İspanya'da vatandaşlar turistlere karşı protesto yaptı, daha fazlası ülkeye geldi

İspanya'da başta konut ve kira fiyatları dahil yaşam maliyetlerini artırmaları nedeniyle vatandaşlarca istenmeyen turistlere karşı yapılan protestolar işe yaramadı. Yapılan araştırmalar bu protestolardan sonra daha fazla turistin ülkeye geldiğini gösterdi

6 Temmuz'da binlerce turizm karşıtı protestocu “Turistler evlerine dönsün!” diyerek Barselona sokaklarında bağırarak yürüdü. Bir aydan biraz daha uzun bir süre sonra, İspanya turizm kurulu ise vatandaşlarından farklı bir yerde durarak turizm gelirlerini artırmak için çaba gösterdi.

Barselona'daki protestolarla yüzleşen turistler bu eylemlerden pek etkilenmedi. İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü'ne göre Ağustos ayında İspanya'ya gelen uluslararası ziyaretçi sayısı 10,9 milyon ile bu yaz da artmaya devam etti ve bir önceki yıla göre %7 artış gösterdi.

En popüler ilk üç destinasyon ise bu yıl protestocuların yürüyüşler düzenlediği yerler oldu.

Verilere göre Ağustos ayında Mallorca'ya ev sahipliği yapan Balear Adaları'nı 2,4 milyon uluslararası gezgin ziyaret etti ve bu rakam 2023'ün aynı dönemine kıyasla %4'lük bir artış gösterdi. Barselona'nın bulunduğu Katalonya'ya ise 2,3 milyon yabancı gitti ve bu rakam 2023'e göre %6 artış gösterdi. Endülüs'e ise bir önceki yıla göre %9 artışla 1,6 milyon kişi gitti.

Seyahat haberleri sitesi Skift'e göre, Mallorca turizm kurulu tarafından yayınlanan bir anket, Amerikalı gezginlerin %89'unun bu yıl Mallorca'da meydana gelen protestolardan haberdar olmadığını ya da ilgilenmediğini gösterdi.

Skift'in haberine göre, gösterilerden haberdar olanların yaklaşık %70'i gösterilerin seyahat niyetleri üzerinde “hiçbir etkisi olmadığını” söyledi.

İspanya'ya gelen ziyaretçilerin çoğu diğer Avrupalılardan oluşuyor. Bununla birlikte, pazar payı bakımından Avrupa'nın en büyük online seyahat acentesi olan Booking.com, protestolar sonrasında Mallorca ya da Barselona'ya yapılan rezervasyonlarda anlamlı bir değişiklik görmediğini söyledi.

Ancak küresel seyahat endüstrisi için işlem ve niyet verilerini işleyen bir yazılım şirketi olan RateGain, 6 Temmuz protestolarından sonra Barselona'ya yapılan arama ve rezervasyonlarda “kayda değer bir etki” gördüğünü söyledi.

Ancak bu etki kısa süreli oldu. CNBC'ye konuşan bir şirket temsilcisi, “Olaydan sonraki 7 ila 10 gün içinde otel rezervasyonlarında %23‘lük bir düşüş ve arama faaliyetlerinde %35’lik bir düşüş gözlemledik” dedi.

Ancak altı hafta içinde rezervasyonlar geri döndü.