Aralarında Maersk ve CMA CGM'nin de bulunduğu dünyanın en büyük denizcilik firmalarından bazıları, Kızıldeniz'de gemilere yapılan saldırılara karşılık olarak gemileri daha uzun alternatif yollara sürmesinin ardından, küresel ticaretin aksamasına ilişkin endişeler artarken ekstra ücretler uygulayacak.
Süveyş Kanalı üzerinden yapılan seferlere kıyasla Afrika çevresindeki daha uzun seferleri kapsayacak şekilde tasarlanan ek ücretler, Yemen'deki Husi militan grubunun gemileri hedef almaya başlamasından bu yana deniz taşımacılığı için artan maliyetlerde artışa neden olacak.
Maersk ve CMA CGM ücretleri ilk uygulayanlar olurken, onları Cuma günü Alman Hapag-Lloyd takip etti.
Bu üç şirket, Asya ile Avrupa arasındaki en hızlı deniz yolu olan Süveyş Kanalı'na bağlanan Kızıldeniz'den gemi geçişlerini askıya alan önde gelen denizcilik hatları arasında yer alıyor.
Bunun yerine gemileri Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu çevresine yönlendirerek, normalde Çin'den Kuzey Avrupa'ya yaklaşık 27 gün sürecek bir yolculuğa yaklaşık 10 gün ekliyorlar.
Maersk Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "ciddi operasyonel aksaklıkları" gerekçe göstererek, uzun yolculukla ilgili ekstra maliyetleri karşılamak için bir transit ek ücret (TDS) ve 1 Ocak'tan itibaren bir yoğun sezon ek ücreti (PSS) uygulayacağını söyledi.
Hapag-Lloyd, yıl sonuna kadar 25 gemisini bölgeden kaçınmak üzere yeniden yönlendireceğini duyurdu.
Cuma günü, Çinli otomobil üreticisi Geely Reuters'e yaptığı açıklamada, elektrikli araç satışlarının Avrupa'ya yapılan teslimatlardaki gecikme nedeniyle zarar görebileceğini söyledi.
Çin'in satışlarına göre en büyük ikinci otomobil üreticisi, Avrupa ihracatı için kullandığı nakliye firmalarının çoğunun Güney Afrika'yı dolaşma planları olduğunu söyledi.
Bu uyarı, kapasite fazlası ve yurtiçindeki zayıf talep nedeniyle Avrupa'ya ihracatı arttırmaya çalışan Çin'deki diğer otomobil üreticileri için kötü bir işaret.
Amerika Birleşik Devletleri Kızıldeniz'de devriye gezecek çok uluslu bir güç kurduğunu açıkladı ancak denizcilik kaynakları henüz ayrıntıların ortaya çıkmadığını ve şirketlerin bölgeden uzak durmaya devam ettiğini söylüyor.
Lojistik firması CH Robinson Worldwide müşterilerine gönderdiği bir mesajda, geçtiğimiz hafta 25'ten fazla gemiyi Güney Afrika'ya yeniden yönlendirdiğini açıkladı.
"Kızıldeniz'de devam eden savaş riskleri ve Panama Kanalı'ndaki kuraklık nedeniyle bu sayı muhtemelen artmaya devam edecektir" denildi.