Kar satışları gelse de altın tarihi zirveden uzaklaşmıyor

Cuma günü faiz indirimi ihtimali ile rekor seviyeye ulaşan altın pazartesi günü az bir düşüşle stabil ilerliyor

Altın fiyatları Pazartesi günü hafif geriledi ancak ons başına 2.500 dolarlık tarihi seviyesinden fazla uzaklaşmadı. 

Spot altın fiyatları ons başına %0,2 düşüşle 2.503,10 dolara gerilerken, ABD altın vadeli işlemleri ise %0,2 artışla 2.541,50 dolara yükseldi.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) Eylül ayında faiz indirmine gitme ihtimali, altını Cuma günü ons başına 2.509,65 dolarlık tarihi zirveye taşıdı. Altın fiyatları artan jeopolitik gerginlikler ve güçlü merkez bankası alımlarının etkisiyle bu yıl yüzde 20 yükselmiş durumda.

KCM Trade Baş Piyasa Analisti Tim Waterer, "Altın aylardır psikolojik 2.500 dolar seviyesini kovalıyordu, artık bu seviyeye ulaşıldığına göre doğal olarak bazı kar realizasyonu görüyoruz" dedi.

Geçen hafta ABD'den gelen güçlü perakende satış rakamları, beklenenden düşük işsizlik sigortası başvuruları ve enflasyon verilerinin hafif seyretmesi, dünyanın en büyük ekonomisine olan güveni yeniden tesis etti.

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay faiz indireceğine dair güçlü bir kanaate sahip ve artık odak noktası indirimin miktarı haline geldi. CME FedWatch aracına göre piyasalar %75,5 oranında 25 baz puanlık bir indirim bekliyor.

Piyasa ayrıca, Çarşamba günü Merkez Bankası'nın Temmuz ayı politika toplantısı tutanaklarını da takip edecek.

ABD'deki borsalar ise yükselişini sürdürdü. S&P 500 ve Nasdaq, her biri art arda yedinci yükseliş seansını tamamlayarak %0,2'lik artış kaydetti.

Rekor fiyatları rağmen Çin'de birkaç bankaya, canlanan talebi karşılamak üzere merkez bankası tarafından yeni altın ithalat kotası verildi.

Diğer değerli metallerde ise spot gümüş %0,4 artarak ons başına 29,11 dolara, platin neredeyse yatay seyrederek 954,65 dolara ve paladyum %0,7 kayıpla 944,43 dolara geriledi.