Japonya Merkez Bankası (BOJ), 10 yıllık Japon devlet tahvili (JGB) getirisinin Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Cuma günü bu ay beşinci kez müdahale etti.
Gösterge JGB getirisi, işlem gününün hemen başında %0,845'e tırmanarak on yılın en yüksek seviyesine ulaştı. BOJ'un finansal kurumları JGB satın almak için ucuz kredi almaya teşvik etmeyi amaçlayan bir fon sağlama operasyonu açıklamasının ardından, getiri %0,83'e kadar geriledi. Ancak, Perşembe günkü kapanış seviyesinin sadece yarım baz puan altında, %0,835'te kaldı.
BOJ, 10 yıllık getiriyi getiri eğrisi kontrolü (YCC) politikası kapsamında %1'de sınırlıyor. Ancak merkez bankası tavana doğru keskin hareketleri tolere etmeyeceğini gösterdi ve artışların hızını kesmek için birkaç kez devreye girdi.
Mizuho Securities Japonya masası baş stratejisti Shoki Omori, "BOJ, piyasa katılımcılarının YCC ile hala orada olduklarını kabul etmelerini istiyor," dedi.
"Mesaj basit: JGB'leri çok fazla satmayın ve BOJ'a meydan okumayın."
Politika yapıcılar son haftalarda müdahalelerini artırdı ve Japon faizleri ABD getirilerinin çekim gücüne yenik düştü. 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi Cuma günü 16 yıldan uzun bir süredir ilk kez %5 psikolojik sınırını kısa süreliğine aştı.
BOJ son operasyonunda teminat karşılığında beş yıllık kredi vermeyi teklif ederek bu aracı bu ay ikinci kez kullandı. BOJ'un diğer bir seçeneği ise bu hafta başı da dahil olmak üzere bu ay üç kez gerçekleştirdiği ek tahvil alımları.
Japonya merkez bankası, tahvil piyasasına müdahale ederek, yenin dolar karşısında 150 seviyesinin zayıf tarafına geçme riskini taşıyor ki bu seviye birçokları tarafından döviz müdahalesi için kırmızı çizgi olarak görülüyor.
BOJ'un 28 Temmuz'daki politika duyurusundan bu yana, YCC'nin yürütülmesinde daha fazla esneklik vaadinin ABD getirilerinin durmak bilmeyen tırmanışı tarafından bastırılmasıyla, esneyen faiz oranı farkları yende dolar karşısında %7,1'e varan derin bir düşüşe neden oldu.
Ancak döviz kuru, ayın başında kısa bir süre için bu seviyeyi aştıktan sonra 150'nin altında dengelendi ve ardından şiddetle geri çekildi. Bazıları yetkililerin döviz piyasasına müdahale ettiğini düşünmüştü, ancak BOJ verileri durumun böyle olmadığını gösteriyor.
Zayıf yen, Başbakan Fumio Kishida'nın erken seçime gitmeyi düşündüğü bir dönemde ithal enerji ve gıda fiyatlarını artırarak siyasi bir parlama noktası oluşturuyor.
Sumitomo Mitsui DS Asset Management'ın baş makro stratejisti Masayuki Kichikawa, "Yen 150'yi geçerse BOJ'un JGB piyasasına müdahale etmesi elbette daha zor olur. Ancak yen istikrarlı olduğu için BOJ uzun vadeli faiz oranlarını dizginlemeye çalışabilir ve döviz piyasalarındaki tepkiyi de izleyebilir," dedi.