Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin yaptırdığı “Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması" sonuçları açıklandı. Otomobil satın alımında kredi kullanım oranı, yüzde 6’lık artışla yüzde 46’dan yüzde 52’ye yükseldi.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) adına GfK’nın Eylül 2015-Şubat 2016 tarihleri arasında sıfır otomobil alan toplam bin 780 kişi ile gerçekleştirdiği “Otomobil Alıcıları Takibi Araştırmasının sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre; geçtiğimiz yıla oranla otomobil satın alımında kredi kullanım oranı, yüzde 6’lık artışla yüzde 46’dan yüzde 52’ye yükseldi. Premium marka satın alanların kredi kullanımı da bir önceki yıla göre yüzde 39’dan yüzde 57 oranına yükselerek rekor seviyeye ulaştığı tespit edildi. Araştırmacılar alıcıların bu segmente yönelmelerindeki en büyük etkeni ise gelirlerindeki artışa bağladı.
Otomobil alımında kredi kullananların yüzde 66’sı bu krediyi markanın finans kuruluşundan kullandıklarını belirtirlerken, bu oran geçtiğimiz sene yüzde 43 oranında olduğu bildirildi. Taşıt kredisi kullanım vadesinin ortalama 32 ay olduğunun ortaya konduğu GfK araştırmasında en uzun vadede kredi kullanım oranı 36 ay ile premium segmentine dahil otomobiller için gerçekleştiği ifade edildi.
EN ÇOK “DÜŞÜK FAİZLİ FİNANSMAN” KAMPANYASI TERCİH EDİLİYOR
OYDER’in GfK’ya yaptırdığı araştırmada bir diğer ilginç sonuç da kampanyalar hakkında oldu. Araç satın alanların yüzde 55’i bir satış kampanyasından yararlandıklarını belirtirlerken, en çok teşvik edici bulunan kampanyanın ise “düşük faizli finansman” kampanyası olduğu ortaya kondu. Araştırmaya katılanların da ortalama 4 yılda bir araçlarını değiştirdiklerini ve araç almaya karar verdikten sonra 5 ay içerisinde satın alma sürecini tamamladıklarını da kaydettikleri belirtildi.