BBC Türkçe'nin haberine göre yapılan açıklamada Amerikan ve Alman birliklerin, Afgan güvenlik güçlerinin yanında yer aldığı belirtildi.
Amerikan CNN televizyonuna göre çatışma, havalimanı dışındaki bir keskin nişancının bir Afgan askerini hedef almasıyla başladı.
CNN'in haberini aktaran Reuters haber ajansına konuşan havalimanındaki iki NATO yetkilisi ise durumun kontrol altında olduğunu söyledi.
Tahliye süreçlerinde uluslararası birliklere yardım eden Afgan askerlerin, Taliban'a teslim olmayı reddeden bir birlik olduğu düşünülüyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yarın video konferans yöntemiyle yapılacak G7 Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden'a, Afganistan'da kalan son Amerikan birliklerinin geri çekilmesini ertelemesi çağrısı yapması bekleniyor.
Johnson, Kabil Havalimanı'nda tahliyelere daha fazla zaman ayrılması için bunun gerekli olduğunu düşünüyor.
Joe Biden ise Afganistan'daki Amerikan vatandaşlarının ve risk altında olan Afganların tahliye edilmesi için çalışmaya devam edeceklerini; IŞİD tehdidinin "bir yanılsama olmadığını" söyledi.
Biden bu nedenle Taliban'la işbirliği yapılarak havalimanı çevresindeki güvenlik alanının da genişletildiğini duyurdu.
Taliban'ın Kabil'e girdiği 15 Ağustos'tan bu yana Kabil Havalimanı etrafında toplanan binlerce kişi, tahliye uçaklarına binebilmek için uzun kuyruklar oluşturuyor.
Ülkede halk gıda bulmakta gittikçe zorlanıyor. Birçok kişi ya işini kaybetti ya da güvenlik kaygısıyla ile işlerine gitmiyor. Gıda tedarik zincirinde çalışan binlerce kişi de göç etti. Hem para kazanmak hem de gıdaya erişim bu sebeple zorlaşıyor. Bu da ülkeden kaçmak isteyenlerin sayısında her geçen gün artışa yol açıyor.
Bir haftada 28 binden fazla yabancı ülke vatandaşı ve Afgan tahliye edilirken Taliban, havaalanı etrafında ülkeden kaçabilmek için bekleyenlere tehdit olmaya devam ediyor. Afganlara ülkeden çıkmama çağrısı yapan Taliban, "güvenliği sağlamakta zorlandığını ve havaya ateş açtığını" açıkladı.
Son bir haftada yaklaşık 20 kişi havalimanı etrafındaki bekleyiş sırasında silahla yaralanarak ya da izdiham sırasında hayatını kaybetti.
Biden: Kabil'den binlerce kişinin tahliye edilmesi zorlu ve acılı olacak
ABD Başkanı Joe Biden, çekilmenin tamamen sonlanmasının planlandığı 31 Ağustos tarihinin ertelenmesi ve tahliyelerin bu tarihten sonra da sürmesi konusunda baskı altında.
Bu konuda birçok ülke lideriyle iletişim halinde olduğunu belirten Biden, "Buna gerek kalmayacağını umduğunu" söyledi.
Biden, ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilmesi konusunda yeterli planlama yapılmadığı ve 20 yıldır ABD için çalışan Afganların risk altında arkada bırakıldığı eleştirilerine de maruz kalıyor.
Pazar günü Beyaz Saray'dan son durumla ilgili açıklama yapan Biden, "Açık konuşayım, Kabil'den binlerce kişinin tahliye edilmesi zorlu ve acılı olacak. Ne zaman başlarsa başlasın böyle olacaktı. Daha çok uzun bir yolumuz var ve daha birçok yanlış olabilir" dedi.
Biden, bir haftadır havalimanı dışında ölümlere ve yaralanmalara yol açan olayların Pazar günü durulduğunu hatırlattı ve "Taliban'ın havalimanı çevresindeki güvenli alanın genişletilmesi konusunda işbirliğine açık hareket ettiğini" söyledi:
"Dört kıtadan 25'ten fazla ülke tahliye çalışmalarına yardımcı oluyor. Kabil Havalimanı etrafındaki güvenlik çemberini genişlettik. Bu adımı atarken Taliban da işbirliği yaptı. Cuma günü söylemiştim, IŞİD Taliban'ın yeminli düşmanı ve birbirleriyle savaş geçmişleri var. Ancak bizim de sahada askerlerimiz var. Havalimanındaki bu askerler ve siviller, belli bir mesafeden de olsa IŞİD saldırısı tehdidi altındalar."
İngiltere Kara Kuvvetleri'nden sorumlu bakan James Heappey de, Taliban'ın havalimanı dışında işbirliği yaparak tahliye uçağı bekleyenleri bir sıraya soktuğunu ve süreci hızlandırdığını söyledi.
İngiltere 13 Ağustos'tan bu yana 5725 kişiyi tahliye etti. Afganistan'da tahliyeler için çalışan 1000'in üzerinde İngiliz askeri var.