Küçük hasarları üstlenin, yüksek prim ödemeyin

TÜSODER Sigorta Komisyonu Başkanı Çağatay, sigortalı sürücülerin, küçük hasarları kendileri karşıladığında sonraki dönemde prim artışını önleyeceğini söyledi.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Sigorta Komisyonu Başkanı Taner Çağatay, küçük hasarlı kazalarda dosya açtırmadan üstlenilen onarım giderlerinin, sonraki dönemde sigortanın yenilenmesi esnasında hasarsızlık indirimi sağlayacağı gibi prim artışını da önleyeceğini söyledi.

Çağatay, yaptığı açıklamada, trafiğe çıkan araçlar için zorunlu olan trafik sigortasının, kaza sırasında karşı tarafa verilen maddi ve bedeni zararları karşıladığını hatırlattı.

Araç sahibi çok sayıda vatandaşın yüksek prim artışları nedeniyle mağduriyet yaşadığını, tepkiler üzerine yetkililerin bazı olumlu düzenlemelere gittiğini aktaran Çağatay, böylece sigorta primlerinin kademeli olarak düşmesi yönünde bir beklenti oluştuğunu dile getirdi.

Çağatay, yeni yasayla vefat teminatının hesaplanmasına belli bir standart getirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Hazine Müsteşarlığının belirleyeceği mortalite tablosuna göre, kazada hayatını kaybedenlerin varislerine yapılacak ödemeler yaş durumu ve asgari ücret miktarı göz önüne alınarak hesaplanacaktır. Ayrıca, bu yasayla tam kusurlu sürücülere sigorta şirketleri hiçbir tazminat ödemeyecektir. Örneğin, alkollü veya ehliyetsiz araç kullanan sürücülerin hasarları ödenmeyeceği gibi vefatı halinde varislerine vefat teminatı da ödenmeyecektir."

Primlerin azalmasında sürücülere de görev düşüyor

Yasayla kişilerin dava yoluna gitmeden önce sigorta şirketine başvuracağını, şirketin de başvuru tarihinden itibaren 15 gün içerisinde dönüş yapma zorunluluğu olduğunu ifade eden Çağatay, dönüş yapılmadığı veya verilen cevap sigortalıyı tatmin etmediği zaman Sigorta Tahkim Komisyonu veya mahkeme yoluna gidilebileceğini aktardı.

Primlerin azalması konusunda sigorta şirketlerinin yanı sıra araç sahibi ve sürücülere de görev düştüğünü vurgulayan Çağatay, şunları kaydetti:

"Sigortalı sürücülere bazı küçük hasarları kendilerinin üstlenmelerini öneriyoruz. Küçük hasarlı kazalarda dosya açtırmadan üstlenilen onarım giderleri, sonraki dönemde sigortanın yenilenmesi esnasında hasarsızlık indirimi sağlayacağı gibi prim artışını da önleyebilir. Tüketiciler trafik sigorta poliçeleri sona ermeden değişik şirketlerden fiyat teklifi almalıdır. Sigorta şirketleri bir anda yüzde 100-200 prim artışına gitmek yerine zarar grafiğine bakıp bu artışları kademeli olarak yıllara yayarak piyasaya yansıtmalıdır. Yine ortak bir havuz yaparak, belli muafiyetler ve limitlerle de olsa riskli buldukları sektörleri güvence altına almaları gerekmektedir."