İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için geçen yıl başvuruda bulundu. Ancak 30 NATO üyesinin tamamının başvuruları desteklemesi gerekiyor ve İsveç, ilk olarak Ankara'nın terörist grupların üyeleri olarak gördüğü kişileri barındırdığı için Türkiye'nin itirazlarıyla karşılaştı.
Macaristan'ın onay süreci Temmuz ayından bu yana parlamentoda sürüncemede kalırken, Orban Cuma günü ilk kez İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin endişelerini dile getirdi. Diğer eleştirilerinin yanı sıra, her iki ülkeyi de Macaristan'da demokrasi ve hukukun üstünlüğünün sağlığı hakkında "düpedüz yalanlar" yaymakla suçladı.
Milliyetçi Orban, milletvekillerinin Çarşamba günü görüşmeye başlayacakları üyelik tekliflerini oylamadan önce parlamento grupları arasında daha fazla görüşmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Bu hafta parlamentonun internet sitesinde yayınlanan bir yasama gündemi, NATO tekliflerine ilişkin nihai oylamanın 6 Mart haftasında yapılabileceğini gösteriyordu. Ancak Cumartesi günü Orban'ın yardımcısı Gergely Gulyas daha fazla zamana ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.
Gulyas düzenlediği basın toplantısında "Parlamento bu konuyu Pazartesi günü gündemine alacak ve önümüzdeki hafta yasayı görüşmeye başlayacak" dedi.
"Macaristan'daki prosedüre göre yasaların kabul edilmesi yaklaşık dört hafta sürüyor, dolayısıyla parlamentonun Mart ayının ikinci yarısında, 21 Mart haftasında bu konuda bir oylama yapabileceği anlaşılıyor."
Geçtiğimiz Temmuz ayında Orban'ın milletvekilleri küçük işletmelerin vergi artışını düzenleyen yasayı sadece iki gün içinde meclisten geçirdi.