KGF ile büyüme gerçekçi değil, yapay!

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, KGF kredilerine değinerek, Türkiye’nin artık hızlı kredi artışı ile büyümesinin sonuna gelindiği uyarısı yaptı

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, KGF kredilerine değinerek, Türkiye’nin artık hızlı kredi artışı ile büyümesinin sonuna gelindiği uyarısı yaptı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, siyasi belirsizliklerin politika belirsizliklerine dönüşmesi riskinin ekonomi açısından bir tehdit olduğunu ve iş dünyasının önünü görmesinin kolay olmayacağını belirtti.

Dünya Bankası’nın hazırladığı “Küresel Ekonomik Beklentiler Haziran 2017: Kırılgan Bir İyileşme” raporunun tanıtımında konuşan Bilecik, “TL’deki değer kaybı ve talep eksikliği nedeniyle bilançolarında ciddi sorunlar yaşayan firmalar için geçici vergi indirimleri, yeniden yapılandırma olanakları ve teşvikler belli bir rahatlama sağladı” dedi.

Piyasaya 2.5 aylık bir dönemde Kredi Garanti Fonu (KGF) ile 180 milyar TL kredinin sunulmasının likidite bolluğu yarattığını kaydeden Bilecik, “Sorunlu dönemleri atlatmak için bu tür politikalar kısa vadede faydalı olsa da ekonomik büyüme sürdürülebilir olmadığı takdirde, bu uygulamaların sorunları ertelemekten öteye geçemediğini biliyoruz. Nitekim, Türkiye ekonomisinin artık hızlı kredi artışı ya da likidite bolluğu ile büyümesinin sonuna geldik. Piyasaya sunulan likidite fazlası bize hep yüksek enflasyon olarak geri dönüyor” diye konuştu.

DÜNYA BANKASI 3.5'E ÇEKTİ

Bilecik, “Dünya Bankası raporunda Türkiye’nin büyüme tahmininin 2017 yılı için yukarı yönde revize edilerek yüzde 3.5’e çıkarıldığını görüyoruz. Bu yıl dünya ticaret hacminde de artış oranının yüzde 2.5’den yüzde 4.0’e yükseleceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu yükselen piyasalar ve gelişen ekonomilerin büyümesinin ise 2017 yılında ortalama yüzde 4.1 olması bekleniyor” diye konuştu.

'KGF'NİN TETİKLEDİĞİ BÜYÜME YAPAY'

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, Türkiye’nin geçen sene zorlu bir yıl geçirdiğini belirterek, “Türkiye’de kredi büyümesi görüyoruz ama bu büyüme KGF tarafından tetiklenen yapay bir büyüme. Sıcak paraya aşırı maruz kalma durumu, bankacılık sektöründe birtakım kırılganlıklara sebep oluyor” dedi. Zutt, konuşmasının devamında, “Türkiye’de turizm gelirlerinde bir artış bekliyoruz” diye konuştu.