Kanada Tesla ve Çinli elektrikli araçlasra %100 gümrük vergisi getirdi

Kanada elektrikli araçların ithalatına yönelik önemli bir karar alarak Tesla'lar da dahil olmak üzere Çin malı elektrikli araçlara %100 gümrük vergisi uygulayacak.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin ardından Kanada da Pazartesi günü yaptığı açıklamada Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %100 gümrük vergisi uygulayacağını ve Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyuma da %25 gümrük vergisi getireceğini duyurdu.

Kanadalı bir hükümet yetkilisi, vergilerin Tesla tarafından üretilenler de dahil olmak üzere Çin'den gönderilen tüm elektrikli araçlar için geçerli olacağını söyledi.

Tesla Kanada'nın bu kararı sonrası hisselerinde %3,2 düşüş gördü.

Kanada'nın Çin'den en büyük limanı olan Vancouver'a yaptığı otomobil ithalatı, Tesla'nın Şangay yapımı elektrikli araçları Kanada'ya göndermeye başladığı 2023 yılında bir önceki yıla göre %460 artarak 44.356'ya yükseldi.

Başbakan Justin Trudeau, Kanada'nın Çin'in kasıtlı, devlet güdümlü aşırı kapasite politikasına karşı harekete geçtiğini söyledi. Gazetecilere verdiği demeçte “Sanırım hepimiz Çin'in aynı kurallara göre oynamadığını biliyoruz” dedi. Gümrük vergileri 1 Ekim'den itibaren uygulanmaya başlanacak.

Trudeau, üç gün süren kapalı kapılar ardındaki kabine toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, “Bu konuda önemli olan, bunu dünyadaki diğer ekonomilerle uyumlu ve paralel bir şekilde yapıyor olmamızdır” dedi.

Kanada'daki Çin Büyükelçiliği ise bu adımı “korumacı” ve “siyasi açıdan baskın bir eylem” olarak nitelendirerek Kanada'nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını göz ardı ettiğini belirtti.

Büyükelçilik sözcüsü Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Kanada'nın bu eyleminin iki ülke arasındaki normal ekonomik ve ticari işbirliğini baltalayacağını ve Kanadalı tüketicilere ve işletmelere zarar vereceğini söyledi.

Tesla, Çin'den Kanada'ya yaptığı ihracatı açıklamıyor. Ancak, araç tanımlama kodları Model 3 kompakt sedan ve Model Y crossover modellerinin Şangay'dan Kanada'ya ihraç edildiğini gösterdi.

Sözcü, “Bu, Çin yapımı tüm elektrikli araçlara %100 ek vergidir. Halihazırda Çin'de araç üreten şirketler üretimlerini farklı bir ülkeye taşımayı tercih ederlerse, artık bu tarife tarafından yakalanmayacaklar” dedi.

Morningstar'da hisse senedi stratejisti olan Seth Goldstein, “Bu gümrük vergilerine yanıt olarak Tesla'nın lojistiğini değiştirmesini ve potansiyel olarak ABD'den Kanada'ya otomobil ihraç etmesini beklerim” dedi.

Goldstein, hisselerdeki düşüşe atıfta bulunarak, “Piyasa muhtemelen tarifelere tepki veriyor ve Tesla'nın ABD'deki daha yüksek maliyetli üretim üssünden Kanada'ya araç ihraç etmek zorunda kalması durumunda potansiyel bir kar etkisini tartıyor” dedi.

AB bu ay Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara gümrük vergisi getirerek Tesla'ya karşı tutumunu yumuşatmış ve Çin'den ithal edilen diğer elektrikli araçlara uyguladığı %36,3'e varan orandan daha düşük bir oran olan %9'luk bir oran uygulamıştı.