Hershey ve Mondelez gibi çikolata üreticileri, artan kakao maliyetlerini tasarruf eden nakit sıkıntısı çeken tüketicilere yansıtmaya çalışırken önümüzdeki yıl daha zorlu ticaret koşullarıyla karşı karşıya kalacak.
Sektör, fiyat artışlarına rağmen çikolataya olan talebin devam etmesi nedeniyle son birkaç yıldır yüksek karlar elde etti, ancak Reuters tarafından görülen veriler, kakao fiyatlarının son 46 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ve şeker fiyatlarının son on yılın en yüksek seviyesine yaklaştığı bir dönemde bu eğilimin kırılabileceğini gösteriyor.
Pazar araştırmacısı Nielsen'in Reuters için hazırladığı verilere göre, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki tüketiciler son iki yılda yaklaşık %20 oranında fiyat artışı gördü ve satın aldıkları çikolata miktarını azaltmaya başladı.
Mondelez CEO'su Dirk Van de Put geçen ay yaptığı açıklamada, tüketicilerin "fırsat bulma umuduyla daha fazla alışveriş yaptığını" söyledi.
Cadbury üreticisi Mondelez, kakao ve şekerdeki enflasyonun devam etmesini bekliyor. Buna karşılık şirket, önemli ölçüde korunma sağladığını ve verimliliği artırmaya devam ettiğini söyledi.
Mondelez CFO'su Luca Zaramella Temmuz ayında yaptığı açıklamada "Özellikle şeker ve kakaodaki artış çok önemli" dedi ve ekledi: "Son 12 aya bakarsanız, özellikle kakaoda büyük olasılıkla yüzde 30'dan fazla (artıştan), hatta daha fazlasından bahsediyoruz."
Ancak analistler, iki yılı aşkın süredir devam eden yüksek fiyatların ardından perakendecilerin geri adım attığını ve bunun da çikolatacıların marjlarını ve karlılıklarını riske atan bir savaşa yol açtığını belirtiyor.
Bu tür bir mücadele, Mondelez'in daha önce Cadbury ve Milka barlarını fiyat konusunda anlaşamaması üzerine Belçikalı süpermarket zinciri Colruyt'un raflarından çekmesiyle sonuçlanmıştı.
Barclays analisti Patrick Folan, "Fiyatlandırmayı istedikleri yere götürebilmek kadar net bir şey olacak mı bilmiyorum," dedi.
Çikolata üreticileri, ürünlerinin fiyat artışlarına karşı geleneksel dayanıklılığına güveniyor. Mondelez geçen ay yıllık gelir artışı tahminlerini yükseltirken Hershey kar tahminini artırdı.
Mondelez'in Colruyt ile olan anlaşmazlığını çözmesinin ardından Zaramella, "Fiyatlandırma %100 güvence altına alındığına göre, Avrupa için hacim ve gelir artışının yanı sıra marj iyileşmesi bekliyoruz" dedi.
Ancak, Reuters tarafından görülen Nielsen verilerinin Bernstein analizine göre, Mondelez'in çikolata satış hacmi büyümesi bu yıl önemli ölçüde zayıfladı.
Veriler, Hershey'in satış hacimlerinin, şirketin fiyatları artırdığı dönemde giderek azaldığını gösterdi.
ABD merkezli pazar araştırmacısı IRI'da şekerleme uzmanı olan Dan Sadler, "Tüketicilerin eskisinden daha fazla fiyatlara tepki vermeye başladığını görüyoruz." dedi.
Nestle dahil çoğu büyük markaya tedarik sağlayan dünyanın en büyük çikolata üreticisi Barry Callebaut, bu yıl satış hacimlerinde herhangi bir büyüme beklemiyor. Şirket geçen ay, 31 Mayıs'ta sona eren dokuz aylık dönemde satış hacminin %2,7 düştüğünü bildirdi.
Bu arada, daha düşük fiyatlı 'özel markalı' çikolata pazar payı kazanmaya devam ediyor.
IRI verilerine göre, ABD'de özel markalı ürünlerin satış hacmi, neredeyse çift haneli fiyat artışlarına rağmen Haziran ortasına kadar olan yılda yaklaşık %9 büyüdü.
CEO Michele Buck Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Hershey'in 2023'ün geri kalanı için halihazırda duyurduğu fiyat artışlarının "yüksek tek haneli", gelecek yıl için olanların ise "düşük tek haneli" olduğunu söyledi.
Pennsylvania merkezli Hershey, fiyat artış hızını azalttıkça satış hacimlerinin mevcut düşüş trendini tersine çevireceğini umuyor. Şirket, üretim maliyetlerini düşük tutmak için otomasyona ağırlık vermeyi planladığını açıkladı.
Rabobank, Batı Afrika'daki El Nino hava olayı ve üretimi hızla artırabilecek alternatif üreticilerin eksikliği nedeniyle bu maliyet baskılarının gelecek yıl da devam edebileceğini söylüyor.
En büyük kakao üreticileri Fildişi Sahili ve Gana son iki yıldır kuraklık, aşırı yağışlar ve hastalıklarla karşı karşıya. Dünyadaki kakaonun üçte ikisini üreten bu iki ülkede yetkililer çiftçilerin iklim koşullarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmakta zorlanıyor. 2019 yılında yürürlüğe giren 'geçim geliri' programı büyük ölçüde etkisiz kaldı.