Çalışma Bakanı Faruk Çelik, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmanın özel sektöre bir etkisi olacağını ancak geçici olduğunu düşündüğü bu durumun istihdam ve ekonomiye yansımaması için gerekli önlemlerin alınmaya devam edeceğini söyledi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) yeni yönetimini kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, kurlardaki artışın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararlarının etkisi ve yurtiçinde yaşanan gelişmelerle birlikte değerlendirilmesinin doğru olacağını belirterek, "Türkiye'de özel sektörün kredi borçları belli. Bu çerçevede kurda meydana gelecek dalgalanmaların özel sektörü etkilemeyeceği gibi bir yaklaşım da doğru değildir; mutlaka bir etkisi olacaktır" dedi.
Yönetimlerin asıl amacının; sorunları tespit edebilmek, önden bu sorunları görebilmek ve bu sorunlara çözüm üretebilmek olduğunu söyleyen Çelik, "Türkiye, bir çok hadise gerçekleşmeden önce tedbirleri alarak, kriz dönemlerinde en çok istihdam artışı gerçekleştiren ülke oldu" dedi ve şöyle konuştu:
"Bu çerçevede, bu yaşadığımız sürecin de geçici olduğu inancı içerisindeyim. Ekonomik kurmaylarımız da bu konuda alınması gereken önlemler varsa; sanayicimizi, iş dünyamızı sıkıntıya sokmayacak ve onlarla birlikte yürümeyi hedeflemiş bir iktidar olarak sorunların birlikte çözümü konusunda yine değerlendirme yapacak ve bu konunun istihdama ve ekonomiye olumsuz yansımaması konusunda gerekli önlemler an be an alınmaya devam edecektir."
TCMB'nin 2013 üçüncü çeyrek verilerine göre, Türkiye'nin 372.7 milyar dolarlık brüt dış borç stokunun, 255.3 milyar dolar ile yüzde 68.5'i özel sektöre, 111.7 milyar dolar ile yüzde 30'u kamuya ve 5.6 milyar dolar ile yüzde 1.5'i TCMB'ye ait.
Özel sektörün toplam dış borcunun 107.6 milyar dolarlık kısa vadeli borç bakiyesinde, bankacılık sektörünün payı 71.5 milyar dolar seviyesinde. Uzun vadeli 147.6 milyar dolarlık özel sektör dış borcunun içindeyse en büyük pay, 85.3 milyar dolarla finansal olmayan kuruluşlarda bulunuyor