Küresel borçlar 315 trilyon USD'ye dayandı

IIF tarafından yayınlanan raporda, Dünya genelinde borçların 315 trilyon dolara ulaştığı ifade edildi.

BORSATEK - IIF tarafından yayınlanan raporda, Dünya genelinde borçların 315 trilyon dolara ulaştığı ifade edildi. Küresel düzeyde borçlarda gözlenen artış, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en hızlı seviyede oldu.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) raporuna göre dünya 315 trilyon dolarlık borcun batağına saplanmış durumda.
Bu küresel borç dalgası, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana, Kovid-19 salgınıyla aynı zamana denk gelen en büyük, en hızlı ve en geniş kapsamlı borç artışı oldu.
 
IIF, 2017 yılında yayınlanan üç aylık Küresel Borç İzleme raporunda, "Bu artış, art arda ikinci üç aylık artışa işaret ediyor ve esas olarak, borcun yükselişi büyük ölçüde gelişmekte olan piyasalardan kaynaklandı" dedi.
 
315 trilyon dolarlık borcun yaklaşık üçte ikisi olgun ekonomilerden geliyor; Japonya ve ABD bu borç yığınına en fazla katkıda bulunanlar.

Bununla birlikte, bir ülkenin borçlarını ödeyebilme yeteneğinin iyi bir göstergesi olarak görülen olgun ekonomiler için borç/GSYİH oranı genel olarak düşüyor.
 
Öte yandan gelişmekte olan piyasaların borcu 105 trilyon dolar olmasına rağmen borç/GSYİH oranı %257 gibi yeni bir rekora ulaşarak genel oranın üç yıl içinde ilk kez yükselmesine neden oldu.
 
Raporda Çin, Hindistan ve Meksika'nın en büyük katkı sağlayanlar olduğu belirtildi.
 
IIF, inatçı enflasyonu, artan ticari sürtüşmeleri ve jeopolitik gerilimleri borç dinamikleri için önemli bir risk oluşturabilecek ve "küresel fonlama maliyetleri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabilecek" faktörler olarak tanımladı.