Ağustos ayı başında Japonya hükümeti Rusya'ya alt kompakt otomobiller hariç tüm otomobillerin ihracatını yasaklayarak, Japon Denizi'ndeki bir ihracat merkezi olan Fushiki başta olmak üzere bir komisyoncu ağı ve küçük limanlar için kullanılmış Toyota, Honda ve Nissan ticaretinde kârlı bir arka kanalı kesti.
Yaptırımlar Rusya'nın en büyük ikinci el araç kaynağını ortadan kaldırırken, Japonya'da ikinci el araç fiyatlarını düşürdü ve aracıları diğer bölgelere, özellikle de Yeni Zelanda, Güneydoğu Asya ve Afrika'daki sağdan direksiyonlu pazarlara göndermeye zorladı.
Rusya'nın Japonya'dan ikinci el otomobil talebi, aralarında Toyota'nın da bulunduğu küresel otomobil üreticilerinin Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından faaliyetlerini durdurmasının ardından keskin bir artış gösterdi.
Geçen yıl, başka ülkelerdeki yaptırımların sıkılaşmasıyla birlikte Rusya, Japonya'nın ikinci el araç ihracatının dörtte birinden fazlasını ortalama 8.200 dolara satın alıyordu. Bu rakam, Rusya'nın Japonya'nın kullanılmış araç ihracatının yaklaşık %15'ini aldığı 2020 yılındaki fiyatın iki katından fazlaydı.
Ticaret verilerine göre, Japonya'nın daha sert yaptırımlar uygulamasından önce bu satışlar 2023 yılının tamamında 1,9 milyar doları aşma yolunda ilerliyordu.
Rus analitik ajansı Autostat'ın rakamlarına göre, yılın ilk sekiz ayında Rusya tarafından ithal edilen 303.000 kullanılmış otomobilin yarısından fazlası Japonya'dan geldi.
Autostat verilerine göre bu rakam, aynı dönemde ağırlıklı olarak Rus ve Çin markalı 606.950 yeni otomobil satışıyla karşılaştırıldı.
İki yıllık bir otomobil ihracat şirketi olan Toyama merkezli SV Alliance, Japonya'nın Fushiki limanından Temmuz ayına kadar her ay Rusya'ya ortalama 6.500 kullanılmış otomobil gönderen savaş zamanı patlamasının bir parçasıydı. Liman Rusya'nın Vladivostok şehrine yaklaşık 800 km (500 mil) uzaklıkta olup, bir kargo gemisi için iki günlük mesafede.
SV Alliance'da lojistik koordinatörü olarak çalışan Olesya Alekseeva, "İşler yaklaşık %70 azaldı ve yeterli iş olmadığı için birkaç kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldık" dedi.
Japonya onlarca yıldır önde gelen bir ikinci el araç ihracatçısı. Zorunlu muayene sistemi, Japonya'daki müşteriler için kullanılmış araçların bakım maliyetini yükseltmektedir. Buna karşın yeni araç alımlarında finansman maliyetleri düşük.
Sonuç ise Malezya'dan Moğolistan'a, Pakistan'dan Tanzanya'ya, ilk olarak Japonya'da satın alınan yüz binlerce aracı yollara çıkaran bir ihracat endüstrisi.
Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nda otomotiv ticaret politikası direktörü olan Takanori Kikuchi, hükümetin yeni yaptırımların "nasıl bir etki yaratacağını görmek için izlediğini" söyledi.
Japonya ilk olarak geçen yıl Nisan ayında Rusya'ya lüks araç ihracatını yasaklamıştı. Bu yasağa Haziran ayında ağır kamyon ihracatı yasağı da eklenmişti.
Yeni yaptırımlar kapsamında, bayilerin Toyota Yaris veya Honda Fit gibi daha küçük otomobilleri Rusya'ya ihraç etmelerine hala izin veriliyor.
İcra kurulu başkanı Wataru Nishiwaki, Toyama'ya sınırı olan Niigata vilayetinde ikinci el araç satıcısı Element Trading'in Rusya'nın iş hacmindeki payının %50'nin üzerindeki zirve noktasından %20'nin altına düştüğünü söyledi.
Otomobil müzayede evi USS'nin ön verilerine göre, Ağustos ayında satışa sunulan ikinci el araç sayısı bir önceki yıla göre %20'den fazla artarken, ortalama araç satış fiyatları %7 düşüş gösterdi.
Fiyat düşüşü bazıları tarafından memnuniyetle karşılandı. İcra kurulu başkanı Yutaka Horie, batarya geri dönüşüm firması 4R Energy'nin Nissan Leaf de dahil olmak üzere ikinci el araç fiyatlarındaki düşüşten "önemli" bir rüzgar aldığını söyledi.