Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), İslam Devleti militanlarının taarruzu altında bulunan Suriye'nin Kobani kentinde bulunan 400,000 kişinin tamamının Türkiye'ye kaçması olasılığına karşı ön hazırlık yaptığını açıkladı.
Geçen hafta başlayan Kobani taarruzundan bu yana 138,000 Suriyeli Kürt'ün Türkiye'ye geçiş yaptığını belirten kuruluş iki sınır kapısının açık durumda olduğunu belirtti.
UNHCR sözcüsü Melissa Fleming düzenlediği basın toplantısında, "Nüfusun tümünün Türkiye'ye kaçması olasılığına karşı hazırlık yapıyoruz. Kobani'nin nüfusu 400,000... Emin değiliz ancak bu olasılık için hazırlık yapıyoruz" dedi.
ABD ve bazı Arap ülkeleri bugün ilk kez Suriye'deki İslam Devleti hedeflerini vururken, saldırılarda onlarca İD militanının hayatını kaybettiği bildiriliyor.
Fleming, yaşanan göç akınının ardından yaklaşık 200,000 kişilik yardım malzemelerinin yarın Ürdün'ün Amman kentinden havayolu ile Adana'ya gönderileceğini, haftanın geri kalanında üç uçakla daha yardım malzemeleri gönderileceğini açıkladı.
Basına bilgi veren BM İnsan Hakları Konseyi Sözcüsü Rupert Colville de "Şu anda en büyük endişemiz Kobani kentinin düşmesi" dedi.
Colville, İD'nin 15 Eylül'den bu yana düzenlediği saldırılarda 85'i hafta sonunda olmak üzere Kobani çevresindeki en az 105 köyün kontrolünü ele geçirdiğini söyledi ve en az 100 köyün de İD militanlarının eline geçeceği endişesiyle terk edildiğini ya da boşaltıldığını duyurdu.
Colville, "Elimize endişe verici haberler ulaşıyor, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu sivillerin kasıtlı olarak öldürüldüğünü, yüzlerce Kürdün kaçırıldığını, yaygın bir yağmalama faaliyeti olduğunu ve altyapı ile özel mülklere zarar verildiğini duyuyoruz" dedi.
Toplam 440 köyü içinde barındıran Kobani bölgesinde, 440 köyün yanı sıra; aralarında Rakka, Halep ve Homs bölgesinden kaçarak gelen 200,000 ile 400,000 Suriyeli daha bulunuyordu.
Colville, "Şu ana kadar çok hızlı ve çok büyük bir göç dalgası yaşandı ama potansiyel olarak çok daha büyük bir göç hareketi de yaşanabilir" dedi.
Fleming ise Türk yetkililerin, Suriye'den gelenler arasında savaşçıların olmadığından emin olmak ve "sığınma sürecinin sivil yapısını korumak" için gelenleri kontrol ettiğini ve Suriyeli çocukların kızamık ve çocuk felci aşılarının da kontrol edildiğini söyledi.
Fleming, üç milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'a yardım edilmesi çağrısında da bulundu ve "Eğer bir kıyaslama yapmak gerekirse, Türkiye'ye son dönemde gelen 138,000 kişi neredeyse Suriye savaşının başından bu yana üç yıl içinde tüm Avrupa ülkelerinin kabul ettiği sayı kadar" dedi.