İş Yatırım'ın BIST'te yüzde 80'den fazla artış beklediği 6 hisse

İş Yatırım'ın Borsa İstanbul'da yüzde 80'de fazla prim yapmasını beklediği 6 hisse senedi hangisi?

Dünya borsalardaki yükselişe ayak uyduramayan hatta son dönemde değer yitiren BIST 100 endeksi bugün yönünü yukarıya çevirdi. BIST 100 endeksi 6 işlem gününden sonra yeniden 10 bin puan üstünde kapanış yapmayı başardı. 

Endeksin yönünü kalıcı olarak yukarı çevirip çevirmediğini önümüzdeki bir kaç gün belirleyecek. Öte yandan aracı kurumlar da hisse değerlendirmelerini devam ettiriyor. Borsa İstanbul'un önemli aracı kurumlarından İş Yatırım'ın araştırma biriminin raporlarına göre, Borsa İstanbul'da 16 Ağustos Cuma kapanışı fiyatları ile yüzde 80 veya daha fazla prim potansiyeli olan 6 hisse senedi bulunuyor. 

İşte o hisseler ve İş Yatırım'ın değerlendirmeleri:

Astor Enerji Hisse Senedi | ASTOR

  • Son Öneri Tarihi: 22.05.2024

  • Hedef Fiyat: 132,29

  • Getiri Potansiyeli: %80

Yatırım Teması

Astor, Türkiye’nin önde gelen transformatör üreticilerinden biridir. İhracat gelirleri, şirketin toplam gelirlerinin %34’ünü oluşturmakta ve orta vadede bu oranın %50’ye yükselmesi hedeflenmektedir. ASTOR’u cazip kılan faktörler: gelecekteki yatırımlar için kaynak oluşturacak orta vadede güçlü öngörülebilir ve büyüyen nakit akımı, dolar bazlı iş modeli, verimli ve rekabetçi üretimi, ve sağlam bilanço yapısı olarak sayılabilir. Türkiye ve şirketin ana ihracat pazarları olan Avrupa ve Orta Doğu dahil olmak üzere dünya genelinde artan enerji altyapı yatırımları ihtiyacı ve küresel tedarik darboğazları ve kapasite kısıtlarının sebep olduğu uzun teslimat süreleri göz önüne alındığında, şirketin verimli, büyük, esnek ve düşük maliyetli bir üretici olarak oldukça sağlam bir iş modeline ve güçlü bir pazar konumlanmasına sahip olduğu görülmekte. Enflasyon muhasebesinin stoklardaki düzeltme nedeniyle faaliyet kar marjlarındaki olumsuz etkisinin azalarak devam etmesini bekliyoruz. Nitekim bu etki yüksek faaliyet kar marjına sahip olması nedeniyle Astor’da diğer birçok şirkete göre daha sınırlı olmakta. Öte yanda şirket düşük borçluluğu ve yüksek özkaynakları nedeniyle parasal zarar kaydetmeye devam edebilir. Öte yandan, bu durumu sınırlı da olsa bir vergi avantajı sağladığından değerleme açısından olumlu görüyoruz.

Riskler ve Katalizörler

Şirketin bilançosunun, yeni yatırımları mümkün kılabilecek güçlü bir durumda olduğu gözükmektedir. Nitekim bunun sağladığı destekle şirket, yeni büyüme yatırımlarını iddialı bir şekilde hayata geçirmekte; yeni yatırımlar için ise fırsatları değerlendirebilmektedir. Ayrıca, şirket yeni satın aldığı arazi üzerinde mevcut ürün gruplarının kapasitelerini arttırmanın yanı sıra uzun vadede büyümesini sürdürmesini sağlayacak yeni bir enerji işkoluna önemli büyüklükte bir yatırım yapmayı da planlamakta. Arz talep dinamiklerinin fiyatlama ve hacim büyümesi açısından en azından 2030 yılına kadar avantajlı kalması bekleniyor. Şirket bu dönemde elde edeceği kaynakları uzun vadede büyümesini sürdürmesini sağlayacak yeni iş kollarına yatırmayı hedefliyor. Yeni girilecek iş kollarında beklenen getirilerin oluşmaması uzun vadeli riskler arasında sayılabilir. Diğer bir ana risk ise müşterilerden, özellikle de elektrik dağıtım / perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden alacaklarda yaşanabilecek aksamalar. Nitekim, perakende elektrik fiyatlarında uygulanan sübvansiyonlar artan faaliyet giderleri ve yatırım maliyetleri nedeniyle, elektrik dağıtım ve perakende şirketlerinin işletme sermaye sermayesi ihtiyaçları zaman zaman artabilmekte. Önümüzdeki dönemde elektrik fiyat sübvansiyonlarının kalkması bu alandaki riskleri azaltabilir.

>>> HABERİN DEVAMI: Alarko Holding Hisse Senedi | ALARK