Kurdaki sert düşüş yurtdışı TL likiditeyi sıkıştırdı

Dolar kurunda yaşanan sert geri çekilme ile, kısa vadeli olarak TL borçlanıp döviz alan yabancı yatırımcıların sıkışan piyasa koşullarından etkilendiği belirtiliyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre yıl sonuna doğru genel olarak TL likiditede azalma ile swap faizlerinde yaşanan yükseliş, bu sefer kur tarafında ciddi şekilde artan volatilite sonrasında farklı bir noktaya evrilmiş durumda. Dolar kurunda yaşanan sert geri çekilme ile, kısa vadeli olarak TL borçlanıp Döviz alan yabancı yatırımcıların sıkışan piyasa koşullarından etkilendiği belirtiliyor.

Satış kotasyonlarının bu yılın mart ayında yaşanan durum kadar olmasa da ortalamaların oldukça üzerinde seyrettiği grafikte de net olarak görülmekte. Gecelik olarak forward kurun ima ettiği getiriyi yıllıklandırarak gösteren grafikte detaylar incelenebilir.

Dolar/TL , pazartesi günü kabine toplantısı öncesinde 18 seviyesini aşarak rekor kırdıktan sonra TL’yi özendirici önlemlerin açıklanmasıyla gerileyerek 12,27 seviyesine kadar düştü.

Dolar kuru salı günü sabah saatlerinde yüzde 14'ten fazla düşüşle 11,09 seviyesini test ettikten sonra yeniden yükselişe geçerek yeniden 14 seviyesinin üzerine çıktı. 14,37 ile gün içi zirvesini gören dolar/TL, 13 civarında işlem görüyor.