İsrail ve Hamas arasındaki savaş, komşu ülkelerde borçlanma maliyetlerini artırdı. Ürdün ve Mısır'ın dolar cinsinden tahvillerinin getirileri, yatırımcıların daha fazla risk fiyatlaması nedeniyle yükseldi.
Financial Times'ta yer alan habere göre, Ürdün'ün 2030 vadeli dolar cinsinden tahvilinin getirisi, 6 Ekim'den bu yana yüzde 8,5'ten yüzde 9,45'e yükselerek geçen yılın Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Mısır'ın borcu da zaten sıkıntılı bölgede işlem görmesine rağmen yeni bir baskı altına girdi. Vadesi 2031 yılında dolacak olan dolar tahvilinin fiyatı 6 Ekim'den bu yana 53 sentten 51 sente düşerek önümüzdeki yıllarda borçlarını yeniden finanse etme sıkıntısıyla karşı karşıya olan ülke üzerindeki baskıyı arttırdı.
Yatırımcılar, 2020 yılında borcunu ödemeyen Lübnan'da borç yapılandırma görüşmelerinin şansının da iyice azaldığını söyledi.
Daha geniş Körfez bölgesinde ise piyasa tepkisi şimdilik sınırlı kaldı. Bu ülkeler düşük borç oranlarına, yüksek döviz rezervlerine sahip ve yüksek petrol fiyatlarından faydalanıyor.
Analistler, çatışmanın bölgedeki diğer ülkelere de sıçraması durumunda, Orta Doğu ülke kredi spreadlerinin daha da genişlemesini beklediklerini söylüyor.