Asya hisseleri Cuma günü haftalık kazanca yöneldi ve Japonya'nın gösterge endeksi Nikkei, Wall Street'ten yayılan iyimser risk duyarlılığı nedeniyle dört yıldan uzun bir süredir en iyi haftasını geçirmeye hazırlanırken, dolar ve ABD Hazine getirileri genel olarak sabit kaldı.
Geçen hafta piyasalarda yaşanan çalkantı, ABD'den gelen bir dizi ekonomik verinin dünyanın en büyük ekonomisindeki resesyon korkularını yatıştırması ve ABD'nin agresif faiz indirimleri beklentilerini geri püskürtmesinin ardından bu hafta yerini daha sakin koşullara bıraktı.
Capital Economics'in baş piyasa ekonomisti Jonas Goltermann, “Bizim değerlendirmemize göre, Ağustos başındaki zayıf ABD verilerinden kaynaklanan piyasa düşüşü orantısızdı ve büyük ölçüde bazı piyasalarda pozisyonların hızla çözülmesini yansıtıyordu” dedi ve şöyle devam etti:
“ABD'de resesyon riski biraz artmış olsa da, daha önemli bir krizin yaklaşmakta olduğuna dair çok az işaret var.”
MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1,18 arttı ve haftalık %2'den fazla yükselmeye hazırlanırken, ABD vadeli işlemleri Wall Street'teki güçlü bir gecelik nakit seansının ardından kazançlarını genişletti.
S&P 500 vadeli işlemleri %0,13 yükselirken, Nasdaq vadeli işlemleri %0,22 artış gösterdi. Benzer şekilde, EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,25 değer kazandı ve FTSE vadeli işlemleri çok az değişiklik gösterdi.
Güçlü ABD perakende satış verileri ve düşük haftalık işsizlik başvuruları, bu haftanın başlarında Fed'in yakın zamanda, ancak muhtemelen ölçülü bir hızda faiz indirimine gideceğine dair bahisleri teyit eden ılımlı bir enflasyon raporunun ardından, risk iştahı için uygun ortam oluştu.
CME FedWatch aracına göre piyasalar, bir hafta önce %55 olan Fed'in önümüzdeki ay 50 baz puanlık bir faiz indirimine gitme ihtimalini şu anda sadece %25 olarak fiyatlıyor.
Invesco'nun Japonya hariç Asya Pasifik küresel piyasa stratejisti David Chao, “Verilerin toplamı bize dezenflasyonun devam ettiğini ve Fed'in Eylül ayında faizleri 25 baz puan indirmesinin neredeyse kesin olduğunu söylüyor” dedi ve ekledi:
“Temmuz enflasyon raporunun 50 baz puan faiz indirimi olasılığını azalttığına inanıyorum”
Japonya Nikkei Asya'da kayda değer bir performans göstererek yaklaşık %3 artış kaydetti.
Çin'in mavi çipleri marjinal bir artış gösterirken, Hong Kong'un Hang Seng Endeks %1,7 yükseldi.
Geçen hafta yen destekli carry trade işlemlerinin çözülmesiyle ağır kayıplar yaşayan Nikkei, Nisan 2020'den bu yana en iyi performansı olan yaklaşık %8'lik bir haftalık kazanç elde etmeye hazırlanıyordu.
Cuma günkü kazançlar kısmen, bir önceki seansta 149,40 ile iki haftanın en düşük seviyesine yakın seyreden ve geçen haftaki yedi ayın zirvesinden biraz uzakta olan dolar başına 148,88 seviyesinde bulunan zayıf yenin yardımıyla gerçekleşti.
Geçen hafta güvenliğe kaçış nedeniyle yükselen İsviçre Frangı da dolar başına 0,8713'te çok az değişti ve hafta için yaklaşık %0,7 değer kaybetmeye hazır görünüyordu.
Diğer para birimlerinde, Euro, ABD Hazine getirilerinin yükselmesiyle güçlenen dolar karşısında 1,10$ seviyesinin üzerine çıkmakta zorlandı.
İki yıllık getiri bir haftanın en yüksek seviyesine yakın seyrederek son olarak %4,0700'de kalırken, gösterge 10 yıllık getiri %3,8997'de sabit kaldı.
Emtia piyasalarında petrol fiyatları Cuma günü bir miktar geriledi, ancak ABD'den gelen olumlu ekonomik verilerin en çok petrol tüketen ülkede olası bir resesyona ilişkin yatırımcı endişelerini hafifletmesiyle haftalık kazancını artırmaya hazırlanıyordu.
Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,22 düşüşle varil başına 80,86 $'a gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,32 düşüşle varil başına 77,90 $'a geriledi. Yine de, her ikisi de haftalık %1'in üzerinde bir kazanç elde etmeyi hedefliyordu.
Spot altın %0,19 düşüşle ons başına 2.451,56 dolara geriledi.