Yen, Pazartesi günü ABD doları başına 145 seviyesindeki psikolojik olarak önemli bariyerin hemen altında kalırken, dolar geçen hafta ABD ekonomik verilerinin enflasyon ve tüketici harcamalarında hafif bir gevşeme göstermesinin ardından geri adım attı.
Yen, yılın ilk altı ayında dolar karşısında %9 değer kaybederek yılın ikinci yarısına başlamak üzere Asya'nın erken saatlerinde %0,03 değer kaybederek dolar başına 144,38 seviyesine geriledi.
Yen, Euro karşısında 157,495 seviyesinde seyrederek geçen hafta gördüğü 15 yılın en düşük seviyesi olan 158'in altında kaldı. Sterlin karşısında ise 183,47 ile Cuma günü gördüğü yedi buçuk yılın en düşük seviyesi olan 183,86'nın hemen altındaydı.
Asya para birimi Cuma günü dolar başına 145 seviyesini kısa bir süreliğine geçerek 145,07 ile yaklaşık sekiz ayın en düşük seviyesini gördü ve yatırımcıların gözü Japon yetkililerin döviz piyasasına müdahale edip etmeyeceğine çevrildi.
Cuma günü Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, hükümet bakanları ve yetkililerinden gelen son yorumda, Japonya'nın aşırı yen zayıflamasına karşılık olarak uygun adımları atacağını söyledi.
Bannockburn Forex'in baş piyasa stratejisti Marc Chandler, "Müdahale en iyi şekilde bir tırmanma merdiveni olarak düşünülebilir" dedi ve ekledi:
"En yüksek basamaklar arasında koordineli müdahale yer alır... Tırmanma merdiveninin alt basamaklarında ise farklı türde sözlü müdahaleler yer alır."
Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ultra gevşek politikayı sürdürme kararının yenin dolar başına 145'e kadar düşmesine neden olmasının ardından Japonya, 1998'den bu yana para birimini güçlendirmek için piyasaya ilk kez girerek Eylül ayında yen satın aldı.
Yenin 151,94 ile 32 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından Ekim ayında tekrar müdahale etti.
Yine de, merkez bankası anketine göre, arz kısıtlamalarının hafiflemesi ve pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının fabrika üretimini ve tüketimi artırmasıyla iş dünyasının duyarlılığı ikinci çeyrekte iyileşti ve bu da ekonominin istikrarlı bir toparlanma yolunda ilerlediğinin bir işareti oldu.
Yatırımcılar bu hafta Çarşamba günü açıklanacak olan ABD Merkez Bankası'nın Haziran ayı toplantı tutanaklarına odaklanacak.
Merkez Bankası Haziran toplantısında faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldı ancak borçlanma maliyetlerinin yıl sonuna kadar yarım puan kadar artması gerekebileceğini ima etti.
Cuma günü açıklanan veriler, Mayıs ayında enflasyonun beklenenden daha soğuk olduğunu gösterirken, tüketici harcamalarının aniden yavaşlaması, Fed'in artırımlarının istenen etkiyi yarattığına dair daha fazla kanıt sağladı.
Kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi Nisan ayındaki %0,4'lük artışın ardından aylık bazda %0,1 artış gösterdi. Bir önceki ay revize edilen %4,3'ten yavaşlayarak yıllık bazda %3,8 artış gösterdi.
PCE göstergeleri halen Fed'in %2'lik enflasyon hedefinin oldukça üzerinde seyrediyor.
Citi stratejistleri bir müşteri notunda "ABD ekonomisi tahmin edildiği gibi yavaşlamıyor. Şaşırtıcı derecede güçlü istihdam artışı işgücü piyasalarını sıkı tutarken, hizmet tüketimini artıracak nominal harcama gücünü de sağlıyor." sözlerini kaydetti.
CME FedWatch aracına göre, piyasalar Fed'in Temmuz toplantısında faizleri 25 baz puan artırma ihtimalini %84 olarak fiyatlıyor.
Yatırımcıların dikkati ayrıca Çalışma Bakanlığı'nın bu hafta sonunda açıklayacağı ve ABD'deki işgücü piyasasını ölçmeye yardımcı olacak İşe Alım ve İşgücü Devir Anketi ya da JOLTS ve aylık maaş bordroları raporunda olacak.
Dolar, döviz sepeti karşısında Cuma günü %0,4 düşerek 102,94 seviyesinde yer aldı. Euro %0,04 düşüşle 1,0906$'a geriledi. Sterlin son olarak gün içinde %0,08 düşüşle 1,2694 dolar oldu.
Kripto para birimlerinde, bitcoin en son %1,02 artışla 30.699,00$'a yükseldi. Ethereum, son olarak %0,88 artışla 1.943,94$'a yükseldi.
Avustralya doları %0,14 düşüşle 0,666 dolara gerilerken, Yeni Zelanda doları %0,16 artışla 0,613 dolara yükseldi.