Japon hisseleri yükselişe geçti, yen güç kaybetti

Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) temkinli duruşunun ardından Japon hisseleri yükseldi, yen düştü.

Japon hisseleri, zayıf Asya piyasalarından daha iyi performans göstererek yükseldi ve yen, Japonya Merkez Bankası'nın gelecekte büyük tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağını söylemesinin ardından, sürece daha erken başlayacağı yönündeki bazı bahisleri boşa çıkararak genel olarak düştü.

Tokyo Nikkei %0,7 artışla işlem görürken, Japonya Merkez Bankası'nın devasa parasal teşviklerinden yavaş ama istikrarlı bir şekilde geri çekilmeye başlamasının ardından yen dolar başına 157,98 ile 1,2 ayın en düşük seviyesine geriledi.

BOJ, aylık yaklaşık 6 trilyon yen (38 milyar $) olan mevcut hızda devlet tahvili almaya devam edeceğini söylerken, Temmuz ayında yapılacak bir sonraki toplantıda önümüzdeki bir ila iki yıl için azaltma planının ayrıntılarını ortaya koymayı da taahhüt etti.

BOJ yaptığı açıklamada "Mart toplantısında aldığımız karar doğrultusunda alımları gerçekleştireceğiz" dedi ancak "uzun vadeli faiz oranlarının finansal piyasalarda daha serbest bir şekilde oluşmasını sağlamak için" alım miktarını bundan sonra azaltacağını da ekledi.

Legal and General Investment Management Asya-Pasifik yatırım stratejisti Ben Bennett, BOJ'un devlet tahvili alımlarını azaltarak niceliksel genişlemeyi tersine çevirmeye başlayacağı yönünde artan bir beklenti olduğunu söyledi.

Bennett, "Tahvil varlıklarını azaltma niyetlerini açıkladılar, ancak ayrıntılar için bir sonraki politika toplantısına kadar beklememiz gerekiyor... Dolayısıyla piyasanın ilk tepkisi daha düşük getiri ve daha zayıf bir yen yönünde oldu." dedi.

Yen'in Nisan sonunda dolar başına 160,245 ile 34 yılın en düşük seviyesine gerilemesi, Japon yetkililerin toplam 9,79 trilyon yen (62,25 milyar dolar) tutarında birkaç tur müdahalesini tetikledi.

ABD Hazine tahvillerinin getirilerine son derece duyarlı olan yen, bu yıl dolar karşısında %10'un üzerinde değer kaybetti.

AllianzGI çoklu varlık küresel CIO'su Greg Hirt, BOJ'un sabırlı olmasını ve yaz boyunca daha fazla veri elde edildikçe faiz oranlarını yalnızca Temmuz ayında veya bu yılın ilerleyen dönemlerinde artırmasını bekliyor.

Hirt "Joker kart, yenin son iki ayda yeniden zayıflaması. Para birimi kaynaklı bir başka maliyet enflasyonu dalgası, reel gelir büyümesi hedefine ulaşılmasına zarar verebilir." dedi.

Asya genelinde hisse senetleri dalgalanırken, MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi  %0,16 düştü. Çin hisse senetleri de düşüş gösterdi ve mavi çipli hisse senetleri %0,4 düştü.