Geçen hafta İtalya’da yaşanan depremin Marmara bölgesinde bir büyük deprem tetikleme olasılığının çok düşük olduğu, ancak İstanbul’un 250 yıl sonra büyük bir depremin“beklenti alanında” yer aldığı hatırlatıldı.
Dünyanın önde gelen jeolojik araştırma kurumlarından Potsdam Jeoloji Araştırmaları Merkezi (GFZ), İtalya’daki son depremin Marmara’da bir jeolojik hareketlenme yaratma olasılığını olağanüstü düşük bulurken, yine de bunun yüzde 100’lük bir oranla yok sayılamayacağını bildirdi. Odatv'deki habere göre GFZ'den Prof. Dr. Marco Bohnhoff, gerilim dağılımının ve sinyallerin aradaki mesafe nedeniyle çok güç yitirdiğini, bu nedenle son depremin Marmara’da pek etkili olamayacağını söyledi. Bohnhoff, “Ancak yanlış anlamalara yer vermemek için tekrar etmiş olayım: Bilimsel bir temelde, ‘böyle bir olasılık kesinlikle bulunmuyor’ da diyemeyiz” diye konuştu.
İSTANBUL’DA 250 YIL DOLDU
İstanbul’da ne zaman büyük bir deprem olacağı yolundaki soruları, bu konuda tarihsel depremlerden hareketle yapılmış bazı tahminler ve hesaplamaların varlığına dikkat çekerek yanıtlayan Prof. Bohnhoff, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İstanbul’un uzun iskan tarihi üzerinden baktığımızda, bu bölgedeki çok iyi tutulmuş olan son 2300 yılın kayıtlarından hareket edebiliyoruz. Buna göre, ortalama her 250 yılda bir büyük bir deprem yaşanmış. Bölgedeki son büyük deprem 1766 yılındaydı. Yani 250 yıl dolmuş bulunuyor. Bu, hemen yarın İstanbul ve çevresinde bir büyük deprem olacağı anlamına gelmiyor. Olabilir de. Ama bunu önceden söyleyemeyiz. Deprem olasılığı yine de yüksek. Muhtemelen 7’den büyük güçte bir büyük depremin İstanbul çevrdesinde yaşanması, önümüzdeki 30 yıllık dönemde yüzde 35-60 arası bir olasılık. Kesin tarih veremiyoruz, çünkü depremlerin ne zaman olacağını tam bir kesinlikle öngöremiyoruz.”
GFZ, Türkiye’deki jeolojik hareketlerle yakından ilgilenen ve Türk kurumlarıyla da işbirliği içinde çalışan dünyaca ünlü araştırma merkezleri arasında yer alıyor. (Odatv)