını sağlamış gözüküyor. Bireysel emeklilik ise devlet katkıları ve pozitif (destekleyici) düzenleme ortamının verdiği ivmeyle büyümesine devam ediyor. Anadolu Hayat’ın en büyük oyunculardan biri olduğu bu branşta toplam yönetilen fonların değeri de TL 1 trilyonu aşmış durumda. Olumlu düzenlemeler ve organik büyüme etkisiyle bireysel emeklilik teknik karlılığının önümüzdeki dönemlerde artan ölçekle beraber toplam karlılığın daha önemli bir parçası olacağını göreceğiz. Karlılığın bir diğer önemli kalemi ise şirketin kendi serbest fonlarından elde ettiği gelirin artması olarak gösterilebilir. Yüksek karlılık nedeniyle genişleyen bu fonların yüksek faiz ortamı ve artan TL aktif getirilerinden daha fazla yararlandığını görüyoruz.


Katalist

Son iki yıllık süreçte 18 yaşından küçüklerin bireysel emekliliğe dahil edilmesi önden yüklemeli bir faaliyet gider baskısı yaratmıştı. Bu baskının son dönemde daha ılımlı bir safhaya geçerek teknik kar üzerindeki baskının azaldığını görüyoruz. Bunun yanında yakında yürürlüğe girmesi beklenen tamamlayıcı BES olarak adlandırılan sistemle işverenlerin de katkı paylarına dahil olduğu bir tamamlayıcı bireysel emeklilik alanı oluşturuluyor. Bu durumun, toplam yönetilen fon değerine %20 katkı yapması bekleniyor. Yatırım portföylerinden elde edilen gelir kademli olarak yükselişte ve net kara katkısı artıyor. Hayat branşındaki matematik karşılıkların toplam tutarı 2023 ilk çeyrek seviyesi olan TL 9.7 milyardan bu sene ilk çeyrekte TL 20 milyar düzeyine gelmiş durumda.

Değerleme

Önümüzdeki üç yıl için net kar tahminlerimizi ortalama olarak %25 arttırıyoruz. Bununla beraber orta ve uzun vade özkaynak karlılık varsayımımızı ise 400 baz puan yukarı çekerek %43 düzeyine getirdik. Şirketin hayat branşı prim üretimi özellikle krediye bağlı hayat sigortaları segmenti geçtiğimiz çok oynak ekonomik koşullarda bile reel olarak çok anlamlı büyümeler kaydetmeyi başardı. Bu da sürdürülebilir karlılık açısında oldukça olumlu bir durum. Hedef fiyatımızı çok önemli derecede yukarı revize etmemize rağmen mevcut fiyat seviyesi yeni hedef fiyatımıza göre sınırlı bir yükseliş potansiyeli sunuyor.

Riskler

Döviz kurları ve faiz başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki oynaklık ve olası asgari ücret artışları sigorta sektörü için temel riskler olarak öne çıkıyor.

>>> SONRAKİ HİSSE: Coca-Cola İçecek A.Ş Hisse Senedi | CCOLA

Coca-Cola İçecek A.Ş Hisse Senedi | CCOLA

  • Son Öneri Tarihi28.06.2024
  • Hedef Fiyat1.202,00
  • Getiri Pot%42

Yatırım Teması

CCOLA hisseleri, Türkiye NARTD pazarının yanı sıra, kişi başına tüketimin düşük olduğu ülkelerde önemli büyüme fırsatları sunuyor. Şirket, Özbekistan operasyonlarında güçlü yatırım harcamaları ve hacim artışları ile birlikte dikkat çekici bir performans sergiledi ve yakın zamanda Bangladeş operasyonlarını da portföyüne ekledi. Şirket, artan hammadde maliyetlerinin etkisini azaltmak amacıyla 2024 yılı maliyetlerinin neredeyse tamamını hedge etti. Şirketin yatay FAVÖK marjı beklentisinde herhangi bir aşağı yönlü risk öngörmüyoruz ve şirketin riskten korunma faaliyetlerinin operasyonel marjları desteklemeye devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca, geçtiğimiz çeyreklerde gözlemlenen küçük hacimli ürünlerinin tüketimindeki artış, kar marjlarını olumlu etkiliyor. Enflasyon muhasebesinin operasyonel kar marjları üzerinde hafif olumsuz bir etkisi olsa da parasal kazançlar net karı artırıyor. Geçen yılki zayıf baz ve Bangladeş operasyonlarının satın alınmasına ilişkin yatırım durumu nedeniyle 2024 yılında hacim büyümesi bekliyoruz. Hacim büyümesinin yanı sıra, 2024 yılında TL bazında güçlü bir ciro büyümesi bekliyoruz.

