Piyasalarda volatilitenin yeniden uyanmasıyla Wall Street'in 'korku göstergesi' yükseliyor. Hisse senetleri, tahviller ve para birimlerine yönelik zımni volatilite önlemlerinin tümü geçtiğimiz hafta dikkate değer yüksek seviyelere ulaştı
Uzun süren bir durgunluğun ardından, Wall Street'in “korku göstergesinin” Cadılar Bayramı'ndan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasıyla piyasalardaki volatilite Nisan ayında yeniden uyandı.
Wall Street'in “korku göstergesi” olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi VIX , Salı günü 19,56 ile 31 Ekim'den bu yana en yüksek gün içi seviyesini gördü ve uzun vadeli ortalaması olan 19,60'ın çok yakınına geldi.
Volatilite göstergeleri, Hazine bonolarına ve başlıca G-10 para birimlerine bağlı opsiyon piyasalarındaki aktiviteyi takip ederek bu ay da yükseliş kaydetti.
Hazine tahvillerinin ima edilen volatilitesinin bir ölçüsü olan ICE BofAML MOVE Endeksi 27 Mart gibi yakın bir tarihte iki yılın en düşük seviyesine ulaşmıştı. Ancak endeks o zamandan bu yana %40'tan fazla artış göstererek Pazartesi günü 121,15'te kapanarak Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Fed Başkanı Jerome Powell'ın Salı günü merkez bankasının faiz indirim planlarını muhtemelen erteleyeceğini doğrulamasıyla birlikte, bu artış yatırımcıların Fed'in faiz indirimi görünümüne ilişkin artan belirsizliğini yansıtıyor.
Stratejistler , yatırımcıların artık Avrupa Merkez Bankası ve diğerlerinin Fed'i yenebileceğini, bunun da Hazine getirilerini yükseltirken, ABD doları DXY'nin Nisan ayında hızlı yükselişini tetikleyeceğini beklediklerini söyledi.
Bloomberg verilerine göre doların yükselişi, majör döviz çiftlerindeki dalgalanmalardan korunmanın maliyetini ölçen JPMorgan G-7 Volatilite Endeksi'ni Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine taşıdı .
Stratejistler, yatırımcıların hisse senetlerine yönelik umutlarını güçlü kazanç büyümesine bağladıklarını söyledi. Ancak kazanç sezonunun zorlu bir başlangıç yapması nedeniyle bu bile sorgulanmaya başlandı.
Piyasalar sessiz görünüyordu.
Geçtiğimiz ay gibi yakın bir tarihte, birçok volatilite göstergesinin kayda değer düşük seviyelerde veya bunlara yakın olması nedeniyle piyasalar sakin görünüyordu.
Bununla birlikte, Ned Davis Research'ün küresel makroekonomik stratejisti Joseph Kalish de dahil olmak üzere bazı stratejistler piyasaların rehavet içinde olduğunu söylüyor.