Kredi Kartı Vergisinden Kaçış Yok: Herkes Ödeyecek

Teklife göre, bu kesinti her yıl 5 Ocak’ta alınacak. Kart iptal edilse bile bu tutar iade edilmeyecek.

AKP’nin geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu torba yasa teklifinin detayları belli oldu. En çok tepki çeken düzenlemelerden biri, limiti 100 bin lirayı aşan kredi kartı sahiplerine yönelik getirilen yıllık 750 liralık kesinti oldu. Teklife göre, bu kesinti her yıl 5 Ocak’ta alınacak. Kart iptal edilse bile bu tutar iade edilmeyecek.

Teklifte dikkat çeken bir diğer madde ise ek kartlar ve fiziki olmayan kartlar için ek bir ücret alınmayacağı oldu. Bu da, aynı kart limiti üzerinden kullanılan tüm ek kartların da aynı düzenlemeye tabi olacağı anlamına geliyor. Ancak, her yıl yeniden değerleme oranına göre bu kesintinin artacağı belirtiliyor.

Kesintiler 5 Ocak’ta Başlayacak

Yıllık 750 liralık bu kesinti, her yılın 5 Ocak’ında kredi kartı çıkaran kurumlar tarafından kart sahibinin hesabına yansıtılacak. Bu tutar, dönem hesap ekstresinde gösterilecek ve tahsil edilen miktar, tahsilatı takip eden ayda banka ve sigorta işlemleri vergisi beyannamesi ile beyan edilecek. Yıl içinde yeni alınan kartlar veya limiti 100 bin lirayı geçen kartlar için bu pay, kartın aktif hale geldiği ayın hesap ekstresine yansıtılacak.

Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının iptali durumunda, kart sahipleri iade beklememeli. Kartın iptali gerçekleşse bile kesilen 750 lira geri ödenmeyecek.

Taşınmaz Alım Satımında da Yeni Ücret

Torba yasa teklifi sadece kredi kartlarıyla sınırlı değil. Yasa teklifi ile birlikte taşınmaz alım satımlarında da yeni ücretler getirildi. Buna göre, hem alıcıdan hem de satıcıdan tapu işlemleri sırasında 750’şer lira kesilecek. Diğer tapu işlemleri içinse 375 lira ücret ödenecek. Tapu ve kadastro işlemlerinde bu tutar, işlemler başlamadan önce vergi dairesine yatırılacak. Ücret ödenmeden tapu işlemi gerçekleştirilemeyecek.

Eğer bu süreçte bir hata olur ve ödeme yapılmadan işlem gerçekleştirilirse, işlemi yapan memur ve ödemeden sorumlu kişi müteselsilen sorumlu tutulacak.

Her Yıl Artacak

Yasayla getirilen bu yeni düzenlemelere göre, paylar her yıl yeniden değerleme oranında artacak. Kredi kartı sahipleri ve taşınmaz alım satımı yapanlar, bu oranlarla birlikte her yıl daha yüksek bir tutar ödemek zorunda kalacak.