>>> SONRAKİ HİSSE: Astor Enerji Hisse Senedi | ASTOR

Astor Enerji Hisse Senedi | ASTOR

  • Son Öneri Tarihi22.05.2024
  • Hedef Fiyat132,29
  • Getiri Pot%42

Yatırım Teması

Astor, Türkiye’nin önde gelen transformatör üreticilerinden biridir. İhracat gelirleri, şirketin toplam gelirlerinin %34’ünü oluşturmakta ve orta vadede bu oranın %50’ye yükselmesi hedeflenmektedir. ASTOR’u cazip kılan faktörler: gelecekteki yatırımlar için kaynak oluşturacak orta vadede güçlü öngörülebilir ve büyüyen nakit akımı, dolar bazlı iş modeli, verimli ve rekabetçi üretimi, ve sağlam bilanço yapısı olarak sayılabilir. Türkiye ve şirketin ana ihracat pazarları olan Avrupa ve Orta Doğu dahil olmak üzere dünya genelinde artan enerji altyapı yatırımları ihtiyacı ve küresel tedarik darboğazları ve kapasite kısıtlarının sebep olduğu uzun teslimat süreleri göz önüne alındığında, şirketin verimli, büyük, esnek ve düşük maliyetli bir üretici olarak oldukça sağlam bir iş modeline ve güçlü bir pazar konumlanmasına sahip olduğu görülmekte. Enflasyon muhasebesinin stoklardaki düzeltme nedeniyle faaliyet kar marjlarındaki olumsuz etkisinin azalarak devam etmesini bekliyoruz. Nitekim bu etki yüksek faaliyet kar marjına sahip olması nedeniyle Astor’da diğer birçok şirkete göre daha sınırlı olmakta. Öte yanda şirket düşük borçluluğu ve yüksek özkaynakları nedeniyle parasal zarar kaydetmeye devam edebilir. Öte yandan, bu durumu sınırlı da olsa bir vergi avantajı sağladığından değerleme açısından olumlu görüyoruz.

Riskler ve Katalizörler

Şirketin bilançosunun, yeni yatırımları mümkün kılabilecek güçlü bir durumda olduğu gözükmektedir. Nitekim bunun sağladığı destekle şirket, yeni büyüme yatırımlarını iddialı bir şekilde hayata geçirmekte; yeni yatırımlar için ise fırsatları değerlendirebilmektedir. Ayrıca, şirket yeni satın aldığı arazi üzerinde mevcut ürün gruplarının kapasitelerini arttırmanın yanı sıra uzun vadede büyümesini sürdürmesini sağlayacak yeni bir enerji işkoluna önemli büyüklükte bir yatırım yapmayı da planlamakta. Arz talep dinamiklerinin fiyatlama ve hacim büyümesi açısından en azından 2030 yılına kadar avantajlı kalması bekleniyor. Şirket bu dönemde elde edeceği kaynakları uzun vadede büyümesini sürdürmesini sağlayacak yeni iş kollarına yatırmayı hedefliyor. Yeni girilecek iş kollarında beklenen getirilerin oluşmaması uzun vadeli riskler arasında sayılabilir. Diğer bir ana risk ise müşterilerden, özellikle de elektrik dağıtım / perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden alacaklarda yaşanabilecek aksamalar. Nitekim, perakende elektrik fiyatlarında uygulanan sübvansiyonlar artan faaliyet giderleri ve yatırım maliyetleri nedeniyle, elektrik dağıtım ve perakende şirketlerinin işletme sermaye sermayesi ihtiyaçları zaman zaman artabilmekte. Önümüzdeki dönemde elektrik fiyat sübvansiyonlarının kalkması bu alandaki riskleri azaltabilir.