Japon hisseleri BOJ'un faiz artırımı ihtimalinin azalmasıyla yükselişe geçti

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faiz artırımına gideceği beklentileri azalırken Japon hisseleri yükseldi, yen geriledi.

Bu yıl para politikasında daha fazla sıkılaşma riskinin azalmasıyla Perşembe günü Japon hisse senetleri yükseldi ve yen düşerken, Hong Kong hisse senedi piyasasındaki ralli devam etti. Üst düzey bir politika şahini olan Isabel Schnabel'in enflasyonun hedefe geri dönmesini beklediğini söylemesinin ardından piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın Ekim ve Aralık aylarındaki toplantılarının her birinde faizleri düşüreceğine dair bahisleri artırırken, Euro ağır kayıplar yaşadı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %1 düşerken Nikkei, zayıf yenin Japon ihracatçıların görünümünü desteklemesiyle %2,2 yükseldi. Dolar %0,3 daha yükselerek 146,84 yen ile yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Japonya'nın yeni seçilen Başbakanı Shigeru Ishiba'nın merkez bankası başkanı Kazuo Ueda ile görüştükten sonra ülkenin ek faiz artışlarına hazır olmadığını söylemesiyle bir gecede zaten %2 artmıştı.

Ueda ayrıca merkez bankasının faizleri artırıp artırmayacağına karar verirken temkinli hareket edeceğini söyledi. Güvercin BOJ politika yapıcısı Asahi Noguchi de BOJ'un gevşek parasal koşulları sabırla sürdürmesi gerektiğini söyledi.

"Bir araya getirildiğinde, sanırım bu dolar/yen için kapsamlı bir destek çünkü benim için 2024 için faiz artışlarını masadan kaldırdı... Büyük olasılıkla bir sonraki sıkılaşma 2025'e kadar olmayacak" diyen IG analisti Tony Sycamore, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bence dolar/yen denklemi artık ABD tarafından yönlendirilecek. Bu hafta bazı iyi ABD istihdam verileri gördüğümüz gerçeği göz önüne alındığında - yarın tarım dışı istihdam için durum böyle olursa - dolar/yen Ağustos ortasında gördüğümüz 149.40'a doğru yükselmeye devam edebilir.

Vadeli işlemler, BOJ'un Aralık ayına kadar 10 baz puan artırma olasılığının %50'den az olduğunun sinyalini verirken, oranların sadece gelecek yılın sonunda %0'a tırmanacağı görülüyor.

Asya'nın başka yerlerinde, Çin'in anakara piyasaları tatil nedeniyle kapalı, ancak Hong Kong'un Hang Seng Endeksi, bir gün önce %6,2 yükseldikten sonra %2,5 kaybetti. Çin'in bocalayan ekonomiyi canlandırmak için bir dizi teşvik önlemi açıklamasının ardından gösterge tahvil sadece üç hafta içinde %30'luk şaşırtıcı bir yükseliş kaydetti.