İsrailli ünlü casus yazılım şirketini ABD'liler aldı

ABD'li özel sermaye devi, İsrailli casus yazılım üreticisi Paragon'u satın aldı

İsrailli casus yazılım şirketi Paragon, Amerikan özel sermaye devi AE Industrial Partners tarafından satın alındı. Paragon, Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesinde politika, medya ve iş dünyasından önemli isimlerin mesaj ve telefon konuşmalarının dinlenmesi haberleri ile gündeme gelmişti. 

İsrail basınının aktardığına göre, anlaşmanın değeri 500 milyon dolar seviyesinde oldu. Ancak şirketin gelecekteki performansına bağlı olarak toplam rakamın 900 milyon dolar seviyesine kadar çıkabileceği bildirildi.

Calcalist isimli teknoloji haber sitesinin verdiği bilgiye göre anlaşmanın ilk aşamasında yapılan ödeme 450 milyon dolar oldu. Bu tutarın %20'si Paragon'un 400 çalışanına, %30'u ise şirketin kurucu ortaklarına aktarılacak. Kalan %50'lik kısım ise ABD'li girişim sermayesi fonu Battery Ventures ve İsrail merkezli Red Dot tarafından paylaşılacak.

Paragon'un Gizemli Yapısı

Paragon'un varlığı, 2021 yılında Forbes tarafından ortaya çıkarılmıştı. Web sitesi dahi bulunmayan şirketin, eski İsrail istihbarat subayları tarafından kurulduğu biliniyor. Kurucular arasında, İsrail'in Unit 8200 adıyla bilinen ünlü casusluk biriminin eski komutanı Ehud Schneorson, CEO Idan Nurick, CTO Igor Bogudlov ve araştırma başkanı Liad Avraham yer alıyor.

AE Industrial, Paragon'un satın alımı ile ilgili yorum talebine yanıt vermedi. Aynı şekilde, Battery Ventures ve Red Dot yetkilileri de konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı.

ABD ve Diğer Pazarlarla Anlaşmalar

Paragon, telefon hackleme ve mesajlaşma uygulamalarına erişim sağlayan casus yazılım hizmetleri ile tanınıyor. Forbes'in aktardığına göre, şirketin Graphite adlı yazılımı, NSO Group'un Pegasus ürününe rakip bir yazılım olarak öne çıkıyor.

Ekim ayında, Wired tarafından yayınlanan bir haberde ise, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) biriminin Paragon ile 2 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladığı belirtilmişti. Bu anlaşmanın kapsamında, şirkete donanım, lisans, eğitim ve bakım hizmetleri sunuldu. The New Yorker, bu anlaşmanın Paragon'un ABD'deki yasal sınırları koruyacak önlemler aldığının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

ABD, NSO Group'un Pegasus yazılımını Amerikan büyükelçilik çalışanları da dahil olmak üzere ABD vatandaşlarına karşı kullanmasının ardından 2021 yılında "ekonomik kara liste"ye alınmıştı. Bu olay, NSO Group gibi casus yazılım firmalarına olan güvenin sorgulanmasına neden olmuştu. Paragon'un ABD ile olan yeni anlaşması, bu tür soruların yanıtlanması konusunda daha şeffaf bir yaklaşım benimsediğini gösteriyor.

Paragon'un satışı, Batılı yatırım şirketlerinin İsrail merkezli casus yazılım firmalarına olan ilgisinin devam ettiğini gösteriyor. 2014 yılında, ABD merkezli Francisco Partners, NSO Group'un %70 hissesini 130 milyon dolara satın almış, fakat bu ortaklık daha sonra şirketin kurucuları tarafından geri alınmıştı. Benzer şekilde, AE Industrial'in Paragon'u satın alması, İsrail’in sınır ötesi siber güvenlik alanındaki etkisini bir kez daha gündeme getirdi